Wystarczy garść dziennie. Działa jak eliksir młodości i reguluje pracę jelit
Kiedy łapie ochota na słodkie lub owsianka prosi się o odrobinę smaku. Suszone owoce morwy białej świetnie wkomponują się w codzienne menu. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego produktu, bo zdziałać naprawdę wiele.
21.09.2024 10:03
Morwa biała to okazała roślina, a jej owoce, w zarówno świeżej, jak i suszonej postaci to źródło cennych dla organizmu składników. Lecznicze właściwości morwy białej były znane już w starożytnych Chinach, gdzie liście stosowano jako środek do obniżania wysokiego ciśnienia. Ponadto w całej Azji napar z morwy białej uznawało się za eliksir młodości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości morwy białej suszonej
Suszone owoce morwy białej są niskokaloryczne, zawierają chrom i miedź, dzięki wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto morwa to źródło cennych flawonoidów, które walczą ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, zapobiegając tym samym powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Flawonoidy mają również działanie przeciwnowotworowe.
Warto wspomnieć tym, że suszone owoce morwy białej zawierają pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który wspiera zdrowe funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i pomagając oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Błonnik dodatkowo pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, zapobiega zaparciom i pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi.
Morwa biała jest źródłem kwercetyny, związku o właściwościach antyoksydacyjnych, który ma zdolność zmniejszania ilości sorbitolu w organizmie. Zmniejszenie poziomu sorbitolu oznacza, że roślina ta pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie oczu, nerek oraz układu nerwowego. To szczególnie korzystne w profilaktyce cukrzycy oraz w leczeniu diabetyków.
Morwa biała suszona - jak stosować?
Chcąc dostarczyć naszemu organizmowi najcenniejsze składniki znajdujące się w morwie białej suszonej, najlepiej spożywać garść suszonych owoców dziennie. Może to być szczególnie istotne w przypadku osób odchudzających się, ponieważ owoce morwy białej przyśpieszają odchudzanie, blokując działanie enzymów jelitowych i opóźniając rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. Dzięki temu węglowodany nie są wchłaniane przez układ pokarmowy, a organizm nie odkłada tkanki tłuszczowej. Ponadto owoce morwy mogą także pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Owoce morwy białej suszonej to doskonała przekąska, która zastąpi słodycze. Ma słodki smak, dzięki czemu pomoże zabić apetyt na słodkie. Warto dodać owoce suszonej morwy białej np. do jogurtu czy owsianki podczas śniadania lub do sałatki z gruszką i fetą.