Jajecznicę robię po turecku. Mój mąż nie chce żadnej innej

Po szale na szakszukę w moim domu nadszedł czas na tajemniczo brzmiącą potrawę menemen. Turecka wariacja na temat jajecznicy szybko skradła serca moich bliskich.

Jajecznica po turecku -  PysznościJajecznica po turecku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Luiza Nalimova
Ewa Malinowska

Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Kiedy jednak klasyczne jajka nieco już się znudzą, a na szakszukę nie mam ochoty, sięgam po turecką odsłonę tego śniadaniowego klasyku. Kilka prostych dodatków odmieni i urozmaici smak dania, wprowadzając do codziennego menu nieco egzotyki i nowych smaków. Jest prosto i przede wszystkim pysznie - tak, jak lubię najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała

Jajecznica po turecku

Menemen to nie tylko pyszne śniadanie, ale i kwintesencja tureckiej kuchni. To aromatyczna mieszanka pomidorów, papryki, jajek i oliwy z oliwek, która skradnie serca miłośników prostych, ale pełnych smaku potraw.

Menemen
Menemen © 123RF

Z turecką jajecznicą jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby danie wygląda tak samo, ale każda gospodyni robi je nieco inaczej. Najwięcej kontrowersji budzi dodatek cebuli. Jedni uważają, że podkręca smak i dodaje wyrazistości, inni mówią, że przyćmiewa pomidory i paprykę. Menemen serwuje się nie tylko na śniadanie, ale również na szybki i lekki obiad.

Jednym z dodatków jest sucuk, czyli tradycyjna, suszona kiełbasa z Turcji. Znalezienie jej w polskim sklepie jest niemal niemożliwe, więc możesz sięgnąć po inną kiełbasę, na przykład chorizo. Sprawdzi się również inna sucha i aromatyczna kiełbasa.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo,
  • 2 plastry boczku,
  • 1,5 kulki mozzarelli,
  • płatki chilli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną paprykę i podsmaż kilka minut.
  4. Dorzuć pokrojone pomidory i duś pod przykryciem przez 6 minut.
  5. Po tym czasie rozgnieć pomidory przy pomocy tłuczka do mięsa lub lekko zblenduj.
  6. Wlej znów na patelnie, dorzuć mięso, garść startego sera i posyp całość serem. Wymieszaj.
  7. Następnie wbij jajka i wymieszaj zawartość patelni.
  8. Wierzch jajecznicy posyp resztą startego sera i płatkami chili.
  9. Przykryj patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści.

Gotową turecką jajecznicę podaj z bagietką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej