Królowa Elżbieta jadała wyjątkową jajecznicę. Mamy recepturę wprost z królewskiego dworu
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Zajadają się nim również królewski dworze. Pałacowy kucharz zdradził swój patent na jajka, którymi zajadała się sama królowa Elżbieta.
Ulubione śniadanie królowej
Każdy z nas lubi podglądać kulisy życia znanych i bogatych. Dziś mamy dla Ciebie przepis na śniadanie prosto z królewskiego dworu. I nie jest to kawior na blinach z łososiem czy kanapkowa pasta z homarem i szampanem. Jednym z ulubionych śniadań królowej była prosta jajecznica, które nie różniła się specjalnie od tej, jaką przygotowujemy w domu. Królowa na śniadanie wybierała również tosty z dżemem pomarańczowym i płatki zbożowe. Do tego oczywiście filiżanka Earl Greya, jak na Brytyjkę przystało. Królowa stawiała na lokalne, ekologiczne produkty dobrej jakości oraz proste połączenia.
Jajecznica z królewskiego dworu wyróżnia się dwoma prostymi dodatkami, które naprawdę Cię zaskoczą. Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj nam znać, jak Ci smakowało. Czasami miło jest podejrzeć królewskie życie od kuchni :)
Jajecznica królowej Elżbiety
Składniki:
- 3 jaja (najlepiej ekologiczne)
- łyżka mleka
- łyżka masła lub oliwy
- łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miseczki i przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dopraw do smaku solą i wlej jajka na patelnię z rozgrzanym masłem. Opcjonalnie możesz użyć również oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia. Zmniejsz płomień palnika i dodaj do jajek startą skórkę z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Smaż jajka, cały czas mieszając. Gotową jajecznicę serwuj z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Rada: pamiętaj, żeby przed ścieraniem skórki dobrze sparzyć cytrynę. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony- jest ona gorzka i może zepsuć smak dania.
Zobacz nasz przepis na jajecznice Gordona Ramsaya: