Jesienny deser prosto z babcinej kuchni. Ten przepis jest znany w mojej rodzinie od lat

To danie może wywoływać skrajne emocje, ale jesteśmy pewni, że w tej nowej odsłonie przekonasz się do niego na nowo. Mówimy o ryżu z jabłkami, klasyku polskiej kuchni, który wraca na nasze talerze pełen smaku i ulepszeń.

Ryż zapiekany z jabłkamiRyż zapiekany z jabłkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | stecks05
Marcin Michałowski

Dzięki pewnym modyfikacjom i sekretom kulinarnym mojej babci, ryż z jabłkami staje się nie tylko pysznym, ale także niebanalnym daniem, które z pewnością zdobędzie serca całej rodziny.

Ryż z jabłkami to jedno z tych dań, które w latach 80. i 90. gościło na wielu polskich stołach. Jednak wraz z pojawieniem się nowych produktów w sklepach, zniknęło z naszych jadłospisów. Teraz nadszedł czas, by przywrócić to sentymentalne danie do łask i odkryć jego nową, ulepszoną wersję. Jeśli kiedykolwiek lubiliście owsianki czy ryżanki na słodko, ryż z jabłkami z pewnością przypadnie wam do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanych szaszłyków z ryżem jeszcze nie jadłeś. Rodzina cała rodzina będzie zachwycona

Ryż z jabłkami w nowej odsłonie

Ryż z jabłkami można podać jako potrawkę do miseczki, z dodatkiem śmietany i cukru, lub w formie zapiekanki. Wersja zapiekana, pokryta bezową skorupką, zachwyci nawet najbardziej sceptyczne podniebienia.

To świetny sposób, aby urozmaicić to danie i sprawić, że będzie jeszcze bardziej apetyczne.

Zapiekanka z ryżu z jabłkami
Zapiekanka z ryżu z jabłkami © Adobe Stock

Składniki na zapiekankę z ryżu z jabłkami:

  • 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu,
  • 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 białka,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki. Przysyp je cukrem waniliowym i odstaw na bok.
  2. Przelej mleko do garnka i wstaw na gaz.
  3. Opłucz dokładnie ryż (woda powinna być klarowna). Wsyp do wrzącego mleka. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości, aż mleko wsiąknie w ryż.
  4. Oddziel białka od żółtek. Żółtka z cukrem wymieszaj na jasny i puszysty kogel-mogel. Wlej do ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Gdy jabłka będą już chłodne, nasmaruj tłuszczem formę do zapiekania. Posyp ją bułką tartą.
  6. Ułóż w naczyniu połowę ryżu, przełóż jabłkami i przykryj 2. warstwą ryżu.
  7. Ubij pianę z białek z cukrem i rozłóż na jabłkach.
  8. Rozgrzej piekarnik do temp. 140 st. C.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯