Jeden kęs przypomni ci dzieciństwo. W karnawale postaw na ten przysmak z PRL‑u
W dobie kulinarnych i cukierniczych nowinek łatwo jest poczuć się przytłoczonym przepisami, w których pojawia się masa wymyślnych składników. Warto sięgnąć do klasyki i zrobić deser, który chyba każdy kiedyś jadł, czyli blok czekoladowy.
Blok czekoladowy święcił triumfy w czasach PRL-u, kiedy sklepy nie były tak dobrze zaopatrzone jak dzisiaj. Przygotujesz go bez piekarnika i miksera, a składniki na pewno masz pod ręką. Ten deser to doskonały pomysł na karnawałową imprezę, ponieważ zapewni on powrót do przeszłości - do czasów, w których wszystko proste, nawet przepisy na słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Blok czekoladowy w nowoczesnym wydaniu
Proponuję przepis na blok czekoladowy w dosyć tradycyjnym wydaniu, bo w postaci dodatków pojawia się żurawina i orzechy laskowe. Jednak istnieje cała gama innych opcji, które idealnie sprawdzą się w tym deserze. Można dodać pistacje lub nawet krem pistacjowy. Jeśli jesteś fanem słodyczy, to wrzuć do masy kawałki czekolady, pokruszone ciastka oreo albo liofilizowane owoce. Blok czekoladowy można swobodnie dostosować do własnych upodobań.
Przepis na blok czekoladowy
Składniki:
- 125 g masło,
- 3 łyżeczki kakao,
- 300 g mleko w proszku,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki cukru,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g żurawiny.
Przygotowanie:
- Przygotuj nieduży garnek i na małym ogniu rozpuść w nim masło, następnie dodaj wodę i cukier. Poczekaj, aż cukier się całkowicie rozpuści i wsyp kakao. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij garnek z ognia, aby mieszanka mogła przestygnąć.
- Następnie dodaj mleko w proszku, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Wsyp orzechy i żurawinę, potem wymieszaj znowu.
- Gotową masę przełóż do wyłożonej folią keksówki. Wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny, aby blok mógł stężeć.