Kiedy nie chce mi się lepić pierogów, sięgam po ten przepis. Obiad mam gotowy w 15 minut
Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Przygotowanie ich zabiera jednak nieco czasu. Kiedy zatęsknię za tym smakiem, ale brakuje mi wolnej chwili, sięgam po przepis na ekspresowy makaron. Całkiem wiernie oddaje smak uwielbianych pierogów, a pracy przy tym jest tyle, co nic.
22.03.2024 11:38
Pierogi i makaron połączą dodatki - twaróg, podsmażona cebulka i skwarki z boczku. Taki obiad przygotowuje się ekspresowo. Zajmuje to właściwie tyle czasu, co ugotowanie samego makaronu. Ten przepis to najlepszy i najsmaczniejszy ratunek w zabiegany dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron a'la ruskie
Szukasz prostego, szybkiego i pysznego dania? Makaron z serem i cebulką to idealna propozycja. Ten klasyk kuchni polskiej zachwyca prostotą wykonania. W kilkanaście minut na talerzach ląduje pyszne i sycące danie.
Makaron a'la pierogi ruskie uwielbiają dzieci, a i dorośli nie odmówią sobie porcji. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Możesz tutaj użyć zarówno makaronu pszennego, jak i pełnoziarnistego. Polecam przede wszystkim świderki i muszelki.
Składniki:
- pół opakowania makaronu świderki (lub innego ulubionego kształtu),
- 1-2 cebule, w zależności od wielkości,
- 150 g twarogu półtłustego,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę na małym ogniu.
- Odcedź makaron i dodaj go do podsmażonej cebuli. Wymieszaj dokładnie.
- Rozdrobnij ser widelcem i dodaj go do makaronu z cebulką na patelni.
- Smaż jeszcze kilka minut.
- Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.
Do tego makaronu na koniec możesz dorzucić również usmażony na chrupko, podsmażony w kostkę boczek. Jest pysznie, ekspresowo i niedrogo. Smacznego!