Kanapka Gajowego lepsza niż fast food. Szybko zapomnisz o Drwalu
Sezonowy burger Drwala cieszy się ogromną popularnością. Znacznie lepszym i smaczniejszym wyborem jest jednak domowa Kanapka Gajowego. Szybko zapomnisz o jakimkolwiek fast foodzie.
Kiedy sieciówki prześcigają się w pomysłach na nowe pozycje w menu, a pod lokalami ustawiają się kolejki stęsknionych za Drwalem, ja stawiam na coś znacznie lepszego. Domowa Kanapka Gajowego to pyszny, domowy fast food, któremu nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka Gajowego
Po takiej kanapce nikt nie odejdzie głodny od stołu. Między dwoma połówkami bułki skrywa się bowiem pyszny kotlet z mielonej wieprzowiny z dodatkiem ogórków i papryki, jajko sadzone, ser oraz musztarda. Dzieje się sporo, ale wszystko świetnie do siebie pasuje.
Na sam widok można poczuć burczenie w brzuchu. Sam przepis jest jednak tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy raczej stronią na co dzień od gotowania. Stek wieprzowy z dodatkami smakuje o wiele lepiej niż wołowina w Drwalu.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 80 g ogórków korniszonów,
- 60 g papryki konserwowej,
- 1 jajko,
- ⅓ szklanki bułki tartej,
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 120 g żółtego sera,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- bułka pszenna,
- musztarda,
- zielona sałata,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mięso mielonego. Dodaj do niego bułkę tartą i wbij jajko. Dorzuć pokrojoną drobno paprykę, ogórki, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Z masy uformuj płaskie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Dzięki temu cała wilgoć zamknie się w środku, a skórka będzie chrupiąca.
Krok 3. Kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Krok 4. W międzyczasie na patelni usmaż jajka sadzone, doprawiając je solą i pieprzem. Bułkę podziel na dwie części i podpiecz w tosterze lub na patelni, by była chrupiąca.
Krok 5. Dół bułki posmaruj musztardą, ułóż liście sałaty, krążki cebuli, kotleta oraz jajko. Przykryj to drugą połówką bułki. Pyszna Kanapka Gajowego jest już gotowa. Smacznego!