Jeden kęs przypomni ci dzieciństwo. W karnawale postaw na ten przysmak z PRL-u

W dobie kulinarnych i cukierniczych nowinek łatwo jest poczuć się przytłoczonym przepisami, w których pojawia się masa wymyślnych składników. Warto sięgnąć do klasyki i zrobić deser, który chyba każdy kiedyś jadł, czyli blok czekoladowy.

Blok czekoladowy to słodkie wspomnienie dzieciństwaBlok czekoladowy to słodkie wspomnienie dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Blok czekoladowy święcił triumfy w czasach PRL-u, kiedy sklepy nie były tak dobrze zaopatrzone jak dzisiaj. Przygotujesz go bez piekarnika i miksera, a składniki na pewno masz pod ręką. Ten deser to doskonały pomysł na karnawałową imprezę, ponieważ zapewni on powrót do przeszłości - do czasów, w których wszystko proste, nawet przepisy na słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Blok czekoladowy w nowoczesnym wydaniu

Proponuję przepis na blok czekoladowy w dosyć tradycyjnym wydaniu, bo w postaci dodatków pojawia się żurawina i orzechy laskowe. Jednak istnieje cała gama innych opcji, które idealnie sprawdzą się w tym deserze. Można dodać pistacje lub nawet krem pistacjowy. Jeśli jesteś fanem słodyczy, to wrzuć do masy kawałki czekolady, pokruszone ciastka oreo albo liofilizowane owoce. Blok czekoladowy można swobodnie dostosować do własnych upodobań.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • 125 g masło,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 300 g mleko w proszku,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki cukru,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g żurawiny.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj nieduży garnek i na małym ogniu rozpuść w nim masło, następnie dodaj wodę i cukier. Poczekaj, aż cukier się całkowicie rozpuści i wsyp kakao. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij garnek z ognia, aby mieszanka mogła przestygnąć.
  2. Następnie dodaj mleko w proszku, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Wsyp orzechy i żurawinę, potem wymieszaj znowu.
  3. Gotową masę przełóż do wyłożonej folią keksówki. Wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny, aby blok mógł stężeć.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej