Królowa Elżbieta jadała wyjątkową jajecznicę. Mamy recepturę wprost z królewskiego dworu

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Zajadają się nim również królewski dworze. Pałacowy kucharz zdradził swój patent na jajka, którymi zajadała się sama królowa Elżbieta.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Ulubione śniadanie królowej

Każdy z nas lubi podglądać kulisy życia znanych i bogatych. Dziś mamy dla Ciebie przepis na śniadanie prosto z królewskiego dworu. I nie jest to kawior na blinach z łososiem czy kanapkowa pasta z homarem i szampanem. Jednym z ulubionych śniadań królowej była prosta jajecznica, które nie różniła się specjalnie od tej, jaką przygotowujemy w domu. Królowa na śniadanie wybierała również tosty z dżemem pomarańczowym i płatki zbożowe. Do tego oczywiście filiżanka Earl Greya, jak na Brytyjkę przystało. Królowa stawiała na lokalne, ekologiczne produkty dobrej jakości oraz proste połączenia.

Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności
Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności

Jajecznica z królewskiego dworu wyróżnia się dwoma prostymi dodatkami, które naprawdę Cię zaskoczą. Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj nam znać, jak Ci smakowało. Czasami miło jest podejrzeć królewskie życie od kuchni :)

Jajecznica królowej Elżbiety

Składniki:

  • 3 jaja (najlepiej ekologiczne)
  • łyżka mleka
  • łyżka masła lub oliwy
  • łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miseczki i przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dopraw do smaku solą i wlej jajka na patelnię z rozgrzanym masłem. Opcjonalnie możesz użyć również oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia. Zmniejsz płomień palnika i dodaj do jajek startą skórkę z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Smaż jajka, cały czas mieszając. Gotową jajecznicę serwuj z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności/ Canva
Jajecznica królowej Elżbiety- Pyszności/ Canva

Rada: pamiętaj, żeby przed ścieraniem skórki dobrze sparzyć cytrynę. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony- jest ona gorzka i może zepsuć smak dania.

Zobacz nasz przepis na jajecznice Gordona Ramsaya: 

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach