PrzepisNie wylewaj wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Ma zupełnie zapomnianą, cenną funkcję

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Ma zupełnie zapomnianą, cenną funkcję

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Ma zupełnie zapomnianą, cenną funkcję
Ewa
27.09.2022 12:42

Woda po ogórkach to płynne złoto, którego pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu. Dodaj ją do marynaty do mięsa i zachwyć się niesamowitym efektem końcowym.

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba dla zdrowia- o tym wiedzą wszyscy. Okazuje się, że równie cenna jest woda, która zostaje w słoiku po zjedzeniu tych przetworów. Wykorzystasz ją w niebanalny sposób, dzięki któremu Twój obiad będzie jeszcze smaczniejszy.

Właściwości wody po ogórkach

Wylewanie wody po ogórkach to prawdziwy grzech! Możesz wykorzystać ją do wielu rzeczy w swojej kuchni. Ma w sobie dużo witamin z grupy B, które korzystanie wpływają na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Taka woda reguluje również ciśnienie krwi i pomaga w łagodzeniu bóli migrenowych. To płynne złoto, pełne naturalnych probiotyków w postaci bakterii kwasu mlekowego. Dzięki wysokiej zawartości sodu chroni przed odwodnieniem  i przywraca równowagę elektrolitową. Z tego też powodu wiele osób traktuje ją jako nieocenione lekarstwo na kaca.

Obraz

Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić.

Jedna woda a tyle zastosowań!

Woda po ogórkach sprawdzi się jako dodatek do mięsa

Woda, która została w słoiku po zjedzeniu ogórków jest również nieocenionym składnikiem marynaty do mięsa. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche. Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się do pieczenia i grillowania, bo zachowuje swój niesamowity aromat. Do marynowania możesz użyć zarówno wody po ogórkach konserwowych, jak i po kiszonych.

Woda po ogórkach kiszonych- Pyszności
Woda po ogórkach kiszonych- Pyszności

Schab lub inne mięso natrzyj przyprawami i zalej wodą z ogórków kiszonych. Odstaw do marynowania. My uwielbiamy nacięty schab marynować w połączeniu zalewy z ogórków konserwowych, musztardy, tymianku, słodkiej papryki i majeranku. Mięso powinno marynować się przez minimum godzinę, najlepiej jest jednak zostawić je w marynacie na całą noc.

Zobacz przepis na schab marynowany w wodzie z ogórków

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także