WAŻNE
TERAZ

Potrącił czterech nastolatków. Kierowca uciekł z miejsca wypadku

Jadłam najlepszą mozzarellę w życiu. Smakuje jak włoska, a zrobisz ją sam w domu

Mleczna, ciągnąca, nieco kremowa. Mozzarella to jeden z najpopularniejszych serów, który pasuje niemalże do wszystkiego. Czy wiesz, że możesz przygotować ją samodzielnie? Wystarczy, że połączysz ze sobą trzy składniki.

Przepis na domową mozzarellę.Przepis na domową mozzarellę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | svariophoto

Mozzarella powstała we Włoszech, a dokładniej, w starożytnym Imperium Rzymskim, gdzie uważana była za przysmak. Trzysta lat później ser rozdawany był potrzebującym, ponieważ był tak łatwy i tani w przygotowaniu. Mało kto wie, ale mozzarellę przyrządza się z zaledwie trzech składników. Możesz zrobić ją w domu. Wyjaśniamy, jak się za to zabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Mozzarella — ser, który podbił miliony serc

Mozzarella to ser podpuszczkowy, który powstał we Włoszech. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego. Obecnie używa się mleka krowiego, bowiem taka mozzarella jest delikatniejsza w smaku.

Ten ser zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Smakołyk szybko stał się popularny, a w 20 wieku był już znany w całej Europie. Mozzarella jest lekka wyraźnie mleczna i bardzo rozciągliwa. To jeden z najważniejszych składników na włoskiej pizzy czy w lasagne.

Mało kto wie, ale mozzarellę można przygotować samodzielnie. Nie potrzebujesz do tego serwatki czy specjalnych przyrządów serowarskich. Jednym nietypowym składnikiem jest podpuszczka. Kupisz ją przez internet. Butelka kosztuje ok. 11 złotych, a po wypróbowaniu tego przepisu przyda ci się jeszcze nie raz. Kto wie, może tak rozpocznie się twoja przygoda z serowarstwem?

Domowa mozzarella — przepis

Składniki:

  • 2 litry pełnotłustego mleka,
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki,
  • 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,


Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka 120 ml wody i podgrzej ją. Dodaj do niej kwasek cytrynowy.
  2. Dolej mleko i podgrzej miksturę do 32 stp. C.
  3. Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj ją do mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem. Powstałą galaretkę przekrój nożem w garnku.
  4. Tak przygotowaną mieszankę podgrzej do 40 stp.C. i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje.
  5. Kiedy temperatura osiągnie już 40 stp.C., wyłącz grzanie i przełóż ser na sito. Odciśnij go i podgrzej w mikrofali. Ser powinien być mocno rozgrzany, dzięki temu stanie się elastyczny.
  6. Nadaj mu kształt, a następnie włóż go do miski wypełnionej zimną wodą. Mozzarella gotowa — smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca