Kotlety ziemniaczane z serem. Szybki obiad z trzech składników
19.03.2023 13:48, aktual.: 18.09.2023 09:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety ziemniaczane to fantastyczny przepis na szybki, kryzysowy obiad. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech prostych składników.
Tani i prosty obiad
Kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera to jedno z popularnych dań wegetariańskich lub wariantów klasycznych kotletów mielonych. Przygotowuje je się po prostu ekspresowo- wystarczy połączyć ze sobą składniki i usmażyć całość. Warto wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzednich dni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Kotlety sprawdzą się świetnie jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Możesz podać je w towarzystwie prostej sałatki, szybkiego sosu pieczarkowego lub po prostu, jako pyszne kuli z ciągnącym się serem. Ich wnętrze możesz wzbogacić również o ulubione mieszanki przypraw lub poeksperymentować z dodatkami, dorzucając do ziemniaków drobno pokrojoną kiełbasę lub warzywa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kotlety ziemniaczane z serem
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g sera żółtego
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć przy pomocy tłuczka lub praski. Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Wyrób jednolite ciasto.
Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i ułóż na niej kawałki żółtego sera. Zawiń w okrągły kotlet i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż kotlety zarumienią się z obu stron.
Odsącz kotleciki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Serwuj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!