Kiedy smażę krokiety po meksykańsku, bliscy ustawiają się w kolejce. Są takie pyszne

Krokiety po meksykańsku to połączenie delikatnych naleśników z pikantnym, aromatycznym farszem inspirowanym kuchnią Ameryki Łacińskiej. Kiedy smażę je w domu, zapach przypraw i podsmażonego mięsa wypełnia całą kuchnię, a bliscy dosłownie ustawiają się w kolejce, czekając na swoją porcję. Fasola, kukurydza, ryż i soczysta wołowina w pomidorowym sosie tworzą sycące nadzienie, które w chrupiącej panierce smakuje po prostu obłędnie.

Krokiety po meksykańskuKrokiety po meksykańsku robią furorę
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

To danie łączy polską tradycję krokietów z meksykańskim temperamentem – i wychodzi z tego duet doskonały. Można podać je na obiad, kolację lub jako ciepłą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakują prosto z patelni, gdy panierka jest złocista, a wnętrze jeszcze gorące i pachnące przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Przepis na krokiety po meksykańsku

Kiedy mam ochotę zaskoczyć bliskich, sięgam po sprawdzony przepis na krokiety po meksykańsku. To połączenie delikatnych, cienkich naleśników z farszem pełnym aromatycznych przypraw, soczystej wołowiny, fasoli, kukurydzy i ryżu.

Składniki na naleśniki:

  • 4 jajka,
  • 2 szkl. mleka,
  • 2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 100 g ryżu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • szczypta papryki chili,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • 3-4 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od naleśników, więc w dużej misce roztrzepuję jajka z mlekiem i wodą gazowaną, dodaję mąkę, sól i olej. Miksuję do uzyskania gładkiego ciasta i smażę cienkie placki na lekko natłuszczonej patelni.
  2. Przechodzę do farszu. W tym celu gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Z kolei na patelni rozgrzewam olej, wrzucam posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę.
  3. Smażę kilka minut, aż zmiękną, następnie dodaję mięso mielone i smażę do zrumienienia.
  4. Dodaję pomidory z puszki, fasolę, kukurydzę, ugotowany ryż oraz przyprawy, tj. paprykę słodką, chili, kumin, sól, pieprz i sok z cytryny.
  5. Mieszam i duszę całość jeszcze 5-7 minut, żeby smaki się połączyły.
  6. Na środku każdego naleśnika układam porcję farszu, zawijam boki do środka i roluję jak krokiety.
  7. Każdy obtaczam w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Smażę na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.

Pomysły na podanie:

  • Krokiety po meksykańsku podaję najczęściej z sosem salsa lub guacamole – świetnie podkreślają ich smak.
  • Można je też serwować z gęstą, kwaśną śmietaną posypaną świeżą kolendrą. Jeśli chcę podać je na obiad, układam na talerzu dwa krokiety, dodaję porcję sałaty z pomidorami i papryką oraz lekki dressing limonkowy.
  • Na imprezie sprawdzą się w wersji mini – wystarczy usmażyć mniejsze naleśniki i przygotować krokiety w rozmiarze "na jeden kęs".

Jak smażyć krokiety, żeby panierka była idealnie chrupiąca?

Sekret tkwi w trzech krokach. Po pierwsze olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie dymiący. Najlepsza temperatura to około 170-180 stopni Celsjusza – wtedy panierka od razu zaczyna się rumienić, a krokiety nie nasiąkają tłuszczem.

Po drugie krokiety powinny być obtoczone w bułce tartej tuż przed smażeniem. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, panierka wchłonie wilgoć z farszu i straci chrupkość. Po trzecie smaż na średnim ogniu, obracając krokiety dopiero wtedy, gdy pierwsza strona jest już złocista. Dzięki temu panierka będzie równomiernie przypieczona, a wnętrze zdąży się dobrze podgrzać.

A jeśli chcesz, by panierka była jeszcze lżejsza i bardziej chrupiąca – wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami płatków kukurydzianych pokruszonych w dłoniach.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża