Kotlety ziemniaczane z serem. Szybki obiad z trzech składników
Kotlety ziemniaczane to fantastyczny przepis na szybki, kryzysowy obiad. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech prostych składników.
19.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:27
Tani i prosty obiad
Kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera to jedno z popularnych dań wegetariańskich lub wariantów klasycznych kotletów mielonych. Przygotowuje je się po prostu ekspresowo- wystarczy połączyć ze sobą składniki i usmażyć całość. Warto wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzednich dni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Kotlety sprawdzą się świetnie jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Możesz podać je w towarzystwie prostej sałatki, szybkiego sosu pieczarkowego lub po prostu, jako pyszne kuli z ciągnącym się serem. Ich wnętrze możesz wzbogacić również o ulubione mieszanki przypraw lub poeksperymentować z dodatkami, dorzucając do ziemniaków drobno pokrojoną kiełbasę lub warzywa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kotlety ziemniaczane z serem
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g sera żółtego
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć przy pomocy tłuczka lub praski. Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Wyrób jednolite ciasto.
Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i ułóż na niej kawałki żółtego sera. Zawiń w okrągły kotlet i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż kotlety zarumienią się z obu stron.
Odsącz kotleciki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Serwuj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!