Jest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ości

Szukasz pysznej i zdrowej ryby, która nie zrujnuje Twojego budżetu? Postaw na mirunę. Ta ryba morska, bogata w kwasy omega-3 i witaminy, jest godnym zamiennikiem popularnego dorsza, a przy tym znacznie tańsza.

Jest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ościJest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Miruna to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy D i B12, a także minerały, takie jak selen, fosfor i potas. Regularne spożywanie miruny może obniżyć ryzyko chorób serca, wzmocnić układ odpornościowy i poprawić pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Miruna: Idealna dla dzieci i osób na diecie

Miruna charakteryzuje się łagodnym smakiem, który przypomina dorsza lub drób. Jej mięso jest kruche i delikatne, co czyni ją idealną rybą dla dzieci. Niska zawartość kalorii (75 kcal/100g) sprawia, że miruna jest doskonałym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.

Korzyści, których nie sposób pominąć:

  • Cena: Miruna jest znacznie tańsza niż dorsz czy łosoś. Mrożoną tuszkę można kupić nawet za mniej niż 20 zł/kg.
  • Niska zawartość rtęci: Miruna jest bezpieczna dla zdrowia i nie kumuluje w sobie rtęci.
  • Wszechstronność: Miruna świetnie sprawdzi się gotowana na parze, pieczona w piekarniku lub grillowana. Pasuje do wielu potraw, w tym do ryby po grecku.
  • Pochodzenie: Miruna to ryba morska, głębinowa, żyjąca w najczystszych oceanach (poławiana jest u wybrzeży Chile i Nowej Zelandii).

Prosty przepis na pyszną mirunę

Składniki:

  • 4 filety z miruny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety z miruny opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do każdego fileta dodaj plasterek cytryny, kilka plasterków czosnku i natkę pietruszki.
  4. Owiń filety folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  5. Piecz przez 20 minut.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sałatką lub pieczonymi warzywami.

Miruna to doskonały wybór dla każdego, kto szuka zdrowej, smacznej i taniej ryby. Wypróbuj ją już dziś i przekonaj się, jak wiele korzyści może ci zaoferować!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem