Kiedy nie chce mi się lepić pierogów, sięgam po ten przepis. Obiad mam gotowy w 15 minut

Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Przygotowanie ich zabiera jednak nieco czasu. Kiedy zatęsknię za tym smakiem, ale brakuje mi wolnej chwili, sięgam po przepis na ekspresowy makaron. Całkiem wiernie oddaje smak uwielbianych pierogów, a pracy przy tym jest tyle, co nic.

Makaron z twarogiem - PysznościMakaron z twarogiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pierogi i makaron połączą dodatki - twaróg, podsmażona cebulka i skwarki z boczku. Taki obiad przygotowuje się ekspresowo. Zajmuje to właściwie tyle czasu, co ugotowanie samego makaronu. Ten przepis to najlepszy i najsmaczniejszy ratunek w zabiegany dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Makaron a'la ruskie

Szukasz prostego, szybkiego i pysznego dania? Makaron z serem i cebulką to idealna propozycja. Ten klasyk kuchni polskiej zachwyca prostotą wykonania. W kilkanaście minut na talerzach ląduje pyszne i sycące danie.

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności © Canva | KSevchenko

Makaron a'la pierogi ruskie uwielbiają dzieci, a i dorośli nie odmówią sobie porcji. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Możesz tutaj użyć zarówno makaronu pszennego, jak i pełnoziarnistego. Polecam przede wszystkim świderki i muszelki.

Składniki:

  • pół opakowania makaronu świderki (lub innego ulubionego kształtu),
  • 1-2 cebule, w zależności od wielkości,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę na małym ogniu.
  4. Odcedź makaron i dodaj go do podsmażonej cebuli. Wymieszaj dokładnie.
  5. Rozdrobnij ser widelcem i dodaj go do makaronu z cebulką na patelni.
  6. Smaż jeszcze kilka minut.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Do tego makaronu na koniec możesz dorzucić również usmażony na chrupko, podsmażony w kostkę boczek. Jest pysznie, ekspresowo i niedrogo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach