Większość Polaków panieruje i smaży, jak kotlety. Ewa Wachowicz robi z niej pyszny dżem
Cukinia to uniwersalne warzywo, które często smażymy i dusimy w leczo. Ewa Wachowicz przygotowuje z niej przepyszny dżem. Zobacz, jak go zrobić.
02.06.2023 | aktual.: 03.06.2023 02:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na cukinię powoli się rozkręca, a w sklepach często znaleźć można to warzywo w naprawdę atrakcyjnych cenach. Chociaż większość z nas cukinię kojarzy ze smażonymi, chrupiącymi plackami lub gęstym leczo z papryką i kiełbasą, to stanowi ona świetną bazę do wielu innych przepisów. Jeśli twój ogród wyjątkowo obrodzi w chrupiące kabaczki lub szukasz inspiracji na domowe przetwory, to przepis Ewy Wachowicz koniecznie powinien wylądować w twoim przepiśniku. Gwiazda programów telewizyjnych i była miss przygotowuje pyszny dżem z cukinii. Słodki dodatek zaskakuje smakiem.
Czy cukinia jest zdrowa?
Do Polski przywędrowała z Włoch, gdzie jej nazwa "zucchina" oznacza po prostu małą dynię. Jest łagodna i delikatna w smaku, a przy tym jest lekkostrawna i zawiera zaledwie 21 kcal w 100 gramach. Dzięki temu jest jednym z pierwszych warzyw, jakie wprowadza się przy rozszerzaniu diety u dzieci. Ma w sobie potas, żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinię zalicza się do warzyw ekologicznych, które nie kumulują metali ciężkich oraz azotanów. Dzięki temu można ją jeść zarówno po obróbce cieplnej, jak i na surowo.
Dżem z cukinii Ewy Wachowicz
Przepisem na pyszny, słodki dżem z kabaczka podzieliła się na swojej stronie internetowej Ewa Wachowicz. Delikatnie cytrynowy w smaku, nieprzesłodzony dżem świetnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do ciast, placków i naleśników. Świetnie smakuje również wyjadany łyżeczką, prosto ze słoika.
Zobacz także
Składniki:
- 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
- 1 kg cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- sok i skórka z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż warzywo stanie się miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj do cukinii cukier, galaretki cytrynowe, sok oraz skórkę z cytryny. Ścierając skórkę, uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony - jest ona gorzka i może wpłynąć na smak dania.
- Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i osuszonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odwróć słoik do góry nogami i pozostaw do wystudzenia.
Trzymany w lodówce dżem ścina się jak galaretka, w pokojowej temperaturze staje się bardziej płynny. Wybierz swój sposób przechowywania w zależności od tego, do czego chcesz go wykorzystać. Zamiast galaretki cytrynowej możesz sięgnąć również po galaretkę agrestową.
Smacznego!