WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały? Z patentem Starmach wychodzą idealnie

Z przygotowaniami do Wigilii jest tak, że jedni niektóre potrawy przygotowują odpowiednio wcześniej, a inni robią wszystko na ostatnią chwilę. Nie ulega żadnej wątpliwości, że najbardziej praco- i czasochłonne jest lepienie pierogów. A gdyby je przygotować wcześniej i zamrozić? Swoim patentem podzieliła się z nami Ania Starmach.

Jak mrozić pierogiJak mrozić pierogi - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Pyszności
Karol Wiak

Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały? To bardzo proste

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepiej smakują świeże pierogi, które dopiero co wyjęliśmy z garnka. Oczywiście, są takie sytuacje, że jesteśmy zmuszeni przygotować je wcześniej i następnie zamrozić. Pozwala to oszczędzić czas i przystąpić do przygotowania pozostałych dań. A, że pierogi to nasz polski specjał, to oczywiste jest to, że muszą smakować wyjątkowo. Tylko, czy ich zamrożenie, nie zabije w tym przypadku ich smaku? Okazuje się, że możemy to zrobić w bardzo prosty sposób! Jak mrozić pierogi?

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com

Swoim patentem podzieliła się z nami Ania Starmach. Pamiętaj, że jeśli mrozisz pierogi bez wcześniejszego gotowania, to będą one twarde. A te ugotowane i następnie zamrożone, mogą się rozlatywać podczas gotowania. Można temu zapobiec, poprzez ich zblanszowanie. Pierogi wrzuć do lekko osolonej wody z odrobiną oleju na 30 sekund. W tym czasie posyp tackę mąką lub posmaruj olejem. Zblanszowane pierogi ułóż na tacy tak, by się nie stykały i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy wystygną, to wsadź je do zamrażarki na 2 godziny. Następnie przełóż do woreczków strunowych. Nie musisz się martwić o sklejenie ciasta.

Jak odmrozić i odgrzać pierogi przed podaniem?

Skoro wiemy, jak mrozić pierogi, to dobrze jest w tym przypadku przedstawić najważniejsze informacje, związane z tym, jak je odmrozić i odgrzać tuż przed podaniem na stół. Wszyscy dobrze wiemy, że pierogi mogą się rozlatywać, ale na pewno nie w tym przypadku. Nie zaleca się ich odmrażania. Najlepiej będzie je wrzucić bezpośrednio do garnka. Pamiętaj jednak, by wrzucać je wyłącznie do wrzącej wody i by nie wkładać zbyt dużej ilości pierogów do garnka.

Obrazek
Perfekcyjne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Należy je gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Ciasto nie powinno pękać i się rozlatywać. Smacznego!

Lubisz tradycyjne dania? Poznaj przepis na kotlety pożarskie. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości