Katarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem
Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób obawia się pieczenia go, uznając za dość trudne w przygotowaniu. Z przepisem Katarzyny Żak poradzi sobie jednak nawet kuchenny amator.
14.12.2023 12:00
Katarzyna Żak to aktorka znana z roli Kazimiery Solejukowej z "Rancza" czy też Aliny z "Miodowych lat". Uzdolniona artystka świetnie radzi sobie na ekranie, ale, jak sama przyznaje, nie jest najlepszą kucharką. Z pomocą przychodzą wtedy sprawdzone przepisy. Jednym z nich jest prosty sernik, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Katarzyny Żak
Czasami proste przepisy okazują się najlepsze i nie trzeba specjalnie eksperymentować ze składnikami, żeby stworzyć wyjątkowy deser. Sekretem suckesu Katarzyny Żak jest połączenie sera, cukru, masła i oczywiście twarogu.
Aby sernik dobrze się upiekł, warto zwrócić uwagę na czas i temperaturę. Dobrze jest również piec sernik w kąpieli wodnej, wkładając blaszkę z masą do większej, wypełnionej wodą. Dzięki temu będzie wilgotny i nie popęka.
Składniki:
- 1,2 kg twarogu,
- 200 g masła,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 12 jajek,
- aromat migdałowy lub waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przemiel przynajmniej 3 razy na maszynce do mięsa lub w blenderze o dużej mocy. Możesz sięgnąć też po twaróg z wiaderka, już zmielony.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Do masy stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ucierając.
- Do masy żółtkowej dodaj zmielony twaróg i delikatnie połącz składniki.
- Dodaj aromat, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby nie straciła ona puszystości.
- Masę serową przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 1,5 godziny, do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby dobrze wystygł. Możesz go udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!