Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Latem nie trzeba się daleko rozglądać, aby znaleźć składniki na pożywny obiad bez mięsa. Kiedy nie masz ochotę ani na buraczane, ani na falafele, sięgnij po fantastyczny, zielony bób. Wymieszaj z ziemniakami lub ryżem i usmaż na złoty kolor.
Na drugą połowę lipca przypada szczyt sezonu na bób. Wtedy ceny za strączki są najniższe. Co prawda, warzywa już nie są takie młode jak pod koniec czerwca, ale po obraniu ze skórki nadal można z nich wyczarować cuda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Bób na przekąskę, sałatkę i jako danie główne
Niektórzy uwielbiają bób w najprostszej możliwej postaci – ugotowany, obrany i posypany odrobiną soli. Innym smakuje smażony z masłem i bułką tartą. Ostatnio modny jest także bób z airfryera, który można przygotować na chrupką z mniejszą ilością tłuszczu.
Amatorzy kuchni włoskiej do bobu dodają oliwę i drobno posiekany czosnek, mieszają z oregano, bazylią lub natką pietruszki. Taki bób idealnie sprawdza się jako sałatka do grilla lub na chrupiącej grzance.
W końcu z bobu można przygotować również pełnoprawne dania obiadowe. Świetnie smakuje wymieszany z mięsem mielonym, co może być sprytnym sposobem na przemycenie rodzinie większej ilości błonnika. Przygotujesz z niego także pyszne kotleciki wegetariańskie na piątkowy obiad.
Przepis na kotlety z bobu i ziemniaków
Zamiast ziemniaków możesz dodać ugotowany ryż. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Składniki:
- 500 g świeżego bobu,
- 3 ziemniaki – mogą być z wczorajszego obiadu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz według uznania,
- bułka do obtaczania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób i obierz go ze skórki. Ziemniaki ugotuj i obierz, a następnie przeciśnij przez praskę.
- Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Do miski z rozgniecionym bobem i ziemniakami dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, jajko, bułkę tartą i starty ser.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.