Kiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu

Ciasto sypane z truskawkami uratowało mnie z niejednej opresji. To jedno z najszybszych i jednocześnie najbardziej oszczędnych ciast, z jakimi miałam do czynienia. Deser ten wiedzie prym na mojej liście ulubionych.

Ciasto sypane to absolutny pewniak Ciasto sypane to absolutny pewniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nikogo nie zdziwi, że przygotowanie ciasta sypanego z truskawkami dosłownie polega na wsypaniu składników do formy. Następnie należy je jedynie nieco okrasić masłem i wrzucić do piekarnika. I mimo że brzmi to jak szaleństwo, jest w tym metoda. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Przyda ci się nie raz i nie dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Jak zrobić ciasto sypane? Patent na szybki i prosty deser

Przygotowanie ciasta sypanego to bułka z masłem. Gdyby nie to, że mamy tutaj do czynienia z gorącym piekarnikiem, przyrządzenie takiego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce wystarczy wymieszać składniki suche, w drugiej powinny wylądować przygotowane (umyte i odszypułkowane) owoce - w tym przypadku truskawki.

Co dalej? Trik polega na wyłożeniu spodu blachy do pieczenia jedną warstwą z połowy suchych składników, następną warstwą są owce, a kolejną - druga część suchych składników. Na wierzch ląduje masło w kawałkach. To wszystko. Ciasto sypane powinno spędzić w piekarniku mniej więcej godzinę. Efekt? Palce lizać!

Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego
Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego © Pixabay

Ciasto sypane z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 200 g zimnego, twardego masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Większe owoce pokrój na pół.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z mąką pszenną, krupczatką, kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podziel mieszaninę na dwie części.
  3. Blachę do pieczenia/tortownicę wysmaruj sporą ilością masła i wysyp połowę składników. Wyrównaj je rękoma, by utworzyły równomierną warstwę.
  4. Na suchych składnikach ułóż truskawki i zasyp całość pozostałymi suchymi składnikami.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż masło pokrojone w cienkie plastry.
  6. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. C (góra-dół).
  7. Przed podaniem posyp ciasto sypane cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze