PrzepisBoże NarodzenieKatarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem

Katarzyna Żak na święta piecze ten sernik. Wychodzi za każdym razem

Sernik Katarzyny Żak - Pyszności
Sernik Katarzyny Żak - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Katarzyna Żak, ahanov-michael

14.12.2023 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób obawia się pieczenia go, uznając za dość trudne w przygotowaniu. Z przepisem Katarzyny Żak poradzi sobie jednak nawet kuchenny amator.

Katarzyna Żak to aktorka znana z roli Kazimiery Solejukowej z "Rancza" czy też Aliny z "Miodowych lat". Uzdolniona artystka świetnie radzi sobie na ekranie, ale, jak sama przyznaje, nie jest najlepszą kucharką. Z pomocą przychodzą wtedy sprawdzone przepisy. Jednym z nich jest prosty sernik, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Katarzyny Żak

Czasami proste przepisy okazują się najlepsze i nie trzeba specjalnie eksperymentować ze składnikami, żeby stworzyć wyjątkowy deser. Sekretem suckesu Katarzyny Żak jest połączenie sera, cukru, masła i oczywiście twarogu.

Przepis na błyskawiczny sernik z blenera
Przepis na błyskawiczny sernik z blenera© Adobe Stock | asife

Aby sernik dobrze się upiekł, warto zwrócić uwagę na czas i temperaturę. Dobrze jest również piec sernik w kąpieli wodnej, wkładając blaszkę z masą do większej, wypełnionej wodą. Dzięki temu będzie wilgotny i nie popęka.

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 12 jajek,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przemiel przynajmniej 3 razy na maszynce do mięsa lub w blenderze o dużej mocy. Możesz sięgnąć też po twaróg z wiaderka, już zmielony.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ucierając.
  4. Do masy żółtkowej dodaj zmielony twaróg i delikatnie połącz składniki.
  5. Dodaj aromat, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby nie straciła ona puszystości.
  8. Masę serową przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 1,5 godziny, do suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby dobrze wystygł. Możesz go udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także