Kiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu

Ciasto sypane z truskawkami uratowało mnie z niejednej opresji. To jedno z najszybszych i jednocześnie najbardziej oszczędnych ciast, z jakimi miałam do czynienia. Deser ten wiedzie prym na mojej liście ulubionych.

Ciasto sypane to absolutny pewniak Ciasto sypane to absolutny pewniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nikogo nie zdziwi, że przygotowanie ciasta sypanego z truskawkami dosłownie polega na wsypaniu składników do formy. Następnie należy je jedynie nieco okrasić masłem i wrzucić do piekarnika. I mimo że brzmi to jak szaleństwo, jest w tym metoda. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Przyda ci się nie raz i nie dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Jak zrobić ciasto sypane? Patent na szybki i prosty deser

Przygotowanie ciasta sypanego to bułka z masłem. Gdyby nie to, że mamy tutaj do czynienia z gorącym piekarnikiem, przyrządzenie takiego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce wystarczy wymieszać składniki suche, w drugiej powinny wylądować przygotowane (umyte i odszypułkowane) owoce - w tym przypadku truskawki.

Co dalej? Trik polega na wyłożeniu spodu blachy do pieczenia jedną warstwą z połowy suchych składników, następną warstwą są owce, a kolejną - druga część suchych składników. Na wierzch ląduje masło w kawałkach. To wszystko. Ciasto sypane powinno spędzić w piekarniku mniej więcej godzinę. Efekt? Palce lizać!

Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego
Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego © Pixabay

Ciasto sypane z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 200 g zimnego, twardego masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Większe owoce pokrój na pół.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z mąką pszenną, krupczatką, kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podziel mieszaninę na dwie części.
  3. Blachę do pieczenia/tortownicę wysmaruj sporą ilością masła i wysyp połowę składników. Wyrównaj je rękoma, by utworzyły równomierną warstwę.
  4. Na suchych składnikach ułóż truskawki i zasyp całość pozostałymi suchymi składnikami.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż masło pokrojone w cienkie plastry.
  6. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. C (góra-dół).
  7. Przed podaniem posyp ciasto sypane cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟