Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej

Latem nie trzeba się daleko rozglądać, aby znaleźć składniki na pożywny obiad bez mięsa. Kiedy nie masz ochotę ani na buraczane, ani na falafele, sięgnij po fantastyczny, zielony bób. Wymieszaj z ziemniakami lub ryżem i usmaż na złoty kolor.

Kotlety z bobu polecają się na piątkowy obiadKotlety z bobu polecają się na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na drugą połowę lipca przypada szczyt sezonu na bób. Wtedy ceny za strączki są najniższe. Co prawda, warzywa już nie są takie młode jak pod koniec czerwca, ale po obraniu ze skórki nadal można z nich wyczarować cuda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Bób na przekąskę, sałatkę i jako danie główne

Niektórzy uwielbiają bób w najprostszej możliwej postaci – ugotowany, obrany i posypany odrobiną soli. Innym smakuje smażony z masłem i bułką tartą. Ostatnio modny jest także bób z airfryera, który można przygotować na chrupką z mniejszą ilością tłuszczu.

Amatorzy kuchni włoskiej do bobu dodają oliwę i drobno posiekany czosnek, mieszają z oregano, bazylią lub natką pietruszki. Taki bób idealnie sprawdza się jako sałatka do grilla lub na chrupiącej grzance.

W końcu z bobu można przygotować również pełnoprawne dania obiadowe. Świetnie smakuje wymieszany z mięsem mielonym, co może być sprytnym sposobem na przemycenie rodzinie większej ilości błonnika. Przygotujesz z niego także pyszne kotleciki wegetariańskie na piątkowy obiad.

Przepis na kotlety z bobu i ziemniaków

Zamiast ziemniaków możesz dodać ugotowany ryż. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu,
  • 3 ziemniaki – mogą być z wczorajszego obiadu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • sól, pieprz według uznania,
  • bułka do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób i obierz go ze skórki. Ziemniaki ugotuj i obierz, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Do miski z rozgniecionym bobem i ziemniakami dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, jajko, bułkę tartą i starty ser.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione