Jajecznicę robię po turecku. Mój mąż nie chce żadnej innej
Po szale na szakszukę w moim domu nadszedł czas na tajemniczo brzmiącą potrawę menemen. Turecka wariacja na temat jajecznicy szybko skradła serca moich bliskich.
09.06.2024 11:36
Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Kiedy jednak klasyczne jajka nieco już się znudzą, a na szakszukę nie mam ochoty, sięgam po turecką odsłonę tego śniadaniowego klasyku. Kilka prostych dodatków odmieni i urozmaici smak dania, wprowadzając do codziennego menu nieco egzotyki i nowych smaków. Jest prosto i przede wszystkim pysznie - tak, jak lubię najbardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica po turecku
Menemen to nie tylko pyszne śniadanie, ale i kwintesencja tureckiej kuchni. To aromatyczna mieszanka pomidorów, papryki, jajek i oliwy z oliwek, która skradnie serca miłośników prostych, ale pełnych smaku potraw.
Z turecką jajecznicą jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby danie wygląda tak samo, ale każda gospodyni robi je nieco inaczej. Najwięcej kontrowersji budzi dodatek cebuli. Jedni uważają, że podkręca smak i dodaje wyrazistości, inni mówią, że przyćmiewa pomidory i paprykę. Menemen serwuje się nie tylko na śniadanie, ale również na szybki i lekki obiad.
Jednym z dodatków jest sucuk, czyli tradycyjna, suszona kiełbasa z Turcji. Znalezienie jej w polskim sklepie jest niemal niemożliwe, więc możesz sięgnąć po inną kiełbasę, na przykład chorizo. Sprawdzi się również inna sucha i aromatyczna kiełbasa.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo,
- 2 plastry boczku,
- 1,5 kulki mozzarelli,
- płatki chilli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Kiełbasę oraz boczek pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną paprykę i podsmaż kilka minut.
- Dorzuć pokrojone pomidory i duś pod przykryciem przez 6 minut.
- Po tym czasie rozgnieć pomidory przy pomocy tłuczka do mięsa lub lekko zblenduj.
- Wlej znów na patelnie, dorzuć mięso, garść startego sera i posyp całość serem. Wymieszaj.
- Następnie wbij jajka i wymieszaj zawartość patelni.
- Wierzch jajecznicy posyp resztą startego sera i płatkami chili.
- Przykryj patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści.
Gotową turecką jajecznicę podaj z bagietką. Smacznego!