Katarzyna Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Przygotowuje z niej danie obiadowe

Sałatka jarzynowa to must have na święta. Jednak kiedy stoły uginają się pod przysmakami, może nieco zniknąć w tłumie. Marnowanie jedzenia to coś, czego warto uniknąć. Doskonale wie o tym Katarzyna Bosacka, która sałatkę jarzynową zamienia w danie obiadowe dla całej rodziny.

Tarta z sałatki jarzynowejTarta z sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bez sałatki jarzynowej świąt nie ma. Co jednak zrobić, gdy święta już się skończyły, a miska sałatki wciąż czeka w lodówce? Katarzyna Bosacka znalazła na to sposób i zamienia ją w obiadową tartę. Brzmi nietypowo, ale ten pomysł zdecydowanie ma szansę na powodzenia. Do śmietnika nie trafia dobre jedzenie, a cała rodzina może cieszyć się pysznym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Tarta z sałatki jarzynowej

Święta za pasem, w kuchni mnóstwo pyszności, a wśród nich królowa polskich stołów - sałatka jarzynowa. Przygotowujemy jej góry, a potem... zostaje nam jej mnóstwo. Ze względu na dodatek majonezu nie nadaje się do zamrożenia. Katarzyna Bosacka zamienia ją w pyszną tartę.

Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności © Canva | Dar1930

Na dodatek do tej tarty wykorzystujemy nie tylko zalegającą w lodówce sałatkę jarzynową, ale również resztki pieczywa. Ten przepis zdecydowanie zasługuje na miano "zero waste".

Składniki:

  • sałatka jarzynowa,
  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • duże jajko,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • garść startego sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz chleb na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i wyrabiaj chwilę, aż ciasto będzie miało konsystencję masy na kotlety mielone.
  2. Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  3. Wyłóż masę z chleba i rozprowadź ją równomiernie po bokach i dnie formy.
  4. Wstaw formę do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz spód tarty do zarumienienia.
  5. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego sałatkę jarzynową.
  6. Całość oprósz startym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę przez 6-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  7. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed podaniem.

Do tarty możesz dodać inne składniki, np. podsmażoną cebulkę, pieczarki lub paprykę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy