InspiracjeJesienny deser prosto z babcinej kuchni. Ten przepis jest znany w mojej rodzinie od lat

Jesienny deser prosto z babcinej kuchni. Ten przepis jest znany w mojej rodzinie od lat

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | stecks05
07.10.2023 19:09

To danie może wywoływać skrajne emocje, ale jesteśmy pewni, że w tej nowej odsłonie przekonasz się do niego na nowo. Mówimy o ryżu z jabłkami, klasyku polskiej kuchni, który wraca na nasze talerze pełen smaku i ulepszeń.

Dzięki pewnym modyfikacjom i sekretom kulinarnym mojej babci, ryż z jabłkami staje się nie tylko pysznym, ale także niebanalnym daniem, które z pewnością zdobędzie serca całej rodziny.

Ryż z jabłkami to jedno z tych dań, które w latach 80. i 90. gościło na wielu polskich stołach. Jednak wraz z pojawieniem się nowych produktów w sklepach, zniknęło z naszych jadłospisów. Teraz nadszedł czas, by przywrócić to sentymentalne danie do łask i odkryć jego nową, ulepszoną wersję. Jeśli kiedykolwiek lubiliście owsianki czy ryżanki na słodko, ryż z jabłkami z pewnością przypadnie wam do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryż z jabłkami w nowej odsłonie

Ryż z jabłkami można podać jako potrawkę do miseczki, z dodatkiem śmietany i cukru, lub w formie zapiekanki. Wersja zapiekana, pokryta bezową skorupką, zachwyci nawet najbardziej sceptyczne podniebienia.

To świetny sposób, aby urozmaicić to danie i sprawić, że będzie jeszcze bardziej apetyczne.

Zapiekanka z ryżu z jabłkami
Zapiekanka z ryżu z jabłkami© Adobe Stock

Składniki na zapiekankę z ryżu z jabłkami:

  • 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu,
  • 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 białka,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki. Przysyp je cukrem waniliowym i odstaw na bok.
  2. Przelej mleko do garnka i wstaw na gaz.
  3. Opłucz dokładnie ryż (woda powinna być klarowna). Wsyp do wrzącego mleka. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości, aż mleko wsiąknie w ryż.
  4. Oddziel białka od żółtek. Żółtka z cukrem wymieszaj na jasny i puszysty kogel-mogel. Wlej do ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Gdy jabłka będą już chłodne, nasmaruj tłuszczem formę do zapiekania. Posyp ją bułką tartą.
  6. Ułóż w naczyniu połowę ryżu, przełóż jabłkami i przykryj 2. warstwą ryżu.
  7. Ubij pianę z białek z cukrem i rozłóż na jabłkach.
  8. Rozgrzej piekarnik do temp. 140 st. C.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także