Fasolka po francusku to mój nowy numer 1. Lepsza niż z bułką tartą i masłem
Rozumiem miłośników tradycyjnej polskiej fasolki, ale czasem warto spróbować jej w innym wydaniu. Jestem przekonana, że francuski przepis również przypadnie ci do gustu, a przy tym jest o wiele lżejszy od wersji z masłem i bułką tartą. Ja dodatkowo posypuję szparagówkę płatkami migdałów, które uzupełniają kompozycję smakowo i wizualnie.
Francuski przepis sprawdzi się zarówno do przygotowania zielonej, jak i żółtej czy fioletowej fasolki. W podobny sposób możesz podać także bób, a nawet groszek cukrowy. Jeśli chcesz, żeby fasolka przyjemnie chrupała, zamiast smażonej szalotki dodaj samodzielnie przygotowaną prażoną cebulkę. Jednak musisz liczyć się z tym, że w takiej wersji potrawa będzie już nieco bardziej kaloryczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Fasolkę szparagową ugotuj al dente
Jeśli nie chcesz wracać do koszmaru z przedszkola, jakim dla wielu osób były rozgotowane strączki na talerzu, pilnuj czasu gotowania fasolki. W przypadku żółtej szparagówki wystarczy zaledwie 10 minut, ale zielona potrzebuje nieco dłuższej obróbki (15-20 minut).
Aby strąki zachowały ładny kolor, możesz skorzystać z triku naszych babć. Chrupkość zapewni zahartowanie ugotowanej już fasolki pod strumieniem lodowatej wody z kranu.
Przepis na fasolkę szparagową po francusku
Fasolkę możesz podać na kolację lub jako dodatek do obiadu. Jeśli lubisz maczać chlebek w aromatycznym sosiku, wlej więcej oliwy na patelnię.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej),
- 2 łyżki oliwy,
- 1-2 szalotki,
- 1 mała papryczka chili,
- sól do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
- Odetnij końcówki fasolek, umyj ją i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Przełóż na durszlak i przelej zimną wodą z kranu. Pozostaw do odcieknięcia.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę i paprykę chili, smaż do zeszklenia.
- Gdy cebulka zacznie pachnieć, dodaj odcedzoną fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Smaż przez kilka minut, aby strączki przeszły smakiem przypraw.
- Na koniec dodaj płatki migdałów. Przełóż na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem.