PoradyPrzepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy
Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy
Mam ogromną słabość do karmelizowanej cebuli, dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu przygotujesz ją bez większego problemu.
Frania
24.10.2018 | aktual.: 13.10.2023 10:45
To naprawdę bardzo prosty przepis, a efekt jest wart każdej sekundy spędzonej przy patelni. Zresztą zaraz się sama o tym przekonasz ?
Potrzebne produkty:
- 4 cebule
- 4 łyżki masła
- 1/4 szkl. czerwonego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego (a najlepiej kremu balsamicznego)
- łyżeczka miodu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz i potnij cebulę w paski (tzw. pióra).
- Ustaw patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
- Po chwili dodaj kawałki cebuli.
- Smaż cebulę ok. 10 minut, aż do momentu zeszklenia.
- Następnie dodaj 1/4 szkl. wina. Dokładnie wymieszaj i poczekaj do chwili, aż nadmiar płynu wyparuje.
- Dodaj ocet balsamiczny i miód, zmniejsz ogień i smaż, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut.
- Nie zapomnij również o przyprawieniu cebuli solą i pieprzem. Tu powinnaś kierować się osobistymi upodobaniami.
- Jeśli nie zamierzasz wykorzystać karmelizowanej cebuli od razu, poczekaj aż ostygnie i przełóż ją do pojemnika. W lodówce możesz przechowywać ją do tygodnia, zaś w zamrażarce do 3 miesięcy.
Daj znać jak spodobał Ci się ten przepis ?