PrzepisŚniadanieJajecznicę robię po turecku. Mój mąż nie chce żadnej innej

Jajecznicę robię po turecku. Mój mąż nie chce żadnej innej

Jajecznica po turecku -  Pyszności
Jajecznica po turecku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Luiza Nalimova

09.06.2024 11:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po szale na szakszukę w moim domu nadszedł czas na tajemniczo brzmiącą potrawę menemen. Turecka wariacja na temat jajecznicy szybko skradła serca moich bliskich.

Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Kiedy jednak klasyczne jajka nieco już się znudzą, a na szakszukę nie mam ochoty, sięgam po turecką odsłonę tego śniadaniowego klasyku. Kilka prostych dodatków odmieni i urozmaici smak dania, wprowadzając do codziennego menu nieco egzotyki i nowych smaków. Jest prosto i przede wszystkim pysznie - tak, jak lubię najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica po turecku

Menemen to nie tylko pyszne śniadanie, ale i kwintesencja tureckiej kuchni. To aromatyczna mieszanka pomidorów, papryki, jajek i oliwy z oliwek, która skradnie serca miłośników prostych, ale pełnych smaku potraw.

Menemen
Menemen© 123RF

Z turecką jajecznicą jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby danie wygląda tak samo, ale każda gospodyni robi je nieco inaczej. Najwięcej kontrowersji budzi dodatek cebuli. Jedni uważają, że podkręca smak i dodaje wyrazistości, inni mówią, że przyćmiewa pomidory i paprykę. Menemen serwuje się nie tylko na śniadanie, ale również na szybki i lekki obiad.

Jednym z dodatków jest sucuk, czyli tradycyjna, suszona kiełbasa z Turcji. Znalezienie jej w polskim sklepie jest niemal niemożliwe, więc możesz sięgnąć po inną kiełbasę, na przykład chorizo. Sprawdzi się również inna sucha i aromatyczna kiełbasa.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo,
  • 2 plastry boczku,
  • 1,5 kulki mozzarelli,
  • płatki chilli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną paprykę i podsmaż kilka minut.
  4. Dorzuć pokrojone pomidory i duś pod przykryciem przez 6 minut.
  5. Po tym czasie rozgnieć pomidory przy pomocy tłuczka do mięsa lub lekko zblenduj.
  6. Wlej znów na patelnie, dorzuć mięso, garść startego sera i posyp całość serem. Wymieszaj.
  7. Następnie wbij jajka i wymieszaj zawartość patelni.
  8. Wierzch jajecznicy posyp resztą startego sera i płatkami chili.
  9. Przykryj patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści.

Gotową turecką jajecznicę podaj z bagietką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także