Takie właściwości ma arbuz. Wielu o nich nie wie, chociaż zjadają ogromne ilości

Jest lekki, soczysty i orzeźwiający. Latem wręcz nie ma sobie równych. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, jak potężne właściwości ma ten popularny owoc, a szkoda, bo jego wpływ na organizm to nie tylko kwestia smaku.

Arbuz właściwości ma ciekaweArbuz i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Arbuz to jeden z tych owoców, po które sięgamy z przyjemnością, głównie ze względu na smak i chłód, jaki daje w upalne dni. Ale poza tym, że świetnie gasi pragnienie, robi coś jeszcze. Coś, co może cię zaskoczyć. Arbuz ma więcej właściwości, niż się wydaje. Jeśli jesz go tylko "dla ochłody", to po tym artykule prawdopodobnie zaczniesz patrzeć na niego inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Arbuz i jego właściwości

Z pozoru to tylko woda i cukier. Ale to złudzenie. Arbuz zawiera cytrulinę, czyli związek, który naturalnie wspiera rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie. To właśnie dzięki niej po zjedzeniu arbuza możesz czuć się bardziej wypoczęty, a mięśnie regenerują się szybciej. To owoc, który nawadnia organizm dużo skuteczniej niż sama woda. I co ważne, robi to bez obciążania układu pokarmowego. Arbuz właściwości nawadniające zawdzięcza wysokiej zawartości elektrolitów i potasu, który wspiera pracę serca.

Nie każdy wie, że to również dobry wybór dla osób dbających o sylwetkę. Mimo że jest słodki, ma niewiele kalorii - około 30 kcal na 100 gramów. To bardzo mało, prawie 20 razy mniej niż 100 gramów czekolady. Można go zjeść naprawdę sporo, nie mając wyrzutów sumienia. A dodatkowo obecność likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza czyni z arbuza sprzymierzeńca skóry i układu odpornościowego.

Kiedy i jak jeść arbuza?

Najlepszy efekt dajesz organizmowi, gdy jesz arbuza na pusty żołądek – wtedy nie konkuruje z innym jedzeniem o trawienie i szybciej się wchłania. Świetnie sprawdza się też po treningu, jako szybkie uzupełnienie płynów i mikroelementów.

Arbuza można jeść nie tylko solo. Jego słodki, soczysty miąższ pasuje do lekkich sałatek, a szczególnie w duecie z fetą, miętą i oliwą. To szybkie, orzeźwiające danie na lato. Zrobisz z niego także lemoniadę, koktajl i smoothie, a nawet sorbet czy domowe lody, które są zdrowszą alternatywą dla sklepowych słodkości. Jednak arbuz najbardziej zaskakuje po wrzuceniu na grilla. Nabiera wtedy karmelowego posmaku i może być dodatkiem do mięsa albo sałatki.

Arbuz nie zawsze jest bezpieczny

Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Osoby z insulinoopornością lub cukrzycą powinny zachować umiar, a to ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to, że trzeba z niego całkowicie rezygnować, ale lepiej nie jeść dużych porcji na raz.

U niektórych może powodować wzdęcia, a zwłaszcza jeśli łączony jest z ciężkostrawnymi potrawami. Jeśli po zjedzeniu czujesz dyskomfort, spróbuj jeść go osobno, między posiłkami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie