Jadłam najlepszą mozzarellę w życiu. Smakuje jak włoska, a zrobisz ją sam w domu

Mleczna, ciągnąca, nieco kremowa. Mozzarella to jeden z najpopularniejszych serów, który pasuje niemalże do wszystkiego. Czy wiesz, że możesz przygotować ją samodzielnie? Wystarczy, że połączysz ze sobą trzy składniki.

Przepis na domową mozzarellę.Przepis na domową mozzarellę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | svariophoto

Mozzarella powstała we Włoszech, a dokładniej, w starożytnym Imperium Rzymskim, gdzie uważana była za przysmak. Trzysta lat później ser rozdawany był potrzebującym, ponieważ był tak łatwy i tani w przygotowaniu. Mało kto wie, ale mozzarellę przyrządza się z zaledwie trzech składników. Możesz zrobić ją w domu. Wyjaśniamy, jak się za to zabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Mozzarella — ser, który podbił miliony serc

Mozzarella to ser podpuszczkowy, który powstał we Włoszech. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego. Obecnie używa się mleka krowiego, bowiem taka mozzarella jest delikatniejsza w smaku.

Ten ser zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Smakołyk szybko stał się popularny, a w 20 wieku był już znany w całej Europie. Mozzarella jest lekka wyraźnie mleczna i bardzo rozciągliwa. To jeden z najważniejszych składników na włoskiej pizzy czy w lasagne.

Mało kto wie, ale mozzarellę można przygotować samodzielnie. Nie potrzebujesz do tego serwatki czy specjalnych przyrządów serowarskich. Jednym nietypowym składnikiem jest podpuszczka. Kupisz ją przez internet. Butelka kosztuje ok. 11 złotych, a po wypróbowaniu tego przepisu przyda ci się jeszcze nie raz. Kto wie, może tak rozpocznie się twoja przygoda z serowarstwem?

Domowa mozzarella — przepis

Składniki:

  • 2 litry pełnotłustego mleka,
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki,
  • 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,


Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka 120 ml wody i podgrzej ją. Dodaj do niej kwasek cytrynowy.
  2. Dolej mleko i podgrzej miksturę do 32 stp. C.
  3. Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj ją do mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem. Powstałą galaretkę przekrój nożem w garnku.
  4. Tak przygotowaną mieszankę podgrzej do 40 stp.C. i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje.
  5. Kiedy temperatura osiągnie już 40 stp.C., wyłącz grzanie i przełóż ser na sito. Odciśnij go i podgrzej w mikrofali. Ser powinien być mocno rozgrzany, dzięki temu stanie się elastyczny.
  6. Nadaj mu kształt, a następnie włóż go do miski wypełnionej zimną wodą. Mozzarella gotowa — smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯