Zjedz ten zdrowy owoc 2 godziny przed snem. Efekt poczujesz szybciej, niż myślisz

Papaja jest połączeniem słodkości soczystego mango z orzeźwiającymi nutami delikatnego melona. Wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, wśród których przoduje silne działanie antyoksydacyjne. Szczególnie warto jeść ją przed snem.

Dlaczego warto jeść papaję? Dlaczego warto jeść papaję?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Papaja, znana również jako "owoc aniołów" (sam Krzysztof Kolumb miał ją określać tym mianem) pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej, jest powszechnie uprawiana także w Indiach. Choć kształtem przypomina nieco gruszkę, jej smak jest absolutnie unikalny i niepowtarzalny. Niektórzy znajdują w niej korzenną nutę, inni natomiast wyczuwają zarówno smak melona, jak i mango. Jednak smak to tylko jedna z wielu zalet papai. Ten owoc to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Dlaczego warto jeść papaję?

Papaja jest źródłem wielu mikro- i makroelementów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawiera wiele witamin, w tym witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. W papai znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ale to nie wszystko. Papaja zawiera również dwa wyjątkowe składniki: likopen, który jest jednym z najpotężniejszych przeciwutleniaczy i fibrynę, która przyspiesza gojenie się ran i poprawia jędrność skóry.

Badania naukowe sugerują, że papaja wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Te właściwości mogą pomagać w regeneracji ran, zapobiegając jednocześnie rozwojowi powikłań wywołanych przez cukrzycę. Co więcej, papaja posiada właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że może chronić nasz układ nerwowy.

Papaja
Papaja © Pixabay

Kiedy jeść papaję? Sięgnij po kilka kawałków przed snem

Papaja jest też niezwykle pomocna dla naszego układu pokarmowego, wspierając go na wiele różnych sposobów. Jednym z kluczowych składników papai jest papaina, enzym, który odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych. Papaina pomaga w trawieniu białek, co z kolei poprawia pracę jelit. Dzięki temu papaja jest często stosowana jako naturalny środek wspomagający w przypadku różnych zaburzeń trawienia.

Jednak to, co czyni papaję naprawdę wyjątkową, to jej zdolność do detoksykacji organizmu, szczególnie gdy jest spożywana na 2-3 godziny przed snem. Związki bioaktywne obecne w miąższu owocu wykazują silne działanie oczyszczające. Innymi słowy - spożycie papai przed snem pomoże organizmowi usunąć toksyny, zregenerować układ pokarmowy i wzmocnić barierę jelitową.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy