Obieram gruszki i zalewam ciastem. Żadna cukiernia nie może się pochwalić takim hitem

Masz ochotę na deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje jak z najlepszej cukierni? Poznaj przepis na gruszki w cieście pieczone w keksówce – prosty, aromatyczny i efektowny.

Ciasto z całymi gruszkami to pomysł na rodzinny deserCiasto z całymi gruszkami to pomysł na rodzinny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | komarinansk
Karol Wiak

Dzięki kilku kulinarnym trikom owoce zachowują soczystość, a ciasto pachnie przyprawami korzennymi. Jeśli brakuje ci pomysłu na to, jak wykorzystać ulubione sezonowe owoce, to w tym przepisie znajdziesz najlepsze rozwiązanie.

Jak przygotować gruszki do pieczenia w cieście?

Aby deser wyszedł idealny, najważniejsze są gruszki odpowiednio przygotowane do pieczenia. Wybieraj owoce średniej wielkości – najlepiej lekko twardsze, które podczas gotowania nie rozpadną się w syropie. Dojrzałe gruszki mogą być zbyt miękkie i wtedy efekt końcowy nie będzie tak efektowny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Gruszki należy obrać ze skórki, ale pozostawić w całości – to właśnie dzięki temu deser wygląda efektownie i zachwyca przy krojeniu. Zanim trafią do ciasta, musisz usunąć gniazda nasienne, zachowując przy tym ich kształt. Ja najczęściej korzystam z małej łyżeczki do wydrążania, bo daje większą kontrolę i nie uszkadza owocu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie aromatycznego syropu. Łączysz wodę z cukrem, skórką z pomarańczy, przyprawą do grzanego wina i odrobiną cynamonu. To właśnie ta mieszanka sprawia, że deser ma cudowny zapach, a gruszki nabierają głębi smaku. Gotujesz je około 10 minut – pamiętaj, żeby nie rozgotować, bo muszą zachować jędrność.

Dzięki temu prostemu zabiegowi gruszki nie tylko pięknie prezentują się w cieście, ale też są soczyste i pełne aromatu.

Przepis na ciasto z całymi gruszkami

Ten deser wygląda spektakularnie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Klasyczna keksówka świetnie sprawdza się do pieczenia, bo ciasto równomiernie rośnie i otula gruszki od każdej strony.

Składniki:

Na ciasto:

  • 120 g masła,
  • 125 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
  • szczypta soli,
  • 125 g mąki tortowej,
  • 30 ml mleka.

Na gruszki:

  • 6 gruszek,
  • 600 ml wody,
  • 225 g cukru,
  • skórka otarta z ½ pomarańczy,
  • 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki przygotuj według wcześniejszych instrukcji – obierz, wydrąż i ugotuj w syropie z przyprawami. Odstaw do przestygnięcia.
  2. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodaj jajka, proszek do pieczenia i połowę mąki. Wymieszaj.
  4. Następnie dolej mleko, wsyp przyprawę do pierników i pozostałą mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Keksówkę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, wypełniając około 2/3 wysokości.
  6. Ostrożnie włóż całe gruszki w równych odstępach, tak aby wystawały z ciasta.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po ostudzeniu oprósz deser cukrem pudrem.

Efekt? Pięknie wypieczone ciasto, w którym gruszki tworzą naturalną dekorację. Każdy kawałek wygląda jak małe dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀