Wygląda jak miniaturowy arbuz. Zbieram z krzaczka i kiszę w słoikach jak ogórki

Rozkosznie prezentują się na talerzu i tak samą smakują, choć mogą budzić wątpliwości wyglądem. Ni to arbuz, ni ogórek. Coś pomiędzy, ale z wyczuwalnymi nutami limonki. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te cuda natury, po prostu zalej je solanką i poczekaj. Efekt "wow" murowany.

Ogórek meksykański nadaje się do kiszeniaOgórek meksykański nadaje się do kiszenia
Źródło zdjęć: © Canva | brebca
SKOMENTUJ

Mysi melon (Melothria scabra), znany również jako cucamelon czy ogórek meksykański, nie jest jeszcze dobrze rozpoznawany w Polsce. Niemniej jego niezwykły smak oraz bogate właściwości zdrowotne zasługują na uwagę. Kiedy tylko dorwę choć odrobinę małych owoców, wrzucam je do słoika i zalewam solanką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Ogórek meksykański - czy warto go jeść?

Ogórek meksykański (meksykański miniaturowy arbuz, kiszony ogórek, mysi melon, pepquinos) należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek, cukinia czy dynia, a wyglądem przypomina arbuza skrzyżowanego z ogórkiem. Nie jest to jednak hybryda stworzona przez człowieka, lecz wynik kreatywności natury. Ogórek meksykański może być uprawiany w Polsce, lecz nie jest tutaj jeszcze znany. Szczególną popularnością cieszy się w krajach Ameryki Łacińskiej.

Meksykański ogórek to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest nie tylko smaczny, ale także niskokaloryczny. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP, a także minerały: potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen i mangan. Dodatkowo mysi melon jest bogaty w dwa silne przeciwutleniacze – likopen i beta-karoten, co sprawia, że może odgrywać rolę w profilaktyce nowotworowej.

Smak ogórka meksykańskiego przypomina połączenie ogórka z limonką. Może być spożywany na surowo, dodawany do sałatek warzywno-owocowych, zup i sosów, a także marynowany i kiszony.

Ogórek meksykański nie jest popularny w Polsce
Ogórek meksykański nie jest popularny w Polsce © Canva | MarcusPhoto1

Kiszony ogórek meksykański. Przepis

Składniki:

  • ogórki meksykańskie (tyle, by wypełnić litrowy słoik),
  • 6 ząbków czosnku,
  • kwiat kopru,
  • po 3 ziarna pieprzu i gorczycy,
  • 3 litry wrzątku.
  • 6 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie wymyj i osusz.
  2. Następnie przygotuj solankę z 2 litrów wody i 4 płaskich łyżek soli kamiennej.
  3. Ciepłą solanką zalej ogórki meksykańskie i odstaw całość na 10 minut.
  4. Po tym czasie odcedź owoce z solanki i wypłukaj.
  5. Meksykańskie ogórki przełóż do słoika, a między kolejnymi warstwami umieść ziarna pieprzu i gorczycy, ząbki czosnku, na końcu przykryj ogórki kwiatem kopru.
  6. Przygotuj solankę z 1 litra wody i 2 płaskich łyżek soli kamiennej. Następnie zalej nią ogórki w słoiku, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni. Pamiętaj, by zawartość słoika była dobrze przykryta solanką.
  7. Ogórki zakręć i odstaw do kiszenia na 3 dni w temperaturze pokojowej (bez dostępu do światła słonecznego), a następnie przełóż do piwnicy lub schowaj w innym chodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez