Wielu z nas popełnia ten błąd przy robieniu jajecznicy. To dlatego ma dziwny posmak

Dobrze zrobioną i puszystą jajecznicę usmażymy na odpowiedniej mocy ognia. Czas smażenia powinien być nieco dłuższy. Gdy obróbka termiczna masy jajecznej będzie przebiegać na małym ogniu i trwać ok. 5 minut, otrzymamy delikatną i kremową potrawę. Zwróćmy też uwagę na ilość tłuszczu. Nie zawsze jest on potrzebny, jednak znacząco wpływa smak i jakość jajecznicy.

Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiemJajecznica z boczkiem i szczypiorkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz
Marcin Michałowski

Przygotowanie idealnej jajecznicy wydaje się być prostym zadaniem, jednak wielu z nas napotyka na trudności, które skutkują niepożądanym smakiem i teksturą. W tym artykule przyjrzymy się najczęstszym błędom popełnianym podczas smażenia jajecznicy oraz podpowiemy, jak ich unikać, aby cieszyć się delikatnym i puszystym śniadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Jaki jest ten jeden, powszechny błąd?

Do masy jajecznej dolewamy mleko, wodę lub śmietanę. Teoretycznie ma to sprawić, że jajecznica będzie bardziej kremowa i puszysta. W praktyce jednak efekt jest odwrotny - jajecznica staje się wodnista i mdła.

Dlaczego tak się dzieje? Dodanie płynu do jaj powoduje, że białko traci swoją strukturę i staje się gumowate. To dlatego jajecznica z dodatkiem mleka przypomina bardziej omlet niż apetyczną jajecznicę z patelni.

Jakich błędów jeszcze unikać?

  • Solenie jaj przed smażeniem: Sól ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że "wyciąga" wodę z jaj. Dodanie soli do masy jajecznej przed smażeniem sprawi, że jajecznica będzie sucha i zbita. Sól najlepiej dodać na koniec, już po usmażeniu jaj.
  • Smażenie na zbyt dużym ogniu: Jajecznica nie lubi pośpiechu. Smaż ją na małym ogniu, delikatnie mieszając, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Używanie zbyt dużej patelni: Mała ilość jaj na dużej patelni sprawi, że jajecznica wyschnie i przypiecze się. Wybierz patelnię o średnicy dopasowanej do ilości jaj.
  • Dodawanie surowych warzyw: Świeże warzywa, dodane do jajecznicy na patelnię, puszczają wodę, co rozwadnia jajka i psuje konsystencję potrawy. Warzywa do jajecznicy podsmaż lub ugotuj wcześniej.
  • Zbyt krótki czas smażenia: Jajecznica potrzebuje czasu, aby się "zespolić" i uzyskać odpowiednią konsystencję. Nie spiesz się i smaż ją na małym ogniu przez kilka minut.

Pamiętaj o tych prostych zasadach, a twoja jajecznica zawsze będzie idealna - puszysta, kremowa i pyszna!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol