Kiedy nie chce mi się lepić pierogów, sięgam po ten przepis. Obiad mam gotowy w 15 minut

Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Przygotowanie ich zabiera jednak nieco czasu. Kiedy zatęsknię za tym smakiem, ale brakuje mi wolnej chwili, sięgam po przepis na ekspresowy makaron. Całkiem wiernie oddaje smak uwielbianych pierogów, a pracy przy tym jest tyle, co nic.

Makaron z twarogiem - PysznościMakaron z twarogiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi i makaron połączą dodatki - twaróg, podsmażona cebulka i skwarki z boczku. Taki obiad przygotowuje się ekspresowo. Zajmuje to właściwie tyle czasu, co ugotowanie samego makaronu. Ten przepis to najlepszy i najsmaczniejszy ratunek w zabiegany dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Makaron a'la ruskie

Szukasz prostego, szybkiego i pysznego dania? Makaron z serem i cebulką to idealna propozycja. Ten klasyk kuchni polskiej zachwyca prostotą wykonania. W kilkanaście minut na talerzach ląduje pyszne i sycące danie.

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności © Canva | KSevchenko

Makaron a'la pierogi ruskie uwielbiają dzieci, a i dorośli nie odmówią sobie porcji. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Możesz tutaj użyć zarówno makaronu pszennego, jak i pełnoziarnistego. Polecam przede wszystkim świderki i muszelki.

Składniki:

  • pół opakowania makaronu świderki (lub innego ulubionego kształtu),
  • 1-2 cebule, w zależności od wielkości,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę na małym ogniu.
  4. Odcedź makaron i dodaj go do podsmażonej cebuli. Wymieszaj dokładnie.
  5. Rozdrobnij ser widelcem i dodaj go do makaronu z cebulką na patelni.
  6. Smaż jeszcze kilka minut.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Do tego makaronu na koniec możesz dorzucić również usmażony na chrupko, podsmażony w kostkę boczek. Jest pysznie, ekspresowo i niedrogo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji