WAŻNE
TERAZ

Stawki za prąd w 2026 r. Jest decyzja URE

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu

Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez karpia. I choć pojawia się on na świątecznych stołach w całej Polsce, to sam sposób podania może znacznie się różnić w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Na szczególną uwagę naszym zdaniem zasługuje przepis z Wielkopolski. Karp w chrupiącej panierce podany z gęstym i aromatycznym sosem zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Instrukcję, jak go przygotować, znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Jak czytamy na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przepis na smażonego karpia z szarym sosem można znaleźć m.in. w rękopisie Haliny Felisiakównej z 1937 roku. Sama potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku. Znajduje się w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim".

Składniki na karpia:

  • 1 kg całego karpia (oczyszczonego),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 80 g bułki tartej,
  • 40 g mąki pszennej,
  • olej roślinny lub masło do smażenia.

Sos szary:

  • 30 g masła,
  • 30 g mąki,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki karmelu (1 łyżka cukru, 2 łyżki wody),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 30 g rodzynek,
  • 20 g migdałów drobno siekanych.

O czym warto pamiętać:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się karpiem. Oczyszczoną i osuszoną rybę podziel na dzwonka tej samej wielkości. Każdy kawałek powinien mieć ok. 2-3 cm grubości.
  2. Dopraw rybę solą i pieprzem. Następnie obtocz w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane dzwonka smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Ryba w tym czasie powinna nabrać złocistych rumieńców.
  3. To jednak nie koniec pracy z karpiem. Kawałki ryby przełóż do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 8-10 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. W pierwszej kolejności połącz na palniku masło i mąkę. Cały czas mieszaj energicznie zawartość garnka.
  5. Po chwili zacznij wlewać wodę, jednocześnie kontynuuj mieszanie. Kiedy powstanie gęsta i aksamitna baza, możesz zacząć dodawać kolejne składniki. Gotuj mieszankę ok. 2 minut. Pod koniec wrzuć do środka rodzynki i posiekane migdały.
  6. Jak podać karpia? Kawałki ryby w panierce ułóż na dużym półmisku, najlepiej ze świątecznym motywem. Następnie polej obficie sosem. Mieszankę, która zostanie, przelej do sosjerki i ustaw na wigilijnym stole.
  7. Do dekoracji samego dania możesz wykorzystać np. świeżą natkę pietruszki.
Więcej wideo
Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzinaSurowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę