Kiedy spodziewam się gości, robię szybką piankę bez pieczenia. Znika do ostatniego kawałeczka
Śmietankowa pianka z polewą czekoladową to deser lekki jak chmurka. W smaku przypomina ptasie mleczko, ale ma tę nad nim przewagę, że nie trzeba sobie dawkować przyjemności w małych czekoladkach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga pieczenia.
Pyszną śmietankową piankę możesz wyłożyć na spodzie z wafli lub herbatników – maślanych bądź czekoladowych. Aby deser miał naturalny kolor i smak, najlepiej sięgnąć po przezroczystą galaretkę. Możesz także użyć żelatyny, ale przepis z galaretką jest po prostu łatwiejszy i nie ma możliwości, żeby coś poszło nie tak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała czy kolorowa pianka?
Jeśli masz ochotę na kolorową wersję, do bitej śmietany możesz dodać galaretkę o dowolnym smaku i kolorze. Świetnym pomysłem jest przygotowanie wielokolorowej pianki. Jednak taki deser na pewno zajmie trochę więcej czasu. Tak, jak w przypadku kolorowej galaretki, musisz każdą warstwę przygotować i schłodzić przed nałożeniem kolejnej, inaczej połączą się one w jedną masę.
Najłatwiejsza polewa czekoladowa
Pianka smakuje niczym ptasie mleczko, gdy położysz na nią polewę z roztopionej czekolady. Jak ją zrobić? Wystarczy roztopić 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i zmieszać z 2 łyżkami śmietany kremówki. Na krawędzi rondelka lub małego garnka z gotującą się wodą zawieś metalową miskę. Wrzuć pokruszoną czekoladę, a gdy się roztopi, dodaj śmietankę i wymieszaj rózgą. Zanim nałożysz polewę na piankę poczekaj aż trochę przestygnie. Jeśli będzie zbyt gorąca, może wytopić dziury w piance.
Jak zrobić szybką piankę na deser?
Samo przygotowanie pianki wymaga zaledwie kilku produktów, które kupisz w sklepie za 10-15 złotych.
Składniki:
- 2 duże wafle lub herbatniki do wyłożenia spodu,
- 0,5 l śmietany kremówki,
- 0,5 litra gorącej wody,
- 2 opakowania przezroczystej galaretki,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Wykonanie:
- Galaretki rozmieszaj w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Nie przerywając miksowania, dodaj jeszcze płynną, ale już zimną galaretkę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż wafle lub herbatniki.
- Przykryj je masą na piankę. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.