Sezon na cukinię. Przygotujesz wiele ciekawych letnich przysmaków

Jeśli masz swój przydomowy ogród lub działkę, to z pewnością decydujesz się na wysianie i posadzenie wielu warzyw. Być może, wśród nich znajduje się również cukinia. Jest to popularne warzywo, z którego można przygotować naprawdę wiele smacznych dań. A czy wiesz, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na cukinie? Sprawdź również właściwości tego warzywa i kuchenne inspiracje.

ObrazekSezon na cukinie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdyby chcieć określić warzywa sezonowe w prostych słowach, to można pokusić się o stwierdzenie, że są smaczne, zdrowe i uniwersalne, bo można przygotować z nich praktycznie wszystko. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te z własnego ogrodu. Są ekologiczne, starannie uprawiane, a ich zbieranie to czysta przyjemność. Być może, w twoim ogrodzie rośnie również cukinia. Jest to bardzo smaczne i pełne witamin warzywo, które ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pomimo tego, że można ją kupić praktycznie przez cały rok, to warto wiedzieć, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na cukinię z Polski.

Cukinia — tanie, smaczne i pełne wartości warzywo

Zanim dowiesz się, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na cukinię, dobrze jest nieco lepiej poznać to warzywo, a szczególnie jej właściwości. Jest to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo. Jego wyjątkowość tkwi nie tylko w smaku, ale przede wszystkim w zawartości witaminy C i witamin z grupy B. Cukinia zawiera również wiele cennych minerałów, takich jak potas, błonnik, kwas foliowy i magnez.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Można ją przygotować na wiele smacznych sposobów. Jest dostępna w różnych odmianach, takich jak zielone, żółte lub białe. Cukinie mają delikatny smak i miękką teksturę, dlatego są często wykorzystywane w kuchni do różnych potraw, takich jak duszone warzywa, zapiekanki, sałatki, placki czy nadziewane dania.

Sezon na cukinię — co można zrobić z tego smacznego warzywa?

W związku z tym, że cukinia to pełne wartości warzywo, to warto po nią sięgnąć, gdy akurat masz ochotę na przekąskę, zupę czy danie obiadowe. Do najpopularniejszych form jej przygotowania należy zaliczyć polską wersję leczo, zupę krem czy cukinię faszerowaną. Ale na tym nie koniec. Kiedy nadejdzie sezon na cukinię, dobrze jest mieć zapas w lodówce. Można je tam przechowywać przez kilka dni. Polecanym sposobem przygotowania cukinii jest smażenie lub pieczenie, choć nie jest to może najzdrowsza opcja.

Obrazek
Smażenie cukinii - Pyszności; Foto Canva.com

Grube plastry cukinii dobrze jest obtoczyć w jajku i bułce tartej. To wspaniała przekąska lub ciepła kolacja. Innym pomysłem jest delikatne podsmażenie dużej ilości drobno posiekanego czosnku na patelni, a następnie dodanie na chwilę plasterków cukinii. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników czosnku. Bardziej czasochłonnym daniem jest cukinia z piekarnika, przygotowana w chrupiącej panierce z parmezanu, oregano i mielonych migdałów lub bułki tartej (w proporcji 6:1:4). Musi być pieczona przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza.

Kiedy sezon na cukinię?

Jeśli zamierzasz zbierać cukinie w swoim ogrodzie, to musisz jeszcze chwilę poczekać. Sezon na cukinię rozpoczyna się bowiem w sierpniu i trwa aż do końca lata. Oczywiście, możesz ją kupić przez cały rok, ale to ta polska odmiana, zebrana w drugiej części lata uchodzi za tę najzdrowszą i najsmaczniejszą. Również wtedy jest najtańsza. Warto sięgać po to sezonowe warzywo, przy każdej możliwej okazji. Obiad z cukinią na pewno posmakuje całej twojej rodzinie.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy