WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Katarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem

Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób obawia się pieczenia go, uznając za dość trudne w przygotowaniu. Z przepisem Katarzyny Żak poradzi sobie jednak nawet kuchenny amator.

Sernik Katarzyny Żak - PysznościSernik Katarzyny Żak - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Katarzyna Żak, ahanov-michael
Ewa Malinowska

Katarzyna Żak to aktorka znana z roli Kazimiery Solejukowej z "Rancza" czy też Aliny z "Miodowych lat". Uzdolniona artystka świetnie radzi sobie na ekranie, ale, jak sama przyznaje, nie jest najlepszą kucharką. Z pomocą przychodzą wtedy sprawdzone przepisy. Jednym z nich jest prosty sernik, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Sernik Katarzyny Żak

Czasami proste przepisy okazują się najlepsze i nie trzeba specjalnie eksperymentować ze składnikami, żeby stworzyć wyjątkowy deser. Sekretem suckesu Katarzyny Żak jest połączenie sera, cukru, masła i oczywiście twarogu.

Przepis na błyskawiczny sernik z blenera
Przepis na błyskawiczny sernik z blenera © Adobe Stock | asife

Aby sernik dobrze się upiekł, warto zwrócić uwagę na czas i temperaturę. Dobrze jest również piec sernik w kąpieli wodnej, wkładając blaszkę z masą do większej, wypełnionej wodą. Dzięki temu będzie wilgotny i nie popęka.

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 12 jajek,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przemiel przynajmniej 3 razy na maszynce do mięsa lub w blenderze o dużej mocy. Możesz sięgnąć też po twaróg z wiaderka, już zmielony.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ucierając.
  4. Do masy żółtkowej dodaj zmielony twaróg i delikatnie połącz składniki.
  5. Dodaj aromat, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby nie straciła ona puszystości.
  8. Masę serową przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 1,5 godziny, do suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby dobrze wystygł. Możesz go udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty