Fasolka po francusku to mój nowy numer 1. Lepsza niż z bułką tartą i masłem

Rozumiem miłośników tradycyjnej polskiej fasolki, ale czasem warto spróbować jej w innym wydaniu. Jestem przekonana, że francuski przepis również przypadnie ci do gustu, a przy tym jest o wiele lżejszy od wersji z masłem i bułką tartą. Ja dodatkowo posypuję szparagówkę płatkami migdałów, które uzupełniają kompozycję smakowo i wizualnie.

Fasolka z szalotką po francusku to mistrzostwo świataFasolka z szalotką po francusku to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Francuski przepis sprawdzi się zarówno do przygotowania zielonej, jak i żółtej czy fioletowej fasolki. W podobny sposób możesz podać także bób, a nawet groszek cukrowy. Jeśli chcesz, żeby fasolka przyjemnie chrupała, zamiast smażonej szalotki dodaj samodzielnie przygotowaną prażoną cebulkę. Jednak musisz liczyć się z tym, że w takiej wersji potrawa będzie już nieco bardziej kaloryczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Fasolkę szparagową ugotuj al dente

Jeśli nie chcesz wracać do koszmaru z przedszkola, jakim dla wielu osób były rozgotowane strączki na talerzu, pilnuj czasu gotowania fasolki. W przypadku żółtej szparagówki wystarczy zaledwie 10 minut, ale zielona potrzebuje nieco dłuższej obróbki (15-20 minut).

Aby strąki zachowały ładny kolor, możesz skorzystać z triku naszych babć. Chrupkość zapewni zahartowanie ugotowanej już fasolki pod strumieniem lodowatej wody z kranu.

Przepis na fasolkę szparagową po francusku

Fasolkę możesz podać na kolację lub jako dodatek do obiadu. Jeśli lubisz maczać chlebek w aromatycznym sosiku, wlej więcej oliwy na patelnię.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 szalotki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • sól do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij końcówki fasolek, umyj ją i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Przełóż na durszlak i przelej zimną wodą z kranu. Pozostaw do odcieknięcia.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę i paprykę chili, smaż do zeszklenia.
  3. Gdy cebulka zacznie pachnieć, dodaj odcedzoną fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Smaż przez kilka minut, aby strączki przeszły smakiem przypraw.
  4. Na koniec dodaj płatki migdałów. Przełóż na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥