PrzepisDania mięsneKiedy podasz na stół, goście będą błagać o przepis. Smakuje wszystkim i zawsze się udaje

Kiedy podasz na stół, goście będą błagać o przepis. Smakuje wszystkim i zawsze się udaje

Gorący, sycący i tak pyszny, że ciężko odmówić dokładki. Ten obiad to sprawdzony patent na najgłośniej burczące brzuchy. Idealna kompozycja mięs, marchewki, szalotki oraz przypraw to przepis na pyszny sukces.

Gulasz - Pyszności
Gulasz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

21.03.2024 | aktual.: 21.03.2024 11:31

Gulasze w polskiej kuchni doskonale znane są od lat, jednak ta odsłona zaskoczy niejednego amatora duszonych mięs w sosie. Przygotowanie tego gulaszu jest proste, ale wymaga nieco cierpliwości. Oprócz mięsa, które rozpływa się w ustach, istotną rolę odgrywają warzywa i czerwone wino. Ten ostatni dodatek nie tylko nadaje gulaszowi charakterystyczny smak, ale również sprawia, że mięso staje się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulasz po burgundzku

Do przygotowania tego wyjątkowego dania używamy wołowiny oraz surowego boczku. Wytopiony z niego tłuszcz nadaje potrawie delikatny, mięsny posmak, który stanowi jej esencję. Nie bez powodu mówi się przecież, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Niezbędne będą również aromatyczny tymianek.

Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik
Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik© Canva | PeteerS

Jeśli jesteś fanem wyrazistych, ostrych smaków, to gulasz po burgundzku podkręcić możesz odrobiną ostrej papryki lub dorzucić trochę posiekanego chilli. Do przygotowania tego gulaszu, warto jest wybrać wino wytrawne.

Składniki:

  • 2 kg wołowiny gulaszowej,
  • 200 g surowego boczku,
  • 300 g szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g marchewki,
  • 3 pomidory,
  • 100 ml oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • 750 ml czerwonego wina,
  • 800 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekaj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Wołowinę oczyść i pokrój w dość duże kostki, a boczek pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. Wrzuć do garnka pokrojony w kostkę boczek. Wytop tłuszcz, a następnie wyjmij kawałki boczku i dolej oleju.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso, dopraw je solą i pieprzem, a następnie dokładnie wysmaż.
  5. Dodaj do mięsa posiekaną szalotkę, czosnek i marchewkę. Wymieszaj i podsmażaj do momentu zarumienienia warzyw.
  6. W międzyczasie umyj i pokrój pomidory w kostkę, a następnie wrzuć je do garnka z resztą warzyw.
  7. Dodaj również suszony tymianek, liście laurowe i wytopiony wcześniej boczek.
  8. Na koniec wlej wino i wodę.
  9. Gotuj całość na małym ogniu do miękkości składników i momentu odparowania alkoholu. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Podawaj aromatyczny gulasz wołowy z boczkiem z ulubionym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie