Kajzerka pójdzie w odstawkę. To pyszna alternatywa dla pszennego pieczywa

Chleb kukurydziany to doskonała opcja dla osób z nietolerancją glutenu. Bogaty w witaminy i minerały, wspiera zdrowie oczu i układ pokarmowy. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Chleb kukurydziany to zdrowy zamiennik pszennego pieczywaChleb kukurydziany to zdrowy zamiennik pszennego pieczywa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Luiz Henrique Mendes
Karol Wiak

Mimo że jest mniej popularny w Polsce, to zdobywa coraz większe uznanie. Jego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, która nie zawiera glutenu, co czyni go idealnym wyborem dla osób z celiakią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Wartości odżywcze chleba kukurydzianego

Mąka kukurydziana jest bogata w karotenoidy, takie jak luteina, które wspierają zdrowie oczu. Dodatkowo, chleb ten dostarcza witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, fosfor i magnez.

Chociaż mąka kukurydziana ma wysoki indeks glikemiczny, jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na dłużej. Dzięki zawartości błonnika, chleb kukurydziany wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

Dla kogo chleb kukurydziany?

Osoby z zespołem jelita drażliwego mogą korzystać z chleba kukurydzianego, ponieważ jest łagodniejszy dla układu pokarmowego. Jest także polecany dla tych, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu lub stosują dietę niskotłuszczową.

Jak przygotować chleb kukurydziany?

Chleb kukurydziany można łatwo przygotować w domu, co pozwala kontrolować jego skład. Domowe wypieki można wzbogacić o dodatki, takie jak siemię lniane czy nasiona chia, co podnosi ich wartość odżywczą.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże połącz z odrobiną mleka i cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj je do mąki, wlej resztę mleka, wsyp sól i wbij jajka.
  2. Zagnieć elastyczne ciasto, przełóż do formy i odstaw na około 30 minut, aby podrosło.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz około 40 minut.
  4. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

Mimo wielu zalet, osoby z cukrzycą powinny spożywać chleb kukurydziany z umiarem ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny. Odpowiednie łączenie z produktami o niskim IG pozwala jednak na jego bezpieczne spożycie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi