Stuknij w dynię i przyłóż do ucha. Po dźwięku poznasz dojrzałą i pełną smaku sztukę

Jesienią na bazarku pojawiają się piękne, pomarańczowe dynie. Wielu z nas sięga po ten produkt, aby przygotować z niego rozgrzewającą zupę, czy pyszną słodką tartę. Podczas wyboru dyni zazwyczaj zwracamy uwagę na jej wielkość lub kolor. Po czym jeszcze możemy poznać dojrzały produkt? Poniżej zdradzamy więcej informacji. 

ObrazekJaki jest najprostszy sposób na rozpoznanie dojrzałej dyni Wystarczy użyć swoich zmysłów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dynia - skarbnica zdrowia

Obrazek
Dynie - Pyszności; Foto: Canva.com

Dynia to wspaniały składnik wielu potraw. Produkt ten nie tylko wzbogaca smak dania, ale również jego wartość odżywczą. Okazuje się, że dynia to wspaniałe źródło witamin z grupy A, E, czy C. Poza tym, dostarcza nam również takich soli mineralnych jak wapń, potas, magnez, czy cynk.

Sezon na ten smaczny produkt trwa z reguły od września do listopada. W związku z tym jesienią na bazarkach często możemy zauważyć duże, pomarańczowe dynie. Czy wiesz, jak rozpoznać dojrzały produkt? 

Jak rozpoznać dojrzałą dynię?

Obrazek
Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com

Dojrzałą dynię możemy poznać po kilku charakterystycznych cechach. Na początku warto zwrócić uwagę na jej kolor. Dojrzały produkt z reguły odznacza się głębokim, pomarańczowym kolorem. Poza tym jego skórka powinna być twarda. Warto również zapukać w dynię. Jeśli usłyszmy wydobywający się z jej wnętrza, pusty dźwięk — to dobry znak. Taka dynia jest dojrzała.

Niekiedy na powierzchni dyni możemy zauważyć plamy, czy podejrzane przebarwienia. Poza tym czasami na skórce występują również liczne pęknięcia. Takiego produktu lepiej nie kupować.

Co możemy przygotować z dyni?

Obrazek
Sernik z dynią - Pyszności

Z dyni najczęściej przygotowujemy kremową zupę. Wspaniale rozgrzewa nas jesienią w chłodne, pochmurne dni. Warto zaznaczyć, że dynia równie dobrze sprawdzi się jako składnik słodkiej tarty. Poza tym niektórzy pieczą dynię, a następnie łączą ją z rukolą, fetą oraz suszonymi pomidorami. Tak przygotowana sałatka wspaniale sprawdzi się na kolacje lub jako dodatek do dań obiadowych. Oprócz tego, miłośnicy makaronu, czasami łączą go z dynią, boczkiem, śmietanką oraz parmezanem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kurczaka pieczonego w dyni krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯