Już nie kupuję w sklepie. Teraz ptasie mleczko robię sam i jest znacznie smaczniejsze

Lubisz ptasie mleczko? Uznajmy to pytanie za retoryczne. Pozwól więc, że spytam o coś jeszcze: czy ty też masz ochotę nauczyć się przygotowywać je samemu, w domu? Jeśli tak, to zapraszam do artykułu. Odnajdziesz w nim prosty przepis na ten wspaniały czekoladowy przysmak!

Domowe ptasie mleczkoDomowe ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI

Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie lubiłaby ptasiego mleczka. Okej, wiem, że wielu z nas go sobie odmawia ze względu na postanowienia o ograniczeniu słodkości i dążenia do wymarzonej sylwetki, ale nadal nie zmienia to faktu, że ptasie mleczko to raj dla podniebienia, jakich mało na rynku. Według mojej subiektywnej opinii z tym słodyczem może równać się już tylko Nutella.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że ptasie mleczko nie należy do najtańszych słodyczy w sklepie. Z tego powodu, a także z wrodzonej chęci do próbowania własnych sił w tworzeniu rynkowych smakołyków w domu (koniecznie zobacz też ten przepis na kuleczki à la Raffaello), postanowiłem wypróbować recepturę na domowe ptasie mleczko. Efekt? Jestem wniebowzięty i pozwolę sobie nawet na stwierdzenie, że ten "home-made" przysmak w niczym nie ustępuje oryginałowi.

Domowe ptasie mleczko

Składniki:

  • 200 g Nutelli (tu również proponuję domową wersję),
  • 200 g serka mascarpone,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 ml śmietanki 33 proc. + 40 ml do polewy,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 tabliczki czekolady,
  • 200 g herbatników.

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko - pyszna przekąska, która smakuje każdemu
Ptasie mleczko - pyszna przekąska, która smakuje każdemu © Canva | ALEAIMAGE
  1. Herbatniki i orzechy włoskie blenduję. Następnie dodaję do nich rozpuszczone i ostudzone masło. Blenduję dalej, a gdy masa stanie się jednolita, przekładam ją do 18-centymetrowej formy do pieczenia.
  2. Używam robota kuchennego do wymieszania Nutelli i serka mascarpone. Tak przygotowany krem rozprowadzam po masie z herbatników i orzechów. Wierzch wygładzam.
  3. Śmietankę miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wykładam na wierzch ciasta, wyrównuję i posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi.
  4. Na końcu wylewam polewę ze śmietanki i czekolady. Wkładam ciasto na noc do lodówki, następnie kroję na kawałki i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze