Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Trzeba przygotować pożywne śniadanie dla całej rodziny, a w lodówce masz tylko kilka jajek? Wykorzystaj poznański trik na zwiększenie objętości jajecznicy. Dodaj mięsne kąski, a śniadanie na długo wypełni żołądek.
Poznański klepok to potrawa wywodząca się z biednej kuchni, w której znano wiele sprytnych sposobów na pomnażanie jedzenia. W ten sposób przygotowywano również kurpiowską jajecznicą szlachecką. Najlepiej smakowała ze świeżymi kawałkami mięsa od razu po świniobiciu, ale możesz wykorzystać kiełbasę lub boczek, które po prostu zalegają w lodówce.
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser
Jak zwiększyć porcję jajecznicy?
W najprostszej wersji wystarczy dodać mąkę pszenną i mleko, ale niektórzy sięgają po bardziej wyszukane dodatki, które odbiegają od założeń biednej kuchni. Łyżka śmietany sprawia, że jajecznica wychodzi bardziej delikatna i kremowa. Starty ser żółty dodaje objętości i przyjemnie się ciągnie na talerzu. Jajecznicę możesz usmażyć na pomidorach, papryce i cebuli, aby przygotować porcję pożywnej szakszuki. Nie zapomnij posypać warzyw kuminem, który dodaje orientalnego smaku.
Przepis na poznański klepok
Jajka z mlekiem i mąką wymieszaj tylko tak, żeby nie było grudek. Nie ma potrzeby ubijać masy mikserem – w końcu ma wyjść jajecznica, a nie omlet.
Składniki:
- 2 kiełbasy zwyczajne,
- 4 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na smalcu do zarumienienia.
- W misce wymieszaj rózgą jajka z mlekiem i mąką tak, żeby nie było grudek.
- Masę jajeczną przelej na patelnię do podsmażonej kiełbasy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Smaż do momentu, aż jajecznica całkowicie się zetnie – nie mieszaj jej cały czas, pozwalając, aby również jajka nabrały rumieńców.