Jadą całymi rodzinami na wakacje i płacą grosze. Mają sprytny sposób na oszczędność

W nadmorskich restauracjach ceny bywają bardzo wysokie. Jednym ze sposobów na oszczędzanie jest wybieranie barów mlecznych zamiast popularnych restauracji. Niektórzy mają jednak jeszcze lepsze rozwiązanie, które pozwala na ograniczenie wydatków w czasie urlopu.

Turyści szukają oszczędności - PysznościTuryści szukają oszczędności - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images

Osób, które szukają oszczędności na wakacjach, nie brakuje. Wybierają tańsze motele lub prywatne kwatery zamiast hoteli, jedzenie w barach mlecznych, a także korzystanie z promocji. Idąc o krok dalej, zabierają również własne jedzenie. Wraz z gwałtownym wzrostem cen nad morzem, ten kreatywny sposób oszczędzania wraca do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Jak oszczędzić na wakacjach?

W latach 90. ubiegłego wieku, kiedy ceny były dość wysokie, a Polska przechodziła przez okres różnych przemian społecznych, Polacy wyjeżdżający na wakacje często zabierali ze sobą własny prowiant. W słoikach przechowywali zupy, bigosy i różnego rodzaju mięsa. Dzięki temu mogli najeść się do syta i zaoszczędzić pieniądze. Gdy ceny nad morzem coraz bardziej szokują, a wypłaty stoją w miejscu, trend ten wraca do łask.

Porównanie cen gofrów w 2023 i 2024
Porównanie cen gofrów w 2023 i 2024 © materiały prywatne

Dania w słoikach pozwalają na zorganizowanie niskobudżetowego wyjazdu. Można też zarezerwować pokój w pensjonacie, w którym dostępny jest kuchnia i gotować samemu. Dzięki temu turyści oszczędzają pieniądze, dzięki czemu wyjazd na wakacje nie rujnuje kieszeni. Mniej wydatków na jedzenie to większy budżet na atrakcje, których nad Bałtykiem nie brakuje.

Co zabrać w słoikach na wakacje?

Turyści najczęściej stawiają na zupy, takie jak rosół czy zupa gulaszowa, przygotowane nawet dzień przed wyjazdem. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić, czy nakrętki są szczelne, aby uniknąć wycieku.

Bigos w słoiku - Pyszności
Bigos w słoiku - Pyszności © Canva

W słoikach nie może zabraknąć również dań głównych, które uciszą burczenie w brzuchu po dniu spędzonym na plaży. Wekować można zarówno mięsa, jak i warzywne potrawy. Króluje bigos, leczo, potrawki i dania jednogarnkowe. Przygotowanie ich może zająć więcej czasu w domu, ale podgrzanie ich na kwaterze to chwila moment. Słoiki to zdecydowanie lepsza opcja niż jedzenie tylko kanapek przez cały wyjazd.

Taka oszczędność ma swoje minusy. Niektórzy twierdzą, że nie wyobrażają sobie stania w garach przed urlopem lub gotowania w czasie wyjazdu. Amatorzy podkreślają jednak, że domowe posiłki nie tylko pozwalają na oszczędność, ale również są gwarancją dobrego smaku.

Co sądzicie o takim sposobie oszczędzania?

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯