Jadała je szlachta. Dziś o delikatnym mięsie wielu zapomniało

Dawniej często pojawiała się na stołach, w szczególności po polowaniu. Delikatne i sprężyste mięso zachwycało smakiem miłośników drobiu, deklasując popularniejszego i spowszedniałego kurczaka. Dziś znaleźć ją można tylko w nielicznych restauracjach.

Mięso z przepiórkiMięso z przepiórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Można pomyśleć, że to po prostu niewyrośnięty kurczak, ale zdecydowanie byłaby to ujma dla przepiórki. Delikatne mięso doceniali na szlacheckich dworach, serwując często podczas uroczystego ucztowania. Nie oznacza to jednak, że przepiórka zarezerwowana była tylko dla najbogatszych. Występowała dziko, więc zaradni myśliwi mogli upolować ją samodzielnie. Dziś wolnożyjące przepiórki są pod ochroną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić mięso ze sprawdzonej hodowli i dać szansę mięsu, o którym dziś już nie każdy pamięta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Dlaczego warto jeść przepiórkę

Przepiórka waży około 120 g i ma jasnoróżowy kolor. Jej mięso jest znane ze swojego delikatnego smaku i niskiej zawartości tłuszczu. Charakteryzuje się niską kalorycznością i niewielką zawartością cholesterolu, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Na dodatek jest bogata w lekkostrawne białko.

Mięso z przepiórki najlepiej smakuje pieczone
Mięso z przepiórki najlepiej smakuje pieczone © Adobe Stock | joanna wnuk

Przepiórcze mięso dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Zawiera potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i metabolizm, a także żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tego mięsa korzystnie wpływa na układ oddechowy, nerwowy, pokarmowy oraz sercowo-naczyniowy.

Jak przygotować przepiórkę

Przepiórki mają niewielki rozmiar, więc najczęściej podaje się w je w całość, po jednym ptaku na osobę. Mięso najczęściej piecze się po uprzednim natarciu ziołami, rzadziej dusi w sosach. Przepiórki można również farszem z dodatkiem drobiowej wątróbki, kaszy czy owoców lub ugotować na nich rosół.

Przepiórki piecze się znacznie krócej niż kurczaka, a samo przygotowanie jest naprawdę łatwe. To przepis na obiad, który świetnie sprawdzi się na specjalne okazje.

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • boczek w plastrach,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka plasterków cytryny lub pomarańczy wraz ze skórką.

Sposób przygotowania:

  1. Przepiórki umyj i osusz. Jeśli ma pozostałości piór, usuń je.
  2. Do małej miseczki wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki tymianku oraz rozmarynu, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj przepiórki. Zrób to zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
  4. Do środka przepiórki włóż plasterek pomarańczy lub cytryny i owiń z zewnątrz boczkiem. Przypomnij go wykałaczką, aby nie spadł z przepiórki.
  5. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  6. Piecz przez około 25-35 minut, w zależności od wielkości przepiórek. Sprawdzaj, czy mięso jest już upieczone, a soki wypływające z nakłucia są przezroczyste. Skórka powinna być złocisto-brązowa.
  7. Po upieczeniu wyjmij przepiórki z piekarnika i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Gotowe przepiórki podaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasza, ryż lub ziemniaki. Do tego prosta sałatka lub surówka i gotowe. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia