PrzepisSkuteczny patent z zeszytu prababci na soczyste schabowe. Użyj tego soku

Skuteczny patent z zeszytu prababci na soczyste schabowe. Użyj tego soku

Pexels
Pexels
19.02.2023 07:31

Powróćmy na chwilę do największej z klasyk, czyli kotletów schabowych. To, prawdopodobnie, najbardziej popularne danie w Polsce doczekało się już wielu artykułów na temat dopracowywania jego smaku i przyrządzania. Dzisiaj chcemy ci jednak pokazać jeszcze jeden sposób na soczyste schabowe, który być może bije wszystkie inne na głowę.

Popularnym patentem na zmiękczanie schabu przed smażeniem, jest namaczanie go w mleku. Niektórzy, na przykład Magda Gessler, dodają jeszcze do tej "marynaty" pociętą w piórka cebulę. Co powiedziałaby najsłynniejsza polska restauratorka na sposób na soczyste schabowe, który za chwilę ci zaprezentujemy? To musi pozostać w sferze pomysłów.

Sposób na soczyste schabowe - Pyszności; foto: Canva
Sposób na soczyste schabowe - Pyszności; foto: Canva

Rzeczonym trikiem, który sprawi, że kotlety będą soczyste, miękkie, a dodatkowo wzmocnione kilkoma cudownymi właściwościami prozdrowotnymi, jest namoczenie ich w... soku z kiszonych ogórków. Chociaż o płynie tym zdarzyło nam się już pisać w kontekście jego witaminowych parametrów, to o takim jego zastosowaniu wcześniej nie słyszeliśmy. Teraz, po wypróbowaniu, jesteśmy do niego totalnie przekonani!

Jak to wygląda w praktyce? Zobacz przepis.

Soczyste schabowe z soku z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego
  • 300 ml soku po kiszeniu ogórków
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Następnie rozbij je, zaczynając od środka i stopniowo przechodząc na boki. Schabowe powinny być dość cienko rozbite, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie przerwać struktury.

Sposób na soczyste schabowe - Pyszności; foto: Canva
Sposób na soczyste schabowe - Pyszności; foto: Canva

Tak przygotowane kotlety przełóż do miski i zalej je wodą po kiszeniu ogórków. Wstaw do lodówki i pozwól im się namaczać przez przynajmniej kilka godzin.

Po tym czasie odsącz i osusz kotlety. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a kiedy panierka osiągnie apetyczny, złoty kolor, zdejmij je i odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!

Jeśli spodobał ci się ten sposób na soczyste schabowe, możesz ci się też przydać przepis z filmiku poniżej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także