W tej restauracji nie zapłacisz za jedzenie. Wszystko to zasługa jednego Polaka

Restauracja, w której nie musisz zapłacić za jedzenie, brzmi jak spełnienie marzeń wielu podróżników. Nie jest to tylko piękny sen, bo lokal istnieje naprawdę i działa do dziś. Podjęta przez właściciela decyzja jest hołdem dla Ludwika Hirszfelda.

W tej restauracji Polacy zjedzą za darmo - PysznościW tej restauracji Polacy zjedzą za darmo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że w życiu nie ma nic za darmo, ale ta serbska restauracja wydaje się być wyjątkiem. Odwiedzający ją Polacy mogą liczyć na darmowy obiad, bez względu na swój stan portfela. To forma hołdu dla naszego rodaka, który 100 lat temu przysłużył się do ratowania życia i zdrowia Serbów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Wszystko dzięki Ludwikowi Hirszfeldowi

Ludwik Hirszfeld urodził się we Wrocławiu, ale to z Serbią silnie związał go los. uż w czasach I Wojny Światowej Hirszfeld zaangażował się w walkę z tyfusem plamistym, który siał spustoszenie na serbskich ziemiach. Jego ofiarna działalność w ramach akcji zwalczania epidemii przyniosła wymierny efekt i do dziś jest żywo pamiętana i doceniana przez Serbów.

Ludwik Hirszfeld
Ludwik Hirszfeld © Narodowe Archiwum Cyfrowe | nieznany

Oprócz walki z tyfusem Hirszfeld wniósł znaczący wkład w budowanie podstaw nowoczesnej służby zdrowia w Serbii. Do dzisiaj Ludwik Hirszfeld jest w Serbii czczony jako bohater i dobroczyńca.

W tej restauracji Polacy nie płacą

O dokonaniach Polak dowiedział się Dorde Momić, postanowił uhonorować wkład Polaka w życie Serbów. O decyzji restauratora poinformowała Ambasada Polski w Belgardzie.

Słysząc historię Hani i Ludvika Hirsfelda, ich poświęcenia nie tylko dla mieszkańców Valjewa, ale dla całego Serbskiego narodu, Čorçe Momić, właściciel kawiarni-restauracji Corner w Valjewie, postanowił nigdy więcej nie pobierać opłat za żadnego Polaka! ![...] Kiedy poprosiliśmy kelnera o rachunek, dostaliśmy odpowiedź — Hirsfeld zapłacił za to 100 lat temu - napisano na stronie ambasady.
Pracownicy ambasadyy odwiedzili restaurację
Pracownicy ambasadyy odwiedzili restaurację © Facebook

Możliwe, że dzięki hojnej ofercie Polacy odkryją urok serbskiego miasteczka i chętnie je odwiedzą. Darmowe jedzenie w restauracji z pewnością stanowi kuszącą zachętę. Warto jednak pamiętać, aby nie nadużywać gościnności.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯