PrzepisJeszcze smaczniejsze niż ruskie. Zastąp ziemniaki innym warzywem

Jeszcze smaczniejsze niż ruskie. Zastąp ziemniaki innym warzywem

Te pierogi to jedna z najciekawsza wersji tej potrawy! - Pyszności; foto: Canva
Te pierogi to jedna z najciekawsza wersji tej potrawy! - Pyszności; foto: Canva

20.07.2023 10:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesteśmy absolutnie pewni, że kiedy zobaczysz ten przepis, od razu pobiegniesz wcielić go w życie. Naszym skromnym zdaniem, tak przygotowane pierogi to totalne mistrzostwo świata i jedna z najciekawszych wersji tej potrawy. Nie zgadniesz, z czego przygotowuje się farsz. O nie, to nie żadne ziemniaki!

Jeśli jesteś fanem pierogów, to na pewno wiesz już, że farsz do nich potrafi przybierać najróżniejsze postacie. Mięso, ziemniaki, twaróg — to klasyka, ale czasem używa się do tego również truskawek, jagód, a nawet czereśni czy... bobu. Ale czy słyszałeś kiedyś, żeby przyrządzić pierogi z... kalafiorem? Założymy się, że nie. Cóż, sami je dopiero odkryliśmy.

Kiedy się nad tym zastanowisz, kalafior to wprost idealny produkt do przygotowania farszu. To zresztą żaden przypadek, że jest on jednym z ulubionych warzyw wegetarian i weganów. Do tej pory widzieliśmy przerabianie go na smarowidła do kanapek, kotlety i placki. Dzisiaj wkraczamy na nowy etap kulinarnego rzemiosła. Oto pierogi z kalafiorem, których nigdy nie zapomnisz!

Farsz z kalafiora na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Farsz z kalafiora na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pierogi z kalafiorem

Składniki:

  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 kg mąki,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 1 kalafior
  • kostka twarogu,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • 1 szklanka starego sera żółtego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na blat i dopraw solą. Teraz wylej na środek mocno ciepłą wodę. Wyrabiaj dłońmi do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odłóż.
  2. Kalafiora ugotuj na półmiękko. Powinno to zająć około 12-15 minut. Następnie odcedź go, ostudź i drobno posiekaj.
  3. Do tak przygotowanego kalafiora dodaj teraz jajka, twaróg, posiekany szczypiorek i starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Kiedy ciasto na pierogi odpocznie, rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój krążki i na środek każdego z nich nałóż farsz. Zlep boki.
  5. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Potrzebujesz do tego zaledwie około 2 minut. Smacznego!