Zjedz ten zdrowy owoc 2 godziny przed snem. Efekt poczujesz szybciej, niż myślisz

Papaja jest połączeniem słodkości soczystego mango z orzeźwiającymi nutami delikatnego melona. Wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, wśród których przoduje silne działanie antyoksydacyjne. Szczególnie warto jeść ją przed snem.

Dlaczego warto jeść papaję? Dlaczego warto jeść papaję?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Papaja, znana również jako "owoc aniołów" (sam Krzysztof Kolumb miał ją określać tym mianem) pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej, jest powszechnie uprawiana także w Indiach. Choć kształtem przypomina nieco gruszkę, jej smak jest absolutnie unikalny i niepowtarzalny. Niektórzy znajdują w niej korzenną nutę, inni natomiast wyczuwają zarówno smak melona, jak i mango. Jednak smak to tylko jedna z wielu zalet papai. Ten owoc to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Dlaczego warto jeść papaję?

Papaja jest źródłem wielu mikro- i makroelementów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawiera wiele witamin, w tym witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. W papai znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ale to nie wszystko. Papaja zawiera również dwa wyjątkowe składniki: likopen, który jest jednym z najpotężniejszych przeciwutleniaczy i fibrynę, która przyspiesza gojenie się ran i poprawia jędrność skóry.

Badania naukowe sugerują, że papaja wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Te właściwości mogą pomagać w regeneracji ran, zapobiegając jednocześnie rozwojowi powikłań wywołanych przez cukrzycę. Co więcej, papaja posiada właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że może chronić nasz układ nerwowy.

Papaja
Papaja © Pixabay

Kiedy jeść papaję? Sięgnij po kilka kawałków przed snem

Papaja jest też niezwykle pomocna dla naszego układu pokarmowego, wspierając go na wiele różnych sposobów. Jednym z kluczowych składników papai jest papaina, enzym, który odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych. Papaina pomaga w trawieniu białek, co z kolei poprawia pracę jelit. Dzięki temu papaja jest często stosowana jako naturalny środek wspomagający w przypadku różnych zaburzeń trawienia.

Jednak to, co czyni papaję naprawdę wyjątkową, to jej zdolność do detoksykacji organizmu, szczególnie gdy jest spożywana na 2-3 godziny przed snem. Związki bioaktywne obecne w miąższu owocu wykazują silne działanie oczyszczające. Innymi słowy - spożycie papai przed snem pomoże organizmowi usunąć toksyny, zregenerować układ pokarmowy i wzmocnić barierę jelitową.

Wybrane dla Ciebie

Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?