Kiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu

Ciasto sypane z truskawkami uratowało mnie z niejednej opresji. To jedno z najszybszych i jednocześnie najbardziej oszczędnych ciast, z jakimi miałam do czynienia. Deser ten wiedzie prym na mojej liście ulubionych.

Ciasto sypane to absolutny pewniak Ciasto sypane to absolutny pewniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nikogo nie zdziwi, że przygotowanie ciasta sypanego z truskawkami dosłownie polega na wsypaniu składników do formy. Następnie należy je jedynie nieco okrasić masłem i wrzucić do piekarnika. I mimo że brzmi to jak szaleństwo, jest w tym metoda. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Przyda ci się nie raz i nie dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Jak zrobić ciasto sypane? Patent na szybki i prosty deser

Przygotowanie ciasta sypanego to bułka z masłem. Gdyby nie to, że mamy tutaj do czynienia z gorącym piekarnikiem, przyrządzenie takiego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce wystarczy wymieszać składniki suche, w drugiej powinny wylądować przygotowane (umyte i odszypułkowane) owoce - w tym przypadku truskawki.

Co dalej? Trik polega na wyłożeniu spodu blachy do pieczenia jedną warstwą z połowy suchych składników, następną warstwą są owce, a kolejną - druga część suchych składników. Na wierzch ląduje masło w kawałkach. To wszystko. Ciasto sypane powinno spędzić w piekarniku mniej więcej godzinę. Efekt? Palce lizać!

Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego
Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego © Pixabay

Ciasto sypane z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 200 g zimnego, twardego masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Większe owoce pokrój na pół.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z mąką pszenną, krupczatką, kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podziel mieszaninę na dwie części.
  3. Blachę do pieczenia/tortownicę wysmaruj sporą ilością masła i wysyp połowę składników. Wyrównaj je rękoma, by utworzyły równomierną warstwę.
  4. Na suchych składnikach ułóż truskawki i zasyp całość pozostałymi suchymi składnikami.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż masło pokrojone w cienkie plastry.
  6. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. C (góra-dół).
  7. Przed podaniem posyp ciasto sypane cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci