Wygląda jak miniaturowy arbuz. Zbieram z krzaczka i kiszę w słoikach jak ogórki

Rozkosznie prezentują się na talerzu i tak samą smakują, choć mogą budzić wątpliwości wyglądem. Ni to arbuz, ni ogórek. Coś pomiędzy, ale z wyczuwalnymi nutami limonki. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te cuda natury, po prostu zalej je solanką i poczekaj. Efekt "wow" murowany.

Ogórek meksykański nadaje się do kiszeniaOgórek meksykański nadaje się do kiszenia
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

Mysi melon (Melothria scabra), znany również jako cucamelon czy ogórek meksykański, nie jest jeszcze dobrze rozpoznawany w Polsce. Niemniej jego niezwykły smak oraz bogate właściwości zdrowotne zasługują na uwagę. Kiedy tylko dorwę choć odrobinę małych owoców, wrzucam je do słoika i zalewam solanką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Ogórek meksykański - czy warto go jeść?

Ogórek meksykański (meksykański miniaturowy arbuz, kiszony ogórek, mysi melon, pepquinos) należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek, cukinia czy dynia, a wyglądem przypomina arbuza skrzyżowanego z ogórkiem. Nie jest to jednak hybryda stworzona przez człowieka, lecz wynik kreatywności natury. Ogórek meksykański może być uprawiany w Polsce, lecz nie jest tutaj jeszcze znany. Szczególną popularnością cieszy się w krajach Ameryki Łacińskiej.

Meksykański ogórek to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest nie tylko smaczny, ale także niskokaloryczny. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP, a także minerały: potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen i mangan. Dodatkowo mysi melon jest bogaty w dwa silne przeciwutleniacze – likopen i beta-karoten, co sprawia, że może odgrywać rolę w profilaktyce nowotworowej.

Smak ogórka meksykańskiego przypomina połączenie ogórka z limonką. Może być spożywany na surowo, dodawany do sałatek warzywno-owocowych, zup i sosów, a także marynowany i kiszony.

Ogórek meksykański nie jest popularny w Polsce
Ogórek meksykański nie jest popularny w Polsce © Canva | MarcusPhoto1

Kiszony ogórek meksykański. Przepis

Składniki:

  • ogórki meksykańskie (tyle, by wypełnić litrowy słoik),
  • 6 ząbków czosnku,
  • kwiat kopru,
  • po 3 ziarna pieprzu i gorczycy,
  • 3 litry wrzątku.
  • 6 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie wymyj i osusz.
  2. Następnie przygotuj solankę z 2 litrów wody i 4 płaskich łyżek soli kamiennej.
  3. Ciepłą solanką zalej ogórki meksykańskie i odstaw całość na 10 minut.
  4. Po tym czasie odcedź owoce z solanki i wypłukaj.
  5. Meksykańskie ogórki przełóż do słoika, a między kolejnymi warstwami umieść ziarna pieprzu i gorczycy, ząbki czosnku, na końcu przykryj ogórki kwiatem kopru.
  6. Przygotuj solankę z 1 litra wody i 2 płaskich łyżek soli kamiennej. Następnie zalej nią ogórki w słoiku, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni. Pamiętaj, by zawartość słoika była dobrze przykryta solanką.
  7. Ogórki zakręć i odstaw do kiszenia na 3 dni w temperaturze pokojowej (bez dostępu do światła słonecznego), a następnie przełóż do piwnicy lub schowaj w innym chodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇