PoradyJadą całymi rodzinami na wakacje i płacą grosze. Mają sprytny sposób na oszczędność

Jadą całymi rodzinami na wakacje i płacą grosze. Mają sprytny sposób na oszczędność

Turyści szukają oszczędności - Pyszności
Turyści szukają oszczędności - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images

29.07.2024 11:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W nadmorskich restauracjach ceny bywają bardzo wysokie. Jednym ze sposobów na oszczędzanie jest wybieranie barów mlecznych zamiast popularnych restauracji. Niektórzy mają jednak jeszcze lepsze rozwiązanie, które pozwala na ograniczenie wydatków w czasie urlopu.

Osób, które szukają oszczędności na wakacjach, nie brakuje. Wybierają tańsze motele lub prywatne kwatery zamiast hoteli, jedzenie w barach mlecznych, a także korzystanie z promocji. Idąc o krok dalej, zabierają również własne jedzenie. Wraz z gwałtownym wzrostem cen nad morzem, ten kreatywny sposób oszczędzania wraca do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak oszczędzić na wakacjach?

W latach 90. ubiegłego wieku, kiedy ceny były dość wysokie, a Polska przechodziła przez okres różnych przemian społecznych, Polacy wyjeżdżający na wakacje często zabierali ze sobą własny prowiant. W słoikach przechowywali zupy, bigosy i różnego rodzaju mięsa. Dzięki temu mogli najeść się do syta i zaoszczędzić pieniądze. Gdy ceny nad morzem coraz bardziej szokują, a wypłaty stoją w miejscu, trend ten wraca do łask.

Porównanie cen gofrów w 2023 i 2024
Porównanie cen gofrów w 2023 i 2024© materiały prywatne

Dania w słoikach pozwalają na zorganizowanie niskobudżetowego wyjazdu. Można też zarezerwować pokój w pensjonacie, w którym dostępny jest kuchnia i gotować samemu. Dzięki temu turyści oszczędzają pieniądze, dzięki czemu wyjazd na wakacje nie rujnuje kieszeni. Mniej wydatków na jedzenie to większy budżet na atrakcje, których nad Bałtykiem nie brakuje.

Co zabrać w słoikach na wakacje?

Turyści najczęściej stawiają na zupy, takie jak rosół czy zupa gulaszowa, przygotowane nawet dzień przed wyjazdem. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić, czy nakrętki są szczelne, aby uniknąć wycieku.

Bigos w słoiku - Pyszności
Bigos w słoiku - Pyszności© Canva

W słoikach nie może zabraknąć również dań głównych, które uciszą burczenie w brzuchu po dniu spędzonym na plaży. Wekować można zarówno mięsa, jak i warzywne potrawy. Króluje bigos, leczo, potrawki i dania jednogarnkowe. Przygotowanie ich może zająć więcej czasu w domu, ale podgrzanie ich na kwaterze to chwila moment. Słoiki to zdecydowanie lepsza opcja niż jedzenie tylko kanapek przez cały wyjazd.

Taka oszczędność ma swoje minusy. Niektórzy twierdzą, że nie wyobrażają sobie stania w garach przed urlopem lub gotowania w czasie wyjazdu. Amatorzy podkreślają jednak, że domowe posiłki nie tylko pozwalają na oszczędność, ale również są gwarancją dobrego smaku.

Co sądzicie o takim sposobie oszczędzania?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także