WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Jest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ości

Szukasz pysznej i zdrowej ryby, która nie zrujnuje Twojego budżetu? Postaw na mirunę. Ta ryba morska, bogata w kwasy omega-3 i witaminy, jest godnym zamiennikiem popularnego dorsza, a przy tym znacznie tańsza.

Jest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ościJest tak smaczna jak łosoś i dorsz, a dużo tańsza. Ma chude mięso i mało ości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Miruna to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy D i B12, a także minerały, takie jak selen, fosfor i potas. Regularne spożywanie miruny może obniżyć ryzyko chorób serca, wzmocnić układ odpornościowy i poprawić pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Miruna: Idealna dla dzieci i osób na diecie

Miruna charakteryzuje się łagodnym smakiem, który przypomina dorsza lub drób. Jej mięso jest kruche i delikatne, co czyni ją idealną rybą dla dzieci. Niska zawartość kalorii (75 kcal/100g) sprawia, że miruna jest doskonałym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.

Korzyści, których nie sposób pominąć:

  • Cena: Miruna jest znacznie tańsza niż dorsz czy łosoś. Mrożoną tuszkę można kupić nawet za mniej niż 20 zł/kg.
  • Niska zawartość rtęci: Miruna jest bezpieczna dla zdrowia i nie kumuluje w sobie rtęci.
  • Wszechstronność: Miruna świetnie sprawdzi się gotowana na parze, pieczona w piekarniku lub grillowana. Pasuje do wielu potraw, w tym do ryby po grecku.
  • Pochodzenie: Miruna to ryba morska, głębinowa, żyjąca w najczystszych oceanach (poławiana jest u wybrzeży Chile i Nowej Zelandii).

Prosty przepis na pyszną mirunę

Składniki:

  • 4 filety z miruny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety z miruny opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do każdego fileta dodaj plasterek cytryny, kilka plasterków czosnku i natkę pietruszki.
  4. Owiń filety folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  5. Piecz przez 20 minut.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sałatką lub pieczonymi warzywami.

Miruna to doskonały wybór dla każdego, kto szuka zdrowej, smacznej i taniej ryby. Wypróbuj ją już dziś i przekonaj się, jak wiele korzyści może ci zaoferować!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze