PrzepisDania bezmięsneKatarzyna Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Przygotowuje z niej danie obiadowe

Katarzyna Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Przygotowuje z niej danie obiadowe

Sałatka jarzynowa to must have na święta. Jednak kiedy stoły uginają się pod przysmakami, może nieco zniknąć w tłumie. Marnowanie jedzenia to coś, czego warto uniknąć. Doskonale wie o tym Katarzyna Bosacka, która sałatkę jarzynową zamienia w danie obiadowe dla całej rodziny.

Tarta z sałatki jarzynowej
Tarta z sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bez sałatki jarzynowej świąt nie ma. Co jednak zrobić, gdy święta już się skończyły, a miska sałatki wciąż czeka w lodówce? Katarzyna Bosacka znalazła na to sposób i zamienia ją w obiadową tartę. Brzmi nietypowo, ale ten pomysł zdecydowanie ma szansę na powodzenia. Do śmietnika nie trafia dobre jedzenie, a cała rodzina może cieszyć się pysznym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Tarta z sałatki jarzynowej

Święta za pasem, w kuchni mnóstwo pyszności, a wśród nich królowa polskich stołów - sałatka jarzynowa. Przygotowujemy jej góry, a potem... zostaje nam jej mnóstwo. Ze względu na dodatek majonezu nie nadaje się do zamrożenia. Katarzyna Bosacka zamienia ją w pyszną tartę.

Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności© Canva | Dar1930

Na dodatek do tej tarty wykorzystujemy nie tylko zalegającą w lodówce sałatkę jarzynową, ale również resztki pieczywa. Ten przepis zdecydowanie zasługuje na miano "zero waste".

Składniki:

  • sałatka jarzynowa,
  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • duże jajko,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • garść startego sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz chleb na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i wyrabiaj chwilę, aż ciasto będzie miało konsystencję masy na kotlety mielone.
  2. Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  3. Wyłóż masę z chleba i rozprowadź ją równomiernie po bokach i dnie formy.
  4. Wstaw formę do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz spód tarty do zarumienienia.
  5. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego sałatkę jarzynową.
  6. Całość oprósz startym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę przez 6-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  7. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed podaniem.

Do tarty możesz dodać inne składniki, np. podsmażoną cebulkę, pieczarki lub paprykę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie