W tej restauracji nie zapłacisz za jedzenie. Wszystko to zasługa jednego Polaka
Restauracja, w której nie musisz zapłacić za jedzenie, brzmi jak spełnienie marzeń wielu podróżników. Nie jest to tylko piękny sen, bo lokal istnieje naprawdę i działa do dziś. Podjęta przez właściciela decyzja jest hołdem dla Ludwika Hirszfelda.
13.03.2024 11:35
Mogłoby się wydawać, że w życiu nie ma nic za darmo, ale ta serbska restauracja wydaje się być wyjątkiem. Odwiedzający ją Polacy mogą liczyć na darmowy obiad, bez względu na swój stan portfela. To forma hołdu dla naszego rodaka, który 100 lat temu przysłużył się do ratowania życia i zdrowia Serbów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystko dzięki Ludwikowi Hirszfeldowi
Ludwik Hirszfeld urodził się we Wrocławiu, ale to z Serbią silnie związał go los. uż w czasach I Wojny Światowej Hirszfeld zaangażował się w walkę z tyfusem plamistym, który siał spustoszenie na serbskich ziemiach. Jego ofiarna działalność w ramach akcji zwalczania epidemii przyniosła wymierny efekt i do dziś jest żywo pamiętana i doceniana przez Serbów.
Oprócz walki z tyfusem Hirszfeld wniósł znaczący wkład w budowanie podstaw nowoczesnej służby zdrowia w Serbii. Do dzisiaj Ludwik Hirszfeld jest w Serbii czczony jako bohater i dobroczyńca.
W tej restauracji Polacy nie płacą
O dokonaniach Polak dowiedział się Dorde Momić, postanowił uhonorować wkład Polaka w życie Serbów. O decyzji restauratora poinformowała Ambasada Polski w Belgardzie.
Słysząc historię Hani i Ludvika Hirsfelda, ich poświęcenia nie tylko dla mieszkańców Valjewa, ale dla całego Serbskiego narodu, Čorçe Momić, właściciel kawiarni-restauracji Corner w Valjewie, postanowił nigdy więcej nie pobierać opłat za żadnego Polaka! ![...] Kiedy poprosiliśmy kelnera o rachunek, dostaliśmy odpowiedź — Hirsfeld zapłacił za to 100 lat temu - napisano na stronie ambasady.
Możliwe, że dzięki hojnej ofercie Polacy odkryją urok serbskiego miasteczka i chętnie je odwiedzą. Darmowe jedzenie w restauracji z pewnością stanowi kuszącą zachętę. Warto jednak pamiętać, aby nie nadużywać gościnności.