Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik

Jesień to czas, gdy w kuchni pachnie korzennymi przyprawami, a owoce w spiżarni kuszą soczystością. Jeśli szukasz szybkiego ciasta z gruszkami, które nie wymaga godzin przy kuchence, ten przepis jest dla ciebie. Kilka minut pracy, a resztę zrobi piekarnik – w efekcie powstaje aromatyczny, wilgotny deser, który pokocha cała rodzina.

Ciasto z gruszkami to szybki i smaczny hit tego sezonuCiasto z gruszkami to szybki i smaczny hit tego sezonu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pgsstudija
Karol Wiak

Poranne mgły i chłodniejsze wieczory przypominają nam, że lato odchodzi w zapomnienie. To idealny moment, aby rozgrzać dom pysznymi wypiekami. Szybkie ciasto z gruszkami sprawdzi się zarówno przy nagłej ochocie na deser, jak i na spotkania z bliskimi – zawsze robi wrażenie.

Gruszki – jak je wykorzystać do pieczenia ciasta?

Gruszki to owoce, które mają w sobie coś magicznego – słodkie, soczyste wnętrze i delikatna skórka, która w pieczeniu pięknie karmelizuje się w cieście. Jeśli chodzi o szybkie ciasto z gruszkami, ja zawsze wybieram owoce, które są lekko twarde, ale już dojrzałe – wtedy w piekarniku nie rozpadną się na papkę, a zachowają ładną strukturę.

Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach

Moim sposobem jest podzielenie gruszek na dwie części - część trzymam w spiżarni, gdzie dojrzewają w spokoju, a resztę od razu przerabiam. Dzięki temu zawsze mam świeże gruszki do szybkich deserów. Gdy piekę ciasto, kroję je w cienkie plasterki lub kostkę – w zależności od tego, jaki efekt chcę uzyskać. Krojenie w kostkę sprawdza się idealnie w przepisach, gdzie masa ciasta ma przykryć owoce, a plasterki świetnie wyglądają na wierzchu ciasta, tworząc apetyczny wzór.

Nie zapominaj też o dodatkach - szczypta cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej lub wanilii podkreślą naturalną słodycz gruszek i sprawią, że szybkie ciasto z gruszkami będzie miało głębszy smak.

Przepis na szybkie ciasto z gruszkami

Szybkie ciasto z gruszkami to idealny sposób na deser, który praktycznie robi się sam: kilka minut pracy przy owocach i masie, a resztę zrobi piekarnik. W tym przepisie postawiłem na prostotę i smak – każdy krok jest jasny, a efekt końcowy zachwyca zarówno aromatem, jak i soczystością gruszek.

Składniki:

  • 4-5 średnich gruszek (lekko twarde, ale dojrzałe),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj gruszki, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę lub cienkie plasterki i włóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Posyp gruszki cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i wanilią. Wymieszaj, aby owoce równomiernie się pokryły.
  2. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Stopniowo dodawaj roztopione masło, jajka i mleko, mieszając mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masa będzie gładka, przelej ją do formy, równomiernie rozprowadzając tak, aby całkowicie przykryła gruszki.
  3. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto jest gotowe, gdy wierzch lekko się zarumieni, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do przestudzenia.

Szybkie ciasto z gruszkami najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Możesz podać je samo lub z dodatkiem bitej śmietany czy gałki lodów waniliowych. Mała przyjemność, a efekt gwarantowany – aromat gruszek i przypraw wypełni cały dom.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki