Stuknij w dynię i przyłóż do ucha. Po dźwięku poznasz dojrzałą i pełną smaku sztukę

Jesienią na bazarku pojawiają się piękne, pomarańczowe dynie. Wielu z nas sięga po ten produkt, aby przygotować z niego rozgrzewającą zupę, czy pyszną słodką tartę. Podczas wyboru dyni zazwyczaj zwracamy uwagę na jej wielkość lub kolor. Po czym jeszcze możemy poznać dojrzały produkt? Poniżej zdradzamy więcej informacji. 

ObrazekJaki jest najprostszy sposób na rozpoznanie dojrzałej dyni Wystarczy użyć swoich zmysłów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dynia - skarbnica zdrowia

Obrazek
Dynie - Pyszności; Foto: Canva.com

Dynia to wspaniały składnik wielu potraw. Produkt ten nie tylko wzbogaca smak dania, ale również jego wartość odżywczą. Okazuje się, że dynia to wspaniałe źródło witamin z grupy A, E, czy C. Poza tym, dostarcza nam również takich soli mineralnych jak wapń, potas, magnez, czy cynk.

Sezon na ten smaczny produkt trwa z reguły od września do listopada. W związku z tym jesienią na bazarkach często możemy zauważyć duże, pomarańczowe dynie. Czy wiesz, jak rozpoznać dojrzały produkt? 

Jak rozpoznać dojrzałą dynię?

Obrazek
Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com

Dojrzałą dynię możemy poznać po kilku charakterystycznych cechach. Na początku warto zwrócić uwagę na jej kolor. Dojrzały produkt z reguły odznacza się głębokim, pomarańczowym kolorem. Poza tym jego skórka powinna być twarda. Warto również zapukać w dynię. Jeśli usłyszmy wydobywający się z jej wnętrza, pusty dźwięk — to dobry znak. Taka dynia jest dojrzała.

Niekiedy na powierzchni dyni możemy zauważyć plamy, czy podejrzane przebarwienia. Poza tym czasami na skórce występują również liczne pęknięcia. Takiego produktu lepiej nie kupować.

Co możemy przygotować z dyni?

Obrazek
Sernik z dynią - Pyszności

Z dyni najczęściej przygotowujemy kremową zupę. Wspaniale rozgrzewa nas jesienią w chłodne, pochmurne dni. Warto zaznaczyć, że dynia równie dobrze sprawdzi się jako składnik słodkiej tarty. Poza tym niektórzy pieczą dynię, a następnie łączą ją z rukolą, fetą oraz suszonymi pomidorami. Tak przygotowana sałatka wspaniale sprawdzi się na kolacje lub jako dodatek do dań obiadowych. Oprócz tego, miłośnicy makaronu, czasami łączą go z dynią, boczkiem, śmietanką oraz parmezanem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kurczaka pieczonego w dyni krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej