Jajecznicę robię po turecku. Mój mąż nie chce żadnej innej
Po szale na szakszukę w moim domu nadszedł czas na tajemniczo brzmiącą potrawę menemen. Turecka wariacja na temat jajecznicy szybko skradła serca moich bliskich.
Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Kiedy jednak klasyczne jajka nieco już się znudzą, a na szakszukę nie mam ochoty, sięgam po turecką odsłonę tego śniadaniowego klasyku. Kilka prostych dodatków odmieni i urozmaici smak dania, wprowadzając do codziennego menu nieco egzotyki i nowych smaków. Jest prosto i przede wszystkim pysznie - tak, jak lubię najbardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała
Jajecznica po turecku
Menemen to nie tylko pyszne śniadanie, ale i kwintesencja tureckiej kuchni. To aromatyczna mieszanka pomidorów, papryki, jajek i oliwy z oliwek, która skradnie serca miłośników prostych, ale pełnych smaku potraw.
Z turecką jajecznicą jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby danie wygląda tak samo, ale każda gospodyni robi je nieco inaczej. Najwięcej kontrowersji budzi dodatek cebuli. Jedni uważają, że podkręca smak i dodaje wyrazistości, inni mówią, że przyćmiewa pomidory i paprykę. Menemen serwuje się nie tylko na śniadanie, ale również na szybki i lekki obiad.
Jednym z dodatków jest sucuk, czyli tradycyjna, suszona kiełbasa z Turcji. Znalezienie jej w polskim sklepie jest niemal niemożliwe, więc możesz sięgnąć po inną kiełbasę, na przykład chorizo. Sprawdzi się również inna sucha i aromatyczna kiełbasa.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo,
- 2 plastry boczku,
- 1,5 kulki mozzarelli,
- płatki chilli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Kiełbasę oraz boczek pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną paprykę i podsmaż kilka minut.
- Dorzuć pokrojone pomidory i duś pod przykryciem przez 6 minut.
- Po tym czasie rozgnieć pomidory przy pomocy tłuczka do mięsa lub lekko zblenduj.
- Wlej znów na patelnie, dorzuć mięso, garść startego sera i posyp całość serem. Wymieszaj.
- Następnie wbij jajka i wymieszaj zawartość patelni.
- Wierzch jajecznicy posyp resztą startego sera i płatkami chili.
- Przykryj patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści.
Gotową turecką jajecznicę podaj z bagietką. Smacznego!