Jak usmażyć naleśniki, żeby nie były tłuste? Użyj patentu z ręcznikiem kuchennym

Pewnie nie raz zastanawialiście się jak usmażyć naleśniki, tak żeby użyty do nich tłuszcz był niemal niewyczuwalny. Dzisiaj zdradzimy wam sekret lekkich, cienkich naleśników. Jednym z nich jest sprytne użycie ręcznika kuchennego podczas wlewania oleju.

Obrazek
Agnieszka

Lekkie i pyszne naleśniki

Naleśniki to prosty i szybki posiłek, który sprawdzi się zarówno jako deser, jak i danie obiadowe. Pomysłów na nadzienie do naleśników jest wiele. Jednakże najważniejszą częścią tej potrawy jest samo ciasto. Powinno być lekkie i puszyste, bez wyraźnych śladów tłuszczu.

Obrazek
Naleśniki - Pyszności

Jak prawidłowo usmażyć naleśniki?

  • Odpowiednia temperatura smażenia

Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, należy rozgrzać patelnię. Jest to główna zasada smażenia nie tylko naleśników, ale również mięsa czy warzyw.

Jeśli nie masz pewności, czy patelnia jest odpowiednio gorąca, wylej na nią odrobinę wody. Kropelka wody powinna podskakiwać na powierzchni gorącej patelni. Jeśli natomiast od razu paruje, oznacza to, że patelnia nie jest wystarczająco rozgrzana.

  • Cienka warstwa tłuszczu

Patelnia, na której smażymy naleśniki, powinna być pokryta cienką warstwą tłuszczu. Na patelnię należy nałożyć małą ilość oleju, a następnie rozsmarować go za pomocą ręcznika kuchennego. Dzięki temu tłuszcz będzie równomiernie rozłożony. Dodatkowo jego nadmiar zostanie usunięty.

  • Dodatek oleju do ciasta
Obrazek
pixabay.com

Jeśli nie chcemy smażyć naleśników na oleju - nie musimy tego robić. W takiej sytuacji najważniejsze jest, aby dodać trochę oleju do ciasta naleśnikowego.

Dodatkową zaletą tej metody przygotowania naleśników jest to, że nie trzeba pamiętać o rozsmarowaniu tłuszczu na patelni. Naleśniki również wychodzą wspaniale i nie ma możliwości, by pojawiły się na nich plamy oleju.

  • Patelnia z powłoką nieprzywierającą

Okazuje się, że naleśniki można przygotować bez użycia tłuszczu. Jedyne co jest potrzebne to patelnia z powłoką nieprzywierającą. Warto wiedzieć, że istnieją nawet specjalne płaskie patelnie, które są służą do smażenia naleśników.

Wybierając patelnię zwróćmy uwagę na ewentualne zarysowania i wygięcia. W przeciwnym razie narazimy się na niezdrowe, przypalone danie.

Koszt patelni z powłoką nieprzywierającą, w zależności od wielkości waha się pomiędzy 50zł a 200zł.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci