PrzepisPrzekąskiJadłam najlepszą mozzarellę w życiu. Smakuje jak włoska, a zrobisz ją sam w domu

Jadłam najlepszą mozzarellę w życiu. Smakuje jak włoska, a zrobisz ją sam w domu

Przepis na domową mozzarellę.
Przepis na domową mozzarellę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | svariophoto
25.02.2024 12:47, aktualizacja: 25.02.2024 14:30

Mleczna, ciągnąca, nieco kremowa. Mozzarella to jeden z najpopularniejszych serów, który pasuje niemalże do wszystkiego. Czy wiesz, że możesz przygotować ją samodzielnie? Wystarczy, że połączysz ze sobą trzy składniki.

Mozzarella powstała we Włoszech, a dokładniej, w starożytnym Imperium Rzymskim, gdzie uważana była za przysmak. Trzysta lat później ser rozdawany był potrzebującym, ponieważ był tak łatwy i tani w przygotowaniu. Mało kto wie, ale mozzarellę przyrządza się z zaledwie trzech składników. Możesz zrobić ją w domu. Wyjaśniamy, jak się za to zabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mozzarella — ser, który podbił miliony serc

Mozzarella to ser podpuszczkowy, który powstał we Włoszech. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego. Obecnie używa się mleka krowiego, bowiem taka mozzarella jest delikatniejsza w smaku.

Ten ser zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Smakołyk szybko stał się popularny, a w 20 wieku był już znany w całej Europie. Mozzarella jest lekka wyraźnie mleczna i bardzo rozciągliwa. To jeden z najważniejszych składników na włoskiej pizzy czy w lasagne.

Mało kto wie, ale mozzarellę można przygotować samodzielnie. Nie potrzebujesz do tego serwatki czy specjalnych przyrządów serowarskich. Jednym nietypowym składnikiem jest podpuszczka. Kupisz ją przez internet. Butelka kosztuje ok. 11 złotych, a po wypróbowaniu tego przepisu przyda ci się jeszcze nie raz. Kto wie, może tak rozpocznie się twoja przygoda z serowarstwem?

Domowa mozzarella — przepis

Składniki:

  • 2 litry pełnotłustego mleka,
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki,
  • 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,


Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka 120 ml wody i podgrzej ją. Dodaj do niej kwasek cytrynowy.
  2. Dolej mleko i podgrzej miksturę do 32 stp. C.
  3. Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj ją do mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem. Powstałą galaretkę przekrój nożem w garnku.
  4. Tak przygotowaną mieszankę podgrzej do 40 stp.C. i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje.
  5. Kiedy temperatura osiągnie już 40 stp.C., wyłącz grzanie i przełóż ser na sito. Odciśnij go i podgrzej w mikrofali. Ser powinien być mocno rozgrzany, dzięki temu stanie się elastyczny.
  6. Nadaj mu kształt, a następnie włóż go do miski wypełnionej zimną wodą. Mozzarella gotowa — smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także