Kiedy nie chce mi się lepić pierogów, sięgam po ten przepis. Obiad mam gotowy w 15 minut

Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Przygotowanie ich zabiera jednak nieco czasu. Kiedy zatęsknię za tym smakiem, ale brakuje mi wolnej chwili, sięgam po przepis na ekspresowy makaron. Całkiem wiernie oddaje smak uwielbianych pierogów, a pracy przy tym jest tyle, co nic.

Makaron z twarogiem - PysznościMakaron z twarogiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi i makaron połączą dodatki - twaróg, podsmażona cebulka i skwarki z boczku. Taki obiad przygotowuje się ekspresowo. Zajmuje to właściwie tyle czasu, co ugotowanie samego makaronu. Ten przepis to najlepszy i najsmaczniejszy ratunek w zabiegany dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Makaron a'la ruskie

Szukasz prostego, szybkiego i pysznego dania? Makaron z serem i cebulką to idealna propozycja. Ten klasyk kuchni polskiej zachwyca prostotą wykonania. W kilkanaście minut na talerzach ląduje pyszne i sycące danie.

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności © Canva | KSevchenko

Makaron a'la pierogi ruskie uwielbiają dzieci, a i dorośli nie odmówią sobie porcji. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Możesz tutaj użyć zarówno makaronu pszennego, jak i pełnoziarnistego. Polecam przede wszystkim świderki i muszelki.

Składniki:

  • pół opakowania makaronu świderki (lub innego ulubionego kształtu),
  • 1-2 cebule, w zależności od wielkości,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę na małym ogniu.
  4. Odcedź makaron i dodaj go do podsmażonej cebuli. Wymieszaj dokładnie.
  5. Rozdrobnij ser widelcem i dodaj go do makaronu z cebulką na patelni.
  6. Smaż jeszcze kilka minut.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Do tego makaronu na koniec możesz dorzucić również usmażony na chrupko, podsmażony w kostkę boczek. Jest pysznie, ekspresowo i niedrogo. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło