PrzepisProste przepisyKiedy spodziewam się gości, robię szybką piankę bez pieczenia. Znika do ostatniego kawałeczka

Kiedy spodziewam się gości, robię szybką piankę bez pieczenia. Znika do ostatniego kawałeczka

Śmietankowa pianka z polewą czekoladową to deser lekki jak chmurka. W smaku przypomina ptasie mleczko, ale ma tę nad nim przewagę, że nie trzeba sobie dawkować przyjemności w małych czekoladkach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga pieczenia.

Lekką jak chmurka piankę przygotuj na waflach lub herbatnikach
Lekką jak chmurka piankę przygotuj na waflach lub herbatnikach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszną śmietankową piankę możesz wyłożyć na spodzie z wafli lub herbatników – maślanych bądź czekoladowych. Aby deser miał naturalny kolor i smak, najlepiej sięgnąć po przezroczystą galaretkę. Możesz także użyć żelatyny, ale przepis z galaretką jest po prostu łatwiejszy i nie ma możliwości, żeby coś poszło nie tak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała czy kolorowa pianka?

Jeśli masz ochotę na kolorową wersję, do bitej śmietany możesz dodać galaretkę o dowolnym smaku i kolorze. Świetnym pomysłem jest przygotowanie wielokolorowej pianki. Jednak taki deser na pewno zajmie trochę więcej czasu. Tak, jak w przypadku kolorowej galaretki, musisz każdą warstwę przygotować i schłodzić przed nałożeniem kolejnej, inaczej połączą się one w jedną masę.

Najłatwiejsza polewa czekoladowa

Pianka smakuje niczym ptasie mleczko, gdy położysz na nią polewę z roztopionej czekolady. Jak ją zrobić? Wystarczy roztopić 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i zmieszać z 2 łyżkami śmietany kremówki. Na krawędzi rondelka lub małego garnka z gotującą się wodą zawieś metalową miskę. Wrzuć pokruszoną czekoladę, a gdy się roztopi, dodaj śmietankę i wymieszaj rózgą. Zanim nałożysz polewę na piankę poczekaj aż trochę przestygnie. Jeśli będzie zbyt gorąca, może wytopić dziury w piance.

Jak zrobić szybką piankę na deser?

Samo przygotowanie pianki wymaga zaledwie kilku produktów, które kupisz w sklepie za 10-15 złotych.

Składniki:

  • 2 duże wafle lub herbatniki do wyłożenia spodu,
  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • 0,5 litra gorącej wody,
  • 2 opakowania przezroczystej galaretki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Galaretki rozmieszaj w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  2. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  3. Nie przerywając miksowania, dodaj jeszcze płynną, ale już zimną galaretkę.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż wafle lub herbatniki.
  5. Przykryj je masą na piankę. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie