Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca

Trzeba przygotować pożywne śniadanie dla całej rodziny, a w lodówce masz tylko kilka jajek? Wykorzystaj poznański trik na zwiększenie objętości jajecznicy. Dodaj mięsne kąski, a śniadanie na długo wypełni żołądek.

Poznańska jajecznica z sycącymi dodatkamiPoznańska jajecznica z sycącymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Poznański klepok to potrawa wywodząca się z biednej kuchni, w której znano wiele sprytnych sposobów na pomnażanie jedzenia. W ten sposób przygotowywano również kurpiowską jajecznicą szlachecką. Najlepiej smakowała ze świeżymi kawałkami mięsa od razu po świniobiciu, ale możesz wykorzystać kiełbasę lub boczek, które po prostu zalegają w lodówce.

Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser

Jak zwiększyć porcję jajecznicy?

W najprostszej wersji wystarczy dodać mąkę pszenną i mleko, ale niektórzy sięgają po bardziej wyszukane dodatki, które odbiegają od założeń biednej kuchni. Łyżka śmietany sprawia, że jajecznica wychodzi bardziej delikatna i kremowa. Starty ser żółty dodaje objętości i przyjemnie się ciągnie na talerzu. Jajecznicę możesz usmażyć na pomidorach, papryce i cebuli, aby przygotować porcję pożywnej szakszuki. Nie zapomnij posypać warzyw kuminem, który dodaje orientalnego smaku.

Przepis na poznański klepok

Jajka z mlekiem i mąką wymieszaj tylko tak, żeby nie było grudek. Nie ma potrzeby ubijać masy mikserem – w końcu ma wyjść jajecznica, a nie omlet.

Składniki:

  • 2 kiełbasy zwyczajne,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na smalcu do zarumienienia.
  2. W misce wymieszaj rózgą jajka z mlekiem i mąką tak, żeby nie było grudek.
  3. Masę jajeczną przelej na patelnię do podsmażonej kiełbasy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Smaż do momentu, aż jajecznica całkowicie się zetnie – nie mieszaj jej cały czas, pozwalając, aby również jajka nabrały rumieńców.
Wybrane dla Ciebie
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni