Większość Polaków panieruje i smaży, jak kotlety. Ewa Wachowicz robi z niej pyszny dżem

Cukinia to uniwersalne warzywo, które często smażymy i dusimy w leczo. Ewa Wachowicz przygotowuje z niej przepyszny dżem. Zobacz, jak go zrobić.

Dżem z cukinii Ewy Wachowicz, źródło: Canva, InstagramDżem z cukinii Ewy Wachowicz, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Sezon na cukinię powoli się rozkręca, a w sklepach często znaleźć można to warzywo w naprawdę atrakcyjnych cenach. Chociaż większość z nas cukinię kojarzy ze smażonymi, chrupiącymi plackami lub gęstym leczo z papryką i kiełbasą, to stanowi ona świetną bazę do wielu innych przepisów. Jeśli twój ogród wyjątkowo obrodzi w chrupiące kabaczki lub szukasz inspiracji na domowe przetwory, to przepis Ewy Wachowicz koniecznie powinien wylądować w twoim przepiśniku. Gwiazda programów telewizyjnych i była miss przygotowuje pyszny dżem z cukinii. Słodki dodatek zaskakuje smakiem.

Czy cukinia jest zdrowa?

Do Polski przywędrowała z Włoch, gdzie jej nazwa "zucchina" oznacza po prostu małą dynię. Jest łagodna i delikatna w smaku, a przy tym jest lekkostrawna i zawiera zaledwie 21 kcal w 100 gramach. Dzięki temu jest jednym z pierwszych warzyw, jakie wprowadza się przy rozszerzaniu diety u dzieci. Ma w sobie potas, żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinię zalicza się do warzyw ekologicznych, które nie kumulują metali ciężkich oraz azotanów. Dzięki temu można ją jeść zarówno po obróbce cieplnej, jak i na surowo.

Obrazek

Dżem z cukinii Ewy Wachowicz

Przepisem na pyszny, słodki dżem z kabaczka podzieliła się na swojej stronie internetowej Ewa Wachowicz. Delikatnie cytrynowy w smaku, nieprzesłodzony dżem świetnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do ciast, placków i naleśników. Świetnie smakuje również wyjadany łyżeczką, prosto ze słoika.

Składniki:

  • 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż warzywo stanie się miękkie.
  2. Pod koniec gotowania dodaj do cukinii cukier, galaretki cytrynowe, sok oraz skórkę z cytryny. Ścierając skórkę, uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony - jest ona gorzka i może wpłynąć na smak dania.
  3. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i osuszonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odwróć słoik do góry nogami i pozostaw do wystudzenia.
Dżem z cukinii- Pyszności, kadr z kanału YouTube Edyta i Piotr
Dżem z cukinii- Pyszności, kadr z kanału YouTube Edyta i Piotr

Trzymany w lodówce dżem ścina się jak galaretka, w pokojowej temperaturze staje się bardziej płynny. Wybierz swój sposób przechowywania w zależności od tego, do czego chcesz go wykorzystać. Zamiast galaretki cytrynowej możesz sięgnąć również po galaretkę agrestową.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków