Kiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu
Ciasto sypane z truskawkami uratowało mnie z niejednej opresji. To jedno z najszybszych i jednocześnie najbardziej oszczędnych ciast, z jakimi miałam do czynienia. Deser ten wiedzie prym na mojej liście ulubionych.
31.05.2024 | aktual.: 31.05.2024 11:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nikogo nie zdziwi, że przygotowanie ciasta sypanego z truskawkami dosłownie polega na wsypaniu składników do formy. Następnie należy je jedynie nieco okrasić masłem i wrzucić do piekarnika. I mimo że brzmi to jak szaleństwo, jest w tym metoda. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Przyda ci się nie raz i nie dwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić ciasto sypane? Patent na szybki i prosty deser
Przygotowanie ciasta sypanego to bułka z masłem. Gdyby nie to, że mamy tutaj do czynienia z gorącym piekarnikiem, przyrządzenie takiego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce wystarczy wymieszać składniki suche, w drugiej powinny wylądować przygotowane (umyte i odszypułkowane) owoce - w tym przypadku truskawki.
Co dalej? Trik polega na wyłożeniu spodu blachy do pieczenia jedną warstwą z połowy suchych składników, następną warstwą są owce, a kolejną - druga część suchych składników. Na wierzch ląduje masło w kawałkach. To wszystko. Ciasto sypane powinno spędzić w piekarniku mniej więcej godzinę. Efekt? Palce lizać!
Zobacz także
Ciasto sypane z truskawkami. Przepis
Składniki:
- 400 g truskawek,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 200 g zimnego, twardego masła,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki krupczatki,
- pół szklanki kaszy manny,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Większe owoce pokrój na pół.
- Płatki owsiane wymieszaj z mąką pszenną, krupczatką, kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podziel mieszaninę na dwie części.
- Blachę do pieczenia/tortownicę wysmaruj sporą ilością masła i wysyp połowę składników. Wyrównaj je rękoma, by utworzyły równomierną warstwę.
- Na suchych składnikach ułóż truskawki i zasyp całość pozostałymi suchymi składnikami.
- Na wierzch ciasta wyłóż masło pokrojone w cienkie plastry.
- Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. C (góra-dół).
- Przed podaniem posyp ciasto sypane cukrem pudrem.