Już nie wyrzucam skórek z arbuza. Robię z nich wyjątkowy dżem
Dla wielu osób skórka arbuza to jedynie odpadek, który trafia prosto do kosza. Dla mnie jednak to cenny produkt, który z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Skórki z arbuza świetnie nadają się do przygotowania domowego dżemu — nie tylko pozwalają sprytnie wykorzystać resztki, ale też smakują wyśmienicie.
Dżem nie musi być jedynie z truskawek, malin czy agrestu. Śmiało możesz sięgnąć po mniej oczywiste owoce lub ich fragmenty — na przykład skórki z arbuza. To świetny sposób, dzięki któremu zaskoczysz swoją rodzinę nie tylko nietypowym składnikiem, lecz także pysznym smakiem. Skórki z arbuza są nie tylko smaczne, ale i zdrowe — bogate w błonnik, witaminy oraz cenne składniki wspierające organizm. Wykorzystując je do dżemu, dbasz o środowisko i ograniczasz marnowanie jedzenia, dając nową szansę produktom, które zwykle trafiają do kosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce
Czy skórki z arbuza są zdrowe?
Skórki z arbuza są w pełni jadalne, ale większość osób i tak, wyrzuca je do kosza. Tymczasem są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają sporo błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Ponadto skórka arbuza jest bogata w witaminę C, niezbędną do wzmacniania odporności oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej także potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę mięśni, a także cytrulinę – aminokwas, który poprawia krążenie i działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
Warto podkreślić, że skórka zawiera mniej cukru niż słodki miąższ, ale za to więcej substancji odżywczych i antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu dżem przygotowany ze skórek arbuza jest nie tylko mniej kaloryczny niż tradycyjne przetwory owocowe, ale również bogaty w wartościowe składniki wspierające zdrowie. To doskonały sposób, by wprowadzić do diety coś niecodziennego, a jednocześnie korzystnego dla organizmu.
Przepis na dżem ze skórek arbuza
Składniki:
- 1 kg skórek arbuza,
- ok. 0,5 kg cukru,
- sok z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Obierz skórki arbuza z zielonej części.
- Umyj je i pokrój skórki na mniejsze kawałki, zalej wodą tak, by je przykryła, gotuj na średnim ogniu 20–30 minut aż zmiękną, dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś często mieszając aż zgęstnieje.
- Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i ostudź.
- Szczelnie zakręć, pasteryzuj przez 15 minut w gorącej wodzie, następnie wyjmij i ostudź.