Na rodzinny obiad robię serbskie hamburgery. Lepsze niż klasyczne kotlety mielone
Za burgerami przepadają dzieci i dorośli. Przysmak ze Stanów Zjednoczonych ma jednak swój europejski zamiennik, który na dodatek wypada znacznie lepiej. Sekret tkwi w pysznym mięsie, przygotowanym według serbskiej receptury.
01.11.2024 15:02
Kotlety, zapiekanki, makarony z sosem - pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego jest cała masa. Gdy znudzą się tradycyjne, polskie obiady, warto postawić na pyszną odmianę. Zamiast jednak zamawiać burgera lub wpadać do sieci z fast foodami, robię pyszne serbskie burgery. Moja rodzina domaga się ich znacznie częściej niż tych w amerykańskim wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pljeskavica - prosty przepis na mielone
Pljeskavica, to serbski odpowiednik naszego kotleta, tylko że bardziej płaski i przyprawiony po bałkańsku. Zresztą sama nazwa pochodzi od serbskiego słowa "pljeskati", co oznacza "klaskać" lub "klepać". I takie właśnie są te kotlety - uklepane na płasko, usmażone i później jedzone ze smakiem.
Tradycyjnie przygotowuje się ją z mieszanki kilku rodzajów mięsa, najczęściej wołowiny, wieprzowiny i baraniny. To ostatnie mięso możesz pominąć - w Polsce jest trudno dostępne, a sam smak może nie przypaść wszystkim do gustu. Sekret serbskich kotletów tkwi w dodatkach: cebula i papryką dodają mięsu charakteru i sprawiają, że nie sposób pomylić ich z babcinymi mielonymi.
Serbskie burgery
Pljeskavica to świetna baza do przygotowania burgerów. Wystarczy włożyć kotlety między bułkę, dorzucić warzywa i ulubione sosy. Szczególnie polecam wypróbować tutaj ajvar, czyli pikantną pastą z papryki. Zamiast klasycznej białej buły sprawdzi się również pita. Takie burgery smakują lepiej niż nudne i oklepane amerykańskie kanapki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma, aż składniki się połączą.
- Z powstałej masy mięsne formuj płaskie kotlety o grubości około 2 cm.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Gotowe pljeskavice podawaj na bułce, z dodatkiem warzyw (np. sałata, pomidor, ogórek), sosów (np. ajvar, kajmak) i frytek. Smacznego!