Fasolka po francusku to mój nowy numer 1. Lepsza niż z bułką tartą i masłem

Rozumiem miłośników tradycyjnej polskiej fasolki, ale czasem warto spróbować jej w innym wydaniu. Jestem przekonana, że francuski przepis również przypadnie ci do gustu, a przy tym jest o wiele lżejszy od wersji z masłem i bułką tartą. Ja dodatkowo posypuję szparagówkę płatkami migdałów, które uzupełniają kompozycję smakowo i wizualnie.

Fasolka z szalotką po francusku to mistrzostwo świataFasolka z szalotką po francusku to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Francuski przepis sprawdzi się zarówno do przygotowania zielonej, jak i żółtej czy fioletowej fasolki. W podobny sposób możesz podać także bób, a nawet groszek cukrowy. Jeśli chcesz, żeby fasolka przyjemnie chrupała, zamiast smażonej szalotki dodaj samodzielnie przygotowaną prażoną cebulkę. Jednak musisz liczyć się z tym, że w takiej wersji potrawa będzie już nieco bardziej kaloryczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Fasolkę szparagową ugotuj al dente

Jeśli nie chcesz wracać do koszmaru z przedszkola, jakim dla wielu osób były rozgotowane strączki na talerzu, pilnuj czasu gotowania fasolki. W przypadku żółtej szparagówki wystarczy zaledwie 10 minut, ale zielona potrzebuje nieco dłuższej obróbki (15-20 minut).

Aby strąki zachowały ładny kolor, możesz skorzystać z triku naszych babć. Chrupkość zapewni zahartowanie ugotowanej już fasolki pod strumieniem lodowatej wody z kranu.

Przepis na fasolkę szparagową po francusku

Fasolkę możesz podać na kolację lub jako dodatek do obiadu. Jeśli lubisz maczać chlebek w aromatycznym sosiku, wlej więcej oliwy na patelnię.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 szalotki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • sól do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij końcówki fasolek, umyj ją i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Przełóż na durszlak i przelej zimną wodą z kranu. Pozostaw do odcieknięcia.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę i paprykę chili, smaż do zeszklenia.
  3. Gdy cebulka zacznie pachnieć, dodaj odcedzoną fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Smaż przez kilka minut, aby strączki przeszły smakiem przypraw.
  4. Na koniec dodaj płatki migdałów. Przełóż na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy