Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym i brokułem

Oto pyszna zapiekanka z makaronem, który połączyliśmy m.in. z brokułem. Taka wspaniała kombinacja na pewno skradnie Twoje serce!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g makaron pełnoziarnisty
  2. 1 szt. brokuł świeży
  3. 1/2 szkl. woda
  4. 500 ml śmietanka 30%
  5. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  6. 3/4 szkl. ser mozzarella (z podziałem na pół)
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 łyżka czosnek suszony
  9. 1 łyżka sól
  10. 1/2 łyżki pieprz
  11. 60 g masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą makaron pełnoziarnisty, świeży brokuł oraz mozzarellę.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: parmezan, czosnek, sól, pieprz, śmietankę 30% oraz roztopione masło.

Obrazek

3. Na samym końcu dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Piecz pod przykryciem.

Obrazek

4. Wyjmij zapiekankę, po czym dodaj mozzarellę i bułkę tartą. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10 minut.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem