Na rodzinny obiad robię serbskie hamburgery. Lepsze niż klasyczne kotlety mielone

Za burgerami przepadają dzieci i dorośli. Przysmak ze Stanów Zjednoczonych ma jednak swój europejski zamiennik, który na dodatek wypada znacznie lepiej. Sekret tkwi w pysznym mięsie, przygotowanym według serbskiej receptury.

Serbski burgerSerbski burger
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kotlety, zapiekanki, makarony z sosem - pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego jest cała masa. Gdy znudzą się tradycyjne, polskie obiady, warto postawić na pyszną odmianę. Zamiast jednak zamawiać burgera lub wpadać do sieci z fast foodami, robię pyszne serbskie burgery. Moja rodzina domaga się ich znacznie częściej niż tych w amerykańskim wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Pljeskavica - prosty przepis na mielone

Pljeskavica, to serbski odpowiednik naszego kotleta, tylko że bardziej płaski i przyprawiony po bałkańsku. Zresztą sama nazwa pochodzi od serbskiego słowa "pljeskati", co oznacza "klaskać" lub "klepać". I takie właśnie są te kotlety - uklepane na płasko, usmażone i później jedzone ze smakiem.

Pljeskavica
Pljeskavica © Adobe Stock | IGOR Stojakovic

Tradycyjnie przygotowuje się ją z mieszanki kilku rodzajów mięsa, najczęściej wołowiny, wieprzowiny i baraniny. To ostatnie mięso możesz pominąć - w Polsce jest trudno dostępne, a sam smak może nie przypaść wszystkim do gustu. Sekret serbskich kotletów tkwi w dodatkach: cebula i papryką dodają mięsu charakteru i sprawiają, że nie sposób pomylić ich z babcinymi mielonymi.

Serbskie burgery

Pljeskavica to świetna baza do przygotowania burgerów. Wystarczy włożyć kotlety między bułkę, dorzucić warzywa i ulubione sosy. Szczególnie polecam wypróbować tutaj ajvar, czyli pikantną pastą z papryki. Zamiast klasycznej białej buły sprawdzi się również pita. Takie burgery smakują lepiej niż nudne i oklepane amerykańskie kanapki.

Pljeskavica
Pljeskavica © Adobe Stock | NICKTSUGULIEV

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma, aż składniki się połączą.
  3. Z powstałej masy mięsne formuj płaskie kotlety o grubości około 2 cm.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe pljeskavice podawaj na bułce, z dodatkiem warzyw (np. sałata, pomidor, ogórek), sosów (np. ajvar, kajmak) i frytek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi