Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy

Mam ogromną słabość do karmelizowanej cebuli, dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu przygotujesz ją bez większego problemu.

Obrazek
Frania

To naprawdę bardzo prosty przepis, a efekt jest wart każdej sekundy spędzonej przy patelni. Zresztą zaraz się sama o tym przekonasz ?

Potrzebne produkty:

         
  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szkl. czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego (a najlepiej kremu balsamicznego)
  • łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

          
  1. Obierz i potnij cebulę w paski (tzw. pióra).
  2. Ustaw patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
  3. Po chwili dodaj kawałki cebuli.
  4. Smaż cebulę ok. 10 minut, aż do momentu zeszklenia.
  5. Następnie dodaj 1/4 szkl. wina. Dokładnie wymieszaj i poczekaj do chwili, aż nadmiar płynu wyparuje.
  6. Dodaj ocet balsamiczny i miód, zmniejsz ogień i smaż, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut.
  7. Nie zapomnij również o przyprawieniu cebuli solą i pieprzem. Tu powinnaś kierować się osobistymi upodobaniami.
  8. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać karmelizowanej cebuli od razu, poczekaj aż ostygnie i przełóż ją do pojemnika. W lodówce możesz przechowywać ją do tygodnia, zaś w zamrażarce do 3 miesięcy.
Obrazek
www.thekitchn.com
Daj znać jak spodobał Ci się ten przepis ?
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀