InspiracjeJeszcze lepsza niż surówka z baru "u chińczyka". Spróbujesz raz i będziesz robić regularnie

Jeszcze lepsza niż surówka z baru "u chińczyka". Spróbujesz raz i będziesz robić regularnie

Kiedy znudzą mi się tradycyjne polskie smaki, a nie chcę wydawać pieniędzy na mieście, to szukam egzotycznych przepisów, które łatwo odtworzyć w domu. Moim ostatnim odkryciem jest tajska sałatka z papają, która smakuje nawet mojej babci.

Sałatkę z papają łatwo przygotujesz we własnej kuchni
Sałatkę z papają łatwo przygotujesz we własnej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polacy podróżują coraz częściej, jak i coraz dalej. Jednym z naszych ulubionych kierunków jest zdecydowanie Tajlandia, słynąca z bogatej kultury i pięknej przyrody. Solidną popularnością cieszy się u nas również kuchnia pochodząca z tego odległego kraju. W wielu restauracjach można dostać dania takie jak Pad Thai, Tom Yum, Tom Kha, jak i sałatkę Som Tam z papają, na którą zdradzam przepis poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron w sosie orzechowym

Przepis na sałatkę z papają

Przygotowanie Som Tam jest proste, przede wszystkim potrzebujesz papai. Ważne, aby była zielona, jeszcze niedojrzała. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej papryczek chili, ale radzę uważać, aby nie przesadzić z pikantnością. Sos rybny z łatwością dostaniesz w sklepie internetowym lub większym supermarkecie. Na koniec oprósz sałatkę garścią posiekanych krewetek koktajlowych albo odrobiną wodorostów.

Składniki:

  • 1 papaja,
  • 1 marchew,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 50 g krewetek koktajlowych,
  • 50 g orzeszków ziemnych (niesolonych, prażonych)
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 limonka.

Przygotowanie:

  1. Obierz papaję i marchew, a następnie zetrzyj je na cienkie paski.
  2. W moździerzu lub w misce przy pomocy końcówki wałka utłucz czosnek i chili. Powinny się tylko rozgnieść, nie muszą być pastą.
  3. Wrzuć do moździerza około 2/3 orzeszków i lekko je ugnieć razem z chili i czosnkiem.
  4. Dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
  5. Dodaj startą papaję i marchew do miski, zalej sosem i dobrze wymieszaj — możesz nawet lekko ugnieść ręką lub łyżką, żeby warzywa puściły sok i "wciągnęły" dressing.
  6. Posyp pozostałymi orzeszkami i jeśli chcesz, dodaj posiekane krewetki koktajlowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia azjatyckapapajasałatki

Wybrane dla Ciebie