Ziemniaczane paluszki to hit każdej imprezy. Chrupią tak, że usłyszy sąsiadka
Idealna przekąska powinna być prosta w przygotowaniu, chrupiąca i smaczna. Te ziemniaczane paluszki spełniają każdy z punktów, stając się obowiązkowym elementem każdej imprezy.
27.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:29
Ziemniaki to jeden z naszych skarbów i prawdziwy kameleon w kuchni. Zrobić z nich można nie tylko purée, kotlety czy frytki, ale również pyszne paluszki w chrupiącej panierce. Nie sposób im się oprzeć, a na imprezach znikają jako pierwsze. Ten przepis świetnie sprawdzi się wtedy, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia. Szybko zyskają nowe, pyszne i chrupiące życie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane paluszki
Sprawa jest naprawdę prosta. Wystarczy chwycić za ziemniaki oraz skrobię i doprawić solą oraz pieprzem. Doprawić można również słodką lub ostrą papryką i ziołami prowansalskimi jeśli jesteś fanem wyrazistych smaków. Chwila czekania, aż się zmrozi, potem chwila smażenia i można się zajadać.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- ketchup do polania,
- natka pietruszki lub szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć po ugotowaniu. Możesz użyć również tych z poprzedniego dnia.
Krok 2. Dodaj skrobię ziemniaczaną, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 3. Przełóż masę do dużego woreczka strunowego, rozpłaszcz, zamknij i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Krok 4. Po tym czasie wyjmij masę, rozcinając woreczek. Przełóż na deskę do krojenia i pokrój w paluszki.
Krok 5. Smaż paluszki w rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż zaczną się rumienić. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polej ketchupem i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!