Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez karpia. I choć pojawia się on na świątecznych stołach w całej Polsce, to sam sposób podania może znacznie się różnić w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Na szczególną uwagę naszym zdaniem zasługuje przepis z Wielkopolski. Karp w chrupiącej panierce podany z gęstym i aromatycznym sosem zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Instrukcję, jak go przygotować, znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Jak czytamy na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przepis na smażonego karpia z szarym sosem można znaleźć m.in. w rękopisie Haliny Felisiakównej z 1937 roku. Sama potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku. Znajduje się w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim".
Składniki na karpia:
- 1 kg całego karpia (oczyszczonego),
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 80 g bułki tartej,
- 40 g mąki pszennej,
- olej roślinny lub masło do smażenia.
Sos szary:
- 30 g masła,
- 30 g mąki,
- 300 ml wody,
- 2 łyżki karmelu (1 łyżka cukru, 2 łyżki wody),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 30 g rodzynek,
- 20 g migdałów drobno siekanych.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności zajmij się karpiem. Oczyszczoną i osuszoną rybę podziel na dzwonka tej samej wielkości. Każdy kawałek powinien mieć ok. 2-3 cm grubości.
- Dopraw rybę solą i pieprzem. Następnie obtocz w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane dzwonka smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Ryba w tym czasie powinna nabrać złocistych rumieńców.
- To jednak nie koniec pracy z karpiem. Kawałki ryby przełóż do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 8-10 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. W pierwszej kolejności połącz na palniku masło i mąkę. Cały czas mieszaj energicznie zawartość garnka.
- Po chwili zacznij wlewać wodę, jednocześnie kontynuuj mieszanie. Kiedy powstanie gęsta i aksamitna baza, możesz zacząć dodawać kolejne składniki. Gotuj mieszankę ok. 2 minut. Pod koniec wrzuć do środka rodzynki i posiekane migdały.
- Jak podać karpia? Kawałki ryby w panierce ułóż na dużym półmisku, najlepiej ze świątecznym motywem. Następnie polej obficie sosem. Mieszankę, która zostanie, przelej do sosjerki i ustaw na wigilijnym stole.
- Do dekoracji samego dania możesz wykorzystać np. świeżą natkę pietruszki.