Już nie wyrzucam skórek z arbuza. Robię z nich wyjątkowy dżem

Dla wielu osób skórka arbuza to jedynie odpadek, który trafia prosto do kosza. Dla mnie jednak to cenny produkt, który z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Skórki z arbuza świetnie nadają się do przygotowania domowego dżemu — nie tylko pozwalają sprytnie wykorzystać resztki, ale też smakują wyśmienicie.

Wersja dżemu ze skórek z arbuza to sposób na wykorzystanie resztWersja dżemu ze skórek z arbuza to sposób na wykorzystanie resztek
Źródło zdjęć: © Adobe

Dżem nie musi być jedynie z truskawek, malin czy agrestu. Śmiało możesz sięgnąć po mniej oczywiste owoce lub ich fragmenty — na przykład skórki z arbuza. To świetny sposób, dzięki któremu zaskoczysz swoją rodzinę nie tylko nietypowym składnikiem, lecz także pysznym smakiem. Skórki z arbuza są nie tylko smaczne, ale i zdrowe — bogate w błonnik, witaminy oraz cenne składniki wspierające organizm. Wykorzystując je do dżemu, dbasz o środowisko i ograniczasz marnowanie jedzenia, dając nową szansę produktom, które zwykle trafiają do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Czy skórki z arbuza są zdrowe?

Skórki z arbuza są w pełni jadalne, ale większość osób i tak, wyrzuca je do kosza. Tymczasem są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają sporo błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Ponadto skórka arbuza jest bogata w witaminę C, niezbędną do wzmacniania odporności oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej także potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę mięśni, a także cytrulinę – aminokwas, który poprawia krążenie i działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Warto podkreślić, że skórka zawiera mniej cukru niż słodki miąższ, ale za to więcej substancji odżywczych i antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu dżem przygotowany ze skórek arbuza jest nie tylko mniej kaloryczny niż tradycyjne przetwory owocowe, ale również bogaty w wartościowe składniki wspierające zdrowie. To doskonały sposób, by wprowadzić do diety coś niecodziennego, a jednocześnie korzystnego dla organizmu.

Przepis na dżem ze skórek arbuza

Składniki:

  • 1 kg skórek arbuza,
  • ok. 0,5 kg cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz skórki arbuza z zielonej części.
  2. Umyj je i pokrój skórki na mniejsze kawałki, zalej wodą tak, by je przykryła, gotuj na średnim ogniu 20–30 minut aż zmiękną, dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś często mieszając aż zgęstnieje.
  3. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i ostudź.
  4. Szczelnie zakręć, pasteryzuj przez 15 minut w gorącej wodzie, następnie wyjmij i ostudź.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji