Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza

Arbuz to letni hit — soczysty, słodki i pełen witamin. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Niestety, pod jego skórką mogą kryć się szkodliwe chemikalia, a różnicę między naturalnym i sztucznym owocem ciężko rozpoznać na pierwszy rzut oka.

ArbuzArbuz jest świetnym wyborem podczas upałów, ale musisz uważać podczas zakupów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem na polskich targach pojawia się jeden z moich ulubionych sezonowych owoców – arbuz. Słodki, orzeźwiający i pełen wody, doskonale gasi pragnienie podczas upałów. Niestety, łatwo można pomylić arbuza uprawianego zgodnie z europejskimi normami z tym, który jest sztucznie wspomagany szkodliwą chemią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Środek zakazany w Unii Europejskiej

Forchlorfenuron to środek chemiczny stosowany m.in. w Chinach na plantacjach owoców. Używa się go, by przyspieszyć ich wzrost i wydłużyć świeżość, co znacząco ułatwia sprzedaż towaru. Choć ten preparat jest zakazany w Unii Europejskiej, niestety wciąż można natknąć się w sklepach na owoce importowane, które zawierają tę sztuczną substancję.

Spożywanie żywności z dodatkiem tego środka może prowadzić do rozstrojów żołądka oraz ostrych podrażnień oddechowych i skórnych. Jest on niebezpieczny szczególnie dla kobiet w ciąży, którym zaleca się zachować ostrożność podczas kupowania owoców. Nie tylko arbuz może być potraktowany tym środkiem, ale również inne owoce – na przykład winogrona.

Jak rozpoznać chemicznego arbuza?

Głównymi cechami charakterystycznymi jest wyjątkowo duży rozmiar oraz jasne zabarwienie skórki. To oznaki zewnętrzne, które zauważysz nawet, gdy kupujesz arbuza w całości. Gdy trafisz na okaz przekrojony na pół lub pokrojony w plastry, to zwróć uwagę na pęknięcia lub szczeliny w jego miąższu – jeśli je zauważysz, możesz uznać, że arbuz z wysokim prawdopodobieństwem został potraktowany forchlofreuronem. Z uwagi na negatywne skutki uboczne, nie zaleca się kupowania tych owoców. Zdecydowanie lepszym wyborem jest okaz, który wyrastał zgodnie z przepisami Unii Europejskiej.

Wartości zdrowotne arbuza

Arbuz to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, oraz witaminę C, znaną z właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Dodatkowo, dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie można zapomnieć o jego działaniu moczopędnym, które wspomaga pracę nerek i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki wysokiej zawartości wody, arbuz doskonale nawadnia. Jego regularne spożywanie może również przyczynić się do poprawy kondycji skóry, dzięki obecności przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥