Królowa Elżbieta jadała wyjątkową jajecznicę. Mamy recepturę wprost z królewskiego dworu

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Zajadają się nim również królewski dworze. Pałacowy kucharz zdradził swój patent na jajka, którymi zajadała się sama królowa Elżbieta.

Obrazek
Ewa

Ulubione śniadanie królowej

Każdy z nas lubi podglądać kulisy życia znanych i bogatych. Dziś mamy dla Ciebie przepis na śniadanie prosto z królewskiego dworu. I nie jest to kawior na blinach z łososiem czy kanapkowa pasta z homarem i szampanem. Jednym z ulubionych śniadań królowej była prosta jajecznica, które nie różniła się specjalnie od tej, jaką przygotowujemy w domu. Królowa na śniadanie wybierała również tosty z dżemem pomarańczowym i płatki zbożowe. Do tego oczywiście filiżanka Earl Greya, jak na Brytyjkę przystało. Królowa stawiała na lokalne, ekologiczne produkty dobrej jakości oraz proste połączenia.

Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności
Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności

Jajecznica z królewskiego dworu wyróżnia się dwoma prostymi dodatkami, które naprawdę Cię zaskoczą. Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj nam znać, jak Ci smakowało. Czasami miło jest podejrzeć królewskie życie od kuchni :)

Jajecznica królowej Elżbiety

Składniki:

  • 3 jaja (najlepiej ekologiczne)
  • łyżka mleka
  • łyżka masła lub oliwy
  • łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miseczki i przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dopraw do smaku solą i wlej jajka na patelnię z rozgrzanym masłem. Opcjonalnie możesz użyć również oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia. Zmniejsz płomień palnika i dodaj do jajek startą skórkę z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Smaż jajka, cały czas mieszając. Gotową jajecznicę serwuj z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności/ Canva
Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności/ Canva

Rada: pamiętaj, żeby przed ścieraniem skórki dobrze sparzyć cytrynę. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony- jest ona gorzka i może zepsuć smak dania.

Zobacz nasz przepis na jajecznice Gordona Ramsaya: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej