Faszerowane skrzydełka z kurczaka z soczewicą, pomidorami i cukinią - tani pomysł na obiad
Wyjątkowe faszerowane skrzydełka z kurczaka z pysznym farszem na bazie soczewicy, cukinii i suszonych pomidorów rozpływają się w ustach. Koniec z nudnymi skrzydełkami.
05.11.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:28
Przepis na skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka to jedna z najtańszych części mięsa, jakie można dostać w sklepie. Wiele osób pomija je w swoim menu, uznając za nudne i mało smaczne. Dziś odczarujemy ten mit i przygotujemy pyszne skrzydełka z farszem na bazie soczewicy, suszonych pomidorów oraz cukinii. Ten przepis świetnie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach oraz jako pyszna przekąska imprezowa na ciepło.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Faszerowane skrzydełka
Składniki:
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 80 suszonych pomidorów w oleju
- 2 małe cukinie
- 200 g ugotowanej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 skrzydełek
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów, który nada dodatkowego aromatu naszemu daniu. Dodaj również pokrojone suszone pomidory. Gdy cebula się zarumieni, dorzuć ugotowaną soczewicę. Przesmaż całość.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody i wrzuć na patelnię. Wymieszaj całość i dodaj przyprawy: słodką paprykę, suszoną natkę pietruszki, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Dosyp bułkę tartą i wymieszaj dobrze zawartość patelni.
Przejdź do mięsa. Usuń lotki ze skrzydełek. Następnie oddziel mięso od kości wzdłuż ścięgien. Zsuń je na dół, aż zostanie odsłonięta kość. Zerknij na nasz filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Powstałe kieszonki z mięsa wypełnij przygotowanym farszem.
Tak przygotowane mięso smaż na rozgrzanej patelni z dość dużą ilością oleju roślinnego. Obsmaż je z każdej strony, aby apetycznie się zarumieniły. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie nasze skrzydełka są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natka świeżej pietruszki lub szczypiorkiem i podaj swoim bliskim. Smacznego!