Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy

Mam ogromną słabość do karmelizowanej cebuli, dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu przygotujesz ją bez większego problemu.

Obrazek
Frania

To naprawdę bardzo prosty przepis, a efekt jest wart każdej sekundy spędzonej przy patelni. Zresztą zaraz się sama o tym przekonasz ?

Potrzebne produkty:

         
  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szkl. czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego (a najlepiej kremu balsamicznego)
  • łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

          
  1. Obierz i potnij cebulę w paski (tzw. pióra).
  2. Ustaw patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
  3. Po chwili dodaj kawałki cebuli.
  4. Smaż cebulę ok. 10 minut, aż do momentu zeszklenia.
  5. Następnie dodaj 1/4 szkl. wina. Dokładnie wymieszaj i poczekaj do chwili, aż nadmiar płynu wyparuje.
  6. Dodaj ocet balsamiczny i miód, zmniejsz ogień i smaż, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut.
  7. Nie zapomnij również o przyprawieniu cebuli solą i pieprzem. Tu powinnaś kierować się osobistymi upodobaniami.
  8. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać karmelizowanej cebuli od razu, poczekaj aż ostygnie i przełóż ją do pojemnika. W lodówce możesz przechowywać ją do tygodnia, zaś w zamrażarce do 3 miesięcy.
Obrazek
www.thekitchn.com
Daj znać jak spodobał Ci się ten przepis ?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥