PrzepisBoże NarodzenieKatarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem

Katarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem

Sernik Katarzyny Żak - Pyszności
Sernik Katarzyny Żak - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Katarzyna Żak, ahanov-michael
14.12.2023 12:00

Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób obawia się pieczenia go, uznając za dość trudne w przygotowaniu. Z przepisem Katarzyny Żak poradzi sobie jednak nawet kuchenny amator.

Katarzyna Żak to aktorka znana z roli Kazimiery Solejukowej z "Rancza" czy też Aliny z "Miodowych lat". Uzdolniona artystka świetnie radzi sobie na ekranie, ale, jak sama przyznaje, nie jest najlepszą kucharką. Z pomocą przychodzą wtedy sprawdzone przepisy. Jednym z nich jest prosty sernik, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Katarzyny Żak

Czasami proste przepisy okazują się najlepsze i nie trzeba specjalnie eksperymentować ze składnikami, żeby stworzyć wyjątkowy deser. Sekretem suckesu Katarzyny Żak jest połączenie sera, cukru, masła i oczywiście twarogu.

Przepis na błyskawiczny sernik z blenera
Przepis na błyskawiczny sernik z blenera© Adobe Stock | asife

Aby sernik dobrze się upiekł, warto zwrócić uwagę na czas i temperaturę. Dobrze jest również piec sernik w kąpieli wodnej, wkładając blaszkę z masą do większej, wypełnionej wodą. Dzięki temu będzie wilgotny i nie popęka.

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 12 jajek,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przemiel przynajmniej 3 razy na maszynce do mięsa lub w blenderze o dużej mocy. Możesz sięgnąć też po twaróg z wiaderka, już zmielony.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ucierając.
  4. Do masy żółtkowej dodaj zmielony twaróg i delikatnie połącz składniki.
  5. Dodaj aromat, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby nie straciła ona puszystości.
  8. Masę serową przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 1,5 godziny, do suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby dobrze wystygł. Możesz go udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także