Jeszcze smaczniejsze niż ruskie. Zastąp ziemniaki innym warzywem

Jesteśmy absolutnie pewni, że kiedy zobaczysz ten przepis, od razu pobiegniesz wcielić go w życie. Naszym skromnym zdaniem, tak przygotowane pierogi to totalne mistrzostwo świata i jedna z najciekawszych wersji tej potrawy. Nie zgadniesz, z czego przygotowuje się farsz. O nie, to nie żadne ziemniaki!

ObrazekTe pierogi to jedna z najciekawsza wersji tej potrawy! - Pyszności; foto: Canva

Jeśli jesteś fanem pierogów, to na pewno wiesz już, że farsz do nich potrafi przybierać najróżniejsze postacie. Mięso, ziemniaki, twaróg — to klasyka, ale czasem używa się do tego również truskawek, jagód, a nawet czereśni czy... bobu. Ale czy słyszałeś kiedyś, żeby przyrządzić pierogi z... kalafiorem? Założymy się, że nie. Cóż, sami je dopiero odkryliśmy.

Kiedy się nad tym zastanowisz, kalafior to wprost idealny produkt do przygotowania farszu. To zresztą żaden przypadek, że jest on jednym z ulubionych warzyw wegetarian i weganów. Do tej pory widzieliśmy przerabianie go na smarowidła do kanapek, kotlety i placki. Dzisiaj wkraczamy na nowy etap kulinarnego rzemiosła. Oto pierogi z kalafiorem, których nigdy nie zapomnisz!

Obrazek
Farsz z kalafiora na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pierogi z kalafiorem

Składniki:

  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 kg mąki,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 1 kalafior
  • kostka twarogu,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • 1 szklanka starego sera żółtego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na blat i dopraw solą. Teraz wylej na środek mocno ciepłą wodę. Wyrabiaj dłońmi do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odłóż.
  2. Kalafiora ugotuj na półmiękko. Powinno to zająć około 12-15 minut. Następnie odcedź go, ostudź i drobno posiekaj.
  3. Do tak przygotowanego kalafiora dodaj teraz jajka, twaróg, posiekany szczypiorek i starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Kiedy ciasto na pierogi odpocznie, rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój krążki i na środek każdego z nich nałóż farsz. Zlep boki.
  5. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Potrzebujesz do tego zaledwie około 2 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę