PoradyNajzdrowszy rodzaj patelni. Przy kupnie koniecznie zwróć uwagę na ten szczegół

Najzdrowszy rodzaj patelni. Przy kupnie koniecznie zwróć uwagę na ten szczegół

Jaka patelnia jest najzdrowsza - Pyszności; Foto Canva.com
Jaka patelnia jest najzdrowsza - Pyszności; Foto Canva.com
02.01.2023 12:32

Patelnia stanowi nieodłączne narzędzie w każdej kuchni. Używamy jej praktycznie codziennie do przygotowania ulubionych potraw. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka patelnia jest najzdrowsza? Bo na rynku dostępne są przecież różne rodzaje. Postanowiliśmy to sprawdzić!

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Miej to na uwadze podczas przygotowania posiłków!

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie kuchenną rzeczywistość bez patelni. To najważniejszy, obok garnków, element kuchennego wyposażenia. Dlatego też dobrze jest zastanowić się nad tym, jaka patelnia jest najzdrowsza. W sklepach są bowiem patelnie aluminiowe, teflonowe, kamienne, ceramiczne, czy tytanowe. Wybór odpowiedniej patelni wcale nie wydaje się być taki prosty. Postanowiliśmy w związku z tym przyjrzeć się im nieco bliżej i przedstawić najważniejsze porady, związane z tym elementem wyposażenia naszej kuchni.

Smażenie placków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi
Smażenie placków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi

Szczególną uwagę należy zwrócić przede wszystkim na powłokę patelni. Nie ma tu oczywiście jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko uzależnione jest od tego, co będziemy przyrządzać na patelni i w jaki sposób ją wykorzystywać. Za tę najzdrowszą uważna się patelnię aluminiową z powłoką ceramiczną - rozgrzewa się równomiernie i zapobiega przywieraniu potraw. Dobrym wyborem będzie również patelnia teflonowa, na której można smażyć bez tłuszczu, czyli zdrowo. Pamiętaj jednak, by nie używać tu ostrych narzędzi, które mogą zarysować powłokę.

Czym kierować się przy zakupie patelni?

Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaka patelnia jest najzdrowsza i jednocześnie chcecie kupić solidną, która posłuży Wam przez długie lata, to trafnym wyborem okaże się patelnia aluminiowa z powłoką tytanową. Wyróżnia się dużą jakością i odpornością na zarysowania. Takie narzędzie zdecydowanie dłużej trzyma ciepło, które jest równomiernie rozprowadzane, a potrawy nie przywierają do powłoki. Warto mieć w swojej kuchni różne rodzaje patelni - do naleśników, grillowe, czy bardziej głębokie. Jeśli używasz patelni rzadko, to idealnym rozwiązaniem będzie patelnia uniwersalna.

Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Kupując patelnię, warto jest przyjrzeć się takim szczegółom, jak uchwyt, dopasowanie do płyty indukcyjnej, czy też jej wielkość. To właśnie od tego zależy, czy będzie Ci się wygodnie z niej korzystało, podczas przygotowania dań obiadowych. I pamiętaj, by postawić na wyposażenie odpowiedniej jakości, które posłuży Ci przez naprawdę długi czas.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto bez pieczenia szyszkowa dama:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także