Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały? Z patentem Starmach wychodzą idealnie
09.12.2022 17:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z przygotowaniami do Wigilii jest tak, że jedni niektóre potrawy przygotowują odpowiednio wcześniej, a inni robią wszystko na ostatnią chwilę. Nie ulega żadnej wątpliwości, że najbardziej praco- i czasochłonne jest lepienie pierogów. A gdyby je przygotować wcześniej i zamrozić? Swoim patentem podzieliła się z nami Ania Starmach.
Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały? To bardzo proste
Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepiej smakują świeże pierogi, które dopiero co wyjęliśmy z garnka. Oczywiście, są takie sytuacje, że jesteśmy zmuszeni przygotować je wcześniej i następnie zamrozić. Pozwala to oszczędzić czas i przystąpić do przygotowania pozostałych dań. A, że pierogi to nasz polski specjał, to oczywiste jest to, że muszą smakować wyjątkowo. Tylko, czy ich zamrożenie, nie zabije w tym przypadku ich smaku? Okazuje się, że możemy to zrobić w bardzo prosty sposób! Jak mrozić pierogi?
Swoim patentem podzieliła się z nami Ania Starmach. Pamiętaj, że jeśli mrozisz pierogi bez wcześniejszego gotowania, to będą one twarde. A te ugotowane i następnie zamrożone, mogą się rozlatywać podczas gotowania. Można temu zapobiec, poprzez ich zblanszowanie. Pierogi wrzuć do lekko osolonej wody z odrobiną oleju na 30 sekund. W tym czasie posyp tackę mąką lub posmaruj olejem. Zblanszowane pierogi ułóż na tacy tak, by się nie stykały i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy wystygną, to wsadź je do zamrażarki na 2 godziny. Następnie przełóż do woreczków strunowych. Nie musisz się martwić o sklejenie ciasta.
Jak odmrozić i odgrzać pierogi przed podaniem?
Skoro wiemy, jak mrozić pierogi, to dobrze jest w tym przypadku przedstawić najważniejsze informacje, związane z tym, jak je odmrozić i odgrzać tuż przed podaniem na stół. Wszyscy dobrze wiemy, że pierogi mogą się rozlatywać, ale na pewno nie w tym przypadku. Nie zaleca się ich odmrażania. Najlepiej będzie je wrzucić bezpośrednio do garnka. Pamiętaj jednak, by wrzucać je wyłącznie do wrzącej wody i by nie wkładać zbyt dużej ilości pierogów do garnka.
Należy je gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Ciasto nie powinno pękać i się rozlatywać. Smacznego!
Lubisz tradycyjne dania? Poznaj przepis na kotlety pożarskie. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: