Jedzenie takiej fasolki może skończyć się poważnym zatruciem. Lepiej unikaj
Fasolka szparagowa tylko pod polską nazwą nawiązuje do szparagów, które można jeść na surowo. Jednak podobnie jak inne strączki wymaga obróbki termicznej – nie tylko dla lepszych walorów smakowych, ale także ze względu na zawartość toksycznej substancji.
Z reguły warzywa strączkowe należy ugotować przed spożyciem. Wyjątkiem jest młody zielony groszek i groszek cukrowy, które można chrupać na surowo. Niegroźne są również kiełki, ale wszystkie pozostałe warzywa – zarówno te w strąkach jak i w postaci samych nasion – potrzebują gotowania w wysokiej temperaturze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dlaczego nie można jeść surowej szparagówki?
Fasolka szparagowa jest jednym z ulubionych warzyw Polaków i w sezonie znika ze straganów w błyskawicznym tempie. Jednak spożywanie jej na surowo może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Surowa fasolka zawiera fazynę, czyli białko roślinne, które jest toksyczne. Na szczęście, obróbka termiczna skutecznie neutralizuje tę substancję.
Największe natężenie fazyny występuje w surowych nasiona fasoli, a zwłaszcza w czerwonej fosoli (kidney beans). Objawy zatrucia, takie jak mdłości, gwałtowne i uporczywe wymioty, biegunka, bóle brzucha i wzdęcia, pojawiają się stosunkowo szybko – nawet po godzinie od spożycia surowych lub niedogotowanych strączków.
Jak reagować w przypadku zatrucia fazyną?
Niepokojące objawy zatrucia zazwyczaj ustępują samoistnie i w większości przypadków nie stanowią bezpośredniego zagrożenia życia. Ale silne wymioty lub przedłużająca się biegunka mogą prowadzić do odwodnienia organizmu.
Kluczowe jest stopniowe nawadnianie organizmu i uzupełnianie elektrolitów – nie należy pić od razu dużej ilości wody, ponieważ może ona nasilić wymioty. Jeśli objawy zatrucia nie ustąpią po 3–4 godzina, niezbędna jest konsultacja lekarska.
Tak prawidłowo przygotujesz fasolkę szparagową
Aby uniknąć zatrucia, fasolkę szparagową należy gotować we wrzącej wodzie przez odpowiednio długi czas. Zielone strąki wymagają 15–20 minut gotowania, podczas gdy żółte wystarczy gotować przez ok. 10 minut. Ważne jest, aby fasolka była dobrze ugotowana, ponieważ niedogotowana również może być szkodliwa.
Jeśli zależy ci na tym, aby strąki pozostałe jędrne i zachowały ładny, soczysty kolor, dodaj do wody odrobinę soli, cukru i trochę soku z cytryny. Po ugotowaniu od razu przelej fasolkę lodowatą wodą.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.