Już nie kupuję w sklepie. Teraz ptasie mleczko robię sam i jest znacznie smaczniejsze
Lubisz ptasie mleczko? Uznajmy to pytanie za retoryczne. Pozwól więc, że spytam o coś jeszcze: czy ty też masz ochotę nauczyć się przygotowywać je samemu, w domu? Jeśli tak, to zapraszam do artykułu. Odnajdziesz w nim prosty przepis na ten wspaniały czekoladowy przysmak!
14.03.2024 | aktual.: 14.03.2024 12:26
Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie lubiłaby ptasiego mleczka. Okej, wiem, że wielu z nas go sobie odmawia ze względu na postanowienia o ograniczeniu słodkości i dążenia do wymarzonej sylwetki, ale nadal nie zmienia to faktu, że ptasie mleczko to raj dla podniebienia, jakich mało na rynku. Według mojej subiektywnej opinii z tym słodyczem może równać się już tylko Nutella.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że ptasie mleczko nie należy do najtańszych słodyczy w sklepie. Z tego powodu, a także z wrodzonej chęci do próbowania własnych sił w tworzeniu rynkowych smakołyków w domu (koniecznie zobacz też ten przepis na kuleczki à la Raffaello), postanowiłem wypróbować recepturę na domowe ptasie mleczko. Efekt? Jestem wniebowzięty i pozwolę sobie nawet na stwierdzenie, że ten "home-made" przysmak w niczym nie ustępuje oryginałowi.
Domowe ptasie mleczko
Składniki:
- 200 g Nutelli (tu również proponuję domową wersję),
- 200 g serka mascarpone,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 ml śmietanki 33 proc. + 40 ml do polewy,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1/2 tabliczki czekolady,
- 200 g herbatników.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki i orzechy włoskie blenduję. Następnie dodaję do nich rozpuszczone i ostudzone masło. Blenduję dalej, a gdy masa stanie się jednolita, przekładam ją do 18-centymetrowej formy do pieczenia.
- Używam robota kuchennego do wymieszania Nutelli i serka mascarpone. Tak przygotowany krem rozprowadzam po masie z herbatników i orzechów. Wierzch wygładzam.
- Śmietankę miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wykładam na wierzch ciasta, wyrównuję i posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Na końcu wylewam polewę ze śmietanki i czekolady. Wkładam ciasto na noc do lodówki, następnie kroję na kawałki i gotowe. Smacznego!