Takie właściwości ma arbuz. Wielu o nich nie wie, chociaż zjadają ogromne ilości
Jest lekki, soczysty i orzeźwiający. Latem wręcz nie ma sobie równych. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, jak potężne właściwości ma ten popularny owoc, a szkoda, bo jego wpływ na organizm to nie tylko kwestia smaku.
Arbuz to jeden z tych owoców, po które sięgamy z przyjemnością, głównie ze względu na smak i chłód, jaki daje w upalne dni. Ale poza tym, że świetnie gasi pragnienie, robi coś jeszcze. Coś, co może cię zaskoczyć. Arbuz ma więcej właściwości, niż się wydaje. Jeśli jesz go tylko "dla ochłody", to po tym artykule prawdopodobnie zaczniesz patrzeć na niego inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Arbuz i jego właściwości
Z pozoru to tylko woda i cukier. Ale to złudzenie. Arbuz zawiera cytrulinę, czyli związek, który naturalnie wspiera rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie. To właśnie dzięki niej po zjedzeniu arbuza możesz czuć się bardziej wypoczęty, a mięśnie regenerują się szybciej. To owoc, który nawadnia organizm dużo skuteczniej niż sama woda. I co ważne, robi to bez obciążania układu pokarmowego. Arbuz właściwości nawadniające zawdzięcza wysokiej zawartości elektrolitów i potasu, który wspiera pracę serca.
Nie każdy wie, że to również dobry wybór dla osób dbających o sylwetkę. Mimo że jest słodki, ma niewiele kalorii - około 30 kcal na 100 gramów. To bardzo mało, prawie 20 razy mniej niż 100 gramów czekolady. Można go zjeść naprawdę sporo, nie mając wyrzutów sumienia. A dodatkowo obecność likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza czyni z arbuza sprzymierzeńca skóry i układu odpornościowego.
Kiedy i jak jeść arbuza?
Najlepszy efekt dajesz organizmowi, gdy jesz arbuza na pusty żołądek – wtedy nie konkuruje z innym jedzeniem o trawienie i szybciej się wchłania. Świetnie sprawdza się też po treningu, jako szybkie uzupełnienie płynów i mikroelementów.
Arbuza można jeść nie tylko solo. Jego słodki, soczysty miąższ pasuje do lekkich sałatek, a szczególnie w duecie z fetą, miętą i oliwą. To szybkie, orzeźwiające danie na lato. Zrobisz z niego także lemoniadę, koktajl i smoothie, a nawet sorbet czy domowe lody, które są zdrowszą alternatywą dla sklepowych słodkości. Jednak arbuz najbardziej zaskakuje po wrzuceniu na grilla. Nabiera wtedy karmelowego posmaku i może być dodatkiem do mięsa albo sałatki.
Arbuz nie zawsze jest bezpieczny
Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Osoby z insulinoopornością lub cukrzycą powinny zachować umiar, a to ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to, że trzeba z niego całkowicie rezygnować, ale lepiej nie jeść dużych porcji na raz.
U niektórych może powodować wzdęcia, a zwłaszcza jeśli łączony jest z ciężkostrawnymi potrawami. Jeśli po zjedzeniu czujesz dyskomfort, spróbuj jeść go osobno, między posiłkami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.