PrzepisSzybkie ciastoKiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu

Kiedy nie mam czasu, robię ciasto sypane. Zawsze się udaje i smakuje każdemu

Ciasto sypane to absolutny pewniak
Ciasto sypane to absolutny pewniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.05.2024 11:22, aktual.: 31.05.2024 11:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto sypane z truskawkami uratowało mnie z niejednej opresji. To jedno z najszybszych i jednocześnie najbardziej oszczędnych ciast, z jakimi miałam do czynienia. Deser ten wiedzie prym na mojej liście ulubionych.

Nikogo nie zdziwi, że przygotowanie ciasta sypanego z truskawkami dosłownie polega na wsypaniu składników do formy. Następnie należy je jedynie nieco okrasić masłem i wrzucić do piekarnika. I mimo że brzmi to jak szaleństwo, jest w tym metoda. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Przyda ci się nie raz i nie dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić ciasto sypane? Patent na szybki i prosty deser

Przygotowanie ciasta sypanego to bułka z masłem. Gdyby nie to, że mamy tutaj do czynienia z gorącym piekarnikiem, przyrządzenie takiego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce wystarczy wymieszać składniki suche, w drugiej powinny wylądować przygotowane (umyte i odszypułkowane) owoce - w tym przypadku truskawki.

Co dalej? Trik polega na wyłożeniu spodu blachy do pieczenia jedną warstwą z połowy suchych składników, następną warstwą są owce, a kolejną - druga część suchych składników. Na wierzch ląduje masło w kawałkach. To wszystko. Ciasto sypane powinno spędzić w piekarniku mniej więcej godzinę. Efekt? Palce lizać!

Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego
Nie ma łatwiejszego ciasta od ciasta sypanego © Pixabay

Ciasto sypane z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 200 g zimnego, twardego masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Większe owoce pokrój na pół.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z mąką pszenną, krupczatką, kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podziel mieszaninę na dwie części.
  3. Blachę do pieczenia/tortownicę wysmaruj sporą ilością masła i wysyp połowę składników. Wyrównaj je rękoma, by utworzyły równomierną warstwę.
  4. Na suchych składnikach ułóż truskawki i zasyp całość pozostałymi suchymi składnikami.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż masło pokrojone w cienkie plastry.
  6. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. C (góra-dół).
  7. Przed podaniem posyp ciasto sypane cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także