Katarzyna Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Przygotowuje z niej danie obiadowe
Sałatka jarzynowa to must have na święta. Jednak kiedy stoły uginają się pod przysmakami, może nieco zniknąć w tłumie. Marnowanie jedzenia to coś, czego warto uniknąć. Doskonale wie o tym Katarzyna Bosacka, która sałatkę jarzynową zamienia w danie obiadowe dla całej rodziny.
Bez sałatki jarzynowej świąt nie ma. Co jednak zrobić, gdy święta już się skończyły, a miska sałatki wciąż czeka w lodówce? Katarzyna Bosacka znalazła na to sposób i zamienia ją w obiadową tartę. Brzmi nietypowo, ale ten pomysł zdecydowanie ma szansę na powodzenia. Do śmietnika nie trafia dobre jedzenie, a cała rodzina może cieszyć się pysznym obiadem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję
Tarta z sałatki jarzynowej
Święta za pasem, w kuchni mnóstwo pyszności, a wśród nich królowa polskich stołów - sałatka jarzynowa. Przygotowujemy jej góry, a potem... zostaje nam jej mnóstwo. Ze względu na dodatek majonezu nie nadaje się do zamrożenia. Katarzyna Bosacka zamienia ją w pyszną tartę.
Na dodatek do tej tarty wykorzystujemy nie tylko zalegającą w lodówce sałatkę jarzynową, ale również resztki pieczywa. Ten przepis zdecydowanie zasługuje na miano "zero waste".
Składniki:
- sałatka jarzynowa,
- kilka kromek czerstwego chleba,
- duże jajko,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
- garść startego sera żółtego.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz chleb na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i wyrabiaj chwilę, aż ciasto będzie miało konsystencję masy na kotlety mielone.
- Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Wyłóż masę z chleba i rozprowadź ją równomiernie po bokach i dnie formy.
- Wstaw formę do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz spód tarty do zarumienienia.
- Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego sałatkę jarzynową.
- Całość oprósz startym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę przez 6-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
- Gotową tartę wyjmij z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed podaniem.
Do tarty możesz dodać inne składniki, np. podsmażoną cebulkę, pieczarki lub paprykę. Smacznego!