Jak Robert Makłowicz wyglądał 20 lat temu? Trudno go rozpoznać

Robert Makłowicz to jeden z najbardziej lubianych prezenterów telewizyjnych. Cenimy go za wyjątkowy, tubalny głos, doskonałą polszczyznę i niesamowitą pasję, z jaką opowiada o jedzeniu. Mało kto pamięta, jak krytyk wyglądał na początku swojej kariery.

Robert Makłowicz w 2023 roku.Robert Makłowicz w 2023 roku.
Źródło zdjęć: © PAP | Darek Delmanowicz

Robert Makłowicz urodził się w 1963 roku w Krakowie, w którym mieszka do dziś. Pod koniec lat 80 wyjechał do Wielkiej Brytanii, gdzie pracował jako robotnik. Podczas emigracji zagłębił się w kuchnię całego świata, a po powrocie do Polski postanowił zostać krytykiem kulinarnym.

W 1993 roku został felietonistą Gazety Wyborczej, a 5 lat później rozpoczął współpracę z TVP, gdzie prowadził kultowy dziś program "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Po 10 latach przeszedł do TVP2, gdzie nagrywał "Makłowicz w podróży". W 2017 roku stacja rozwiązała współpracę z krytykiem w wyniku nieporozumienia z produkcją programu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Dlaczego Robert Makłowicz odszedł w TVP?

Robert Makłowicz współpracował z Telewizją Polską przez prawie 20 lat. W 2017 roku zaprzestano produkcji programu, a Makłowicz odszedł w atmosferze skandalu. Poszło o spot reklamowy, w którym to umieszczono... zmanipulowaną wypowiedz krytyka. Dziennikarz był jurorem popularnego programu "Bake Off": Ale ciacho!". W trakcie nagrań wypowiedział słynne zdanie "telewizja smakuje różnie, ale ten program wyłącznie słodko i doskonale". W spocie brzmiało to "telewizja smakuje wyłącznie słodko i doskonale".

"Słowa, których użyłem, dotyczyły programu Bake Off: Ale ciacho! - o czym świetnie wiedzieli realizujący spot — jednak świadomie i bez mej wiedzy zacytowali je w innym kontekście" - napisał po feralnym wydarzeniu na swoim oficjalnym Facebooku.

Jak wyglądał Robert Makłowicz w latach 90?

Po zerwaniu umowy z TVP kariera krytyka nabrała rozpędu. W 2017 roku nawiązał współpracę z kanałem Food Network, a w 2020 roku, na początku pandemii, założył swój własny kanał na YouTube, gdzie śledzi go ponad 552 tys. osób. Kanał oglądają zarówno oddani fani, jak i młode osoby, a liczba fanów bez przerwy rośnie. Wróćmy na chwilę pamięcią do lat 90, żeby przypomnieć sobie początki kariery uwielbianego, polskiego dziennikarza.

Robert Makłowicz na początku lat 2000.
Robert Makłowicz na początku lat 2000. © PAP | Archiwum Adam Tuchli�ski
Robert Makłowicz w 2002 roku.
Robert Makłowicz w 2002 roku. © PAP | Jacek Turczyk
Robert Makłowicz w 2005 roku.
Robert Makłowicz w 2005 roku. © PAP | S�awomir Mielnik
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi